Reportáže

Piráti podlehli Tygrům, jediný gól padl hned v první minutě

Napsal 28.02.2014 Jan Řápek
C h o m u t o v - Piráti Chomutov přivítali v rámci devětačtyřicátého kola Tipsport extraligy Bílé Tygry Liberec. Přestože byli po většinu času aktivnějším týmem, nedokázali Piráti najít recept na brankáře Lašáka. Utkání rozhodl již v první minutě liberecký Filippi, který dokázal procpat svou střelu až za záda gólmana Růžičky. Ani ten již po zbytek zápasu puk z branky nelovil a Chomutov tak prohrál utkání rozdílem jediného gólu.
49.kolo pá 28.2.2014
CHM
0:1(0:1, 0:0, 0:0)
LIB
Chomutov
Růžička – Bartejs, Lojek, Krstev, Jass, Stehlík, Malec, Pulpán – Bomersback, Svoboda, Bartečko – Kubinčák, Straka, Šagát – Hřebejk, Račuk, Hruška – Kaše, Kämpf, Balej
Liberec
Lašák – Vitásek, Hunkes, Výtisk, Gřegořek, Čakajík, Voráček, Derner – Filippi, Nedvěd, Vampola – Víšek, Bulík, Bartek – Vlach, Urban, Valský – Bulíř, Jass

Branky a nahrávky

Chomutov
Liberec
1. Fillipi (Bartek)

Statistiky

Vyloučení
3:6
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
32:15
Diváci
3599

Shrnutí

Liberec právě před vrcholem základní části Tipsport extraligy musí bojovat o předkolo play-off a začal velmi dobře. Třiačtyřicet vteřin po úvodním buly se po chybě v domácí obraně dostal k šanci TOMÁŠ FILIPPI, který se prosadil střelou po ledě.

Chomutov zaspal začátek, ale v dalším průběhu se snažil své zaváhání napravit. Nejdříve přišla přesilovka, kterou Piráti sehráli dobře, ale ani po několika tečích brankáře Lašáka nepřekonali.

I po skončení přesilové hry byli aktivnější domácí hráči, ale do vážných šancí je liberečtí obránci nepouštěli. Nicméně přišla další přesilovka Chomutova a opět si domácí nepočínali špatně. Pirátům však chyběl klid v koncovce.

V šestnácté minutě mohli jít liberečtí do dvoubrankového vedení, když Jan Víšek ujel obráncům Pirátů, avšak osamoceného Růžičku nevymíchal.

Krušnohorci v první třetině pobyli v útočném pásmu více času než jejich soupeř, Tygrům však stačila první střela k tomu, aby vedli.

První vteřiny druhé třetiny mohly být znovu pro chomutovské hráče řádným vyškolením, jelikož Tomáš Filippi v situaci dva na jednoho měl na holi druhý gól. Piráti nakonec nebyli potrestáni a těsné vedení Liberce se nenavýšilo.

I nadále se domácí hráči snažili útočit a nepůjčit soupeři puk. Bohužel pro Piráty, Tygři svého soupeře netrpěli na svém území příliš dlouho.

Ve třiatřicáté minutě však chybovali i hostující obránci. Mark Bomersback ujel sám na brankáře Lašáka, ale jeho střela, ani následující dorážka gólem neskončily.

V další přesilovce Piráti ostřelovali libereckou klec, ale skóre se až do konce třetiny nezměnilo.

Domácí hokejisté měli poté dvacet minut na to, aby vyrovnali, ale Liberec velmi dobře bránil. Chomutov si sice dokázal vytvořit tlak, ale k žádným gólovým šancím se hráči z Podkrušnohoří nedostali.

Po deseti minutách marného dobývání tygří klece již hosté přepnuli na zajištěnou obranu a pro Piráty to znamenalo ještě těžší cestu k brance Jána Lašáka. Bílí Tygři víceméně už jen vyhazovali puk ze třetiny.

To se v podstatě dělo až do samého závěru utkání. Piráti však dostali třiasedmdesát sekund před závěrečnou sirénou možnost početní výhody a Liberec musel čelit šesti hráčům v poli. Piráti však ani závěrečný tlak nedotáhli do gólového konce.

V tomto utkání rozhodovaly maličkosti, které dokázali lépe zužitkovat svěřenci trenéra Hynka. Domácí sice Liberec přestříleli, ale Růžička musel čelit nebezpečnějším střelám soupeře.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Beck (Piráti Chomutov): „Zápas jsme odehráli solidně, moc jsme to chtěli urvat, ale na hokejkách nám chybí klid. Musíme v takových výkonech pokračovat i nadále. Hráli jsme zodpovědně dozadu, zlepšili rozehrávku a zjednodušili přechod přes střední pásmo. Věnovali jsme se také oslabením a přesilovkám, což se v zápase promítlo. Hokejový bůh si snad řekne, že už Chomutov potrestal dost.“

Milan Černý (Bílí Tygři Liberec): „Pro nás je to velice šťastné vítězství, protože Chomutov hrál velmi dobře. Možná jsme si chvílemi zasloužili být bez bodu, ale vyhráli jsme hlavně díky Jánu Lašákovi. Věděli jsme již z videí, že se Chomutov zvedá, takže jsme za tři body moc rádi.“