Reportáže

Piráti vezou z Liberce tři body! O vítězství rozhodl ve třetí třetině Milan Kraft

Napsal 26.03.2013 Petr Horčička, Radoslav Vavřina
C h o m u t o v – Piráti zavítali v rámci druhého kola skupiny o udržení tuzemské elitní soutěže do Podještědí, kde se utkali s libereckými Bílými Tygry. Mnozí si od tohoto zápasu hodně slibovali, neboť se jednalo o bitvu dvou extraligových soupeřů. Trenér Čelanský provedl před zápasem dvě změny. Odpočívajícího Pulpána nahradil uzdravený Rutta, jako dvojka se pak na střídačce objevil Kostúr. Piráti otevřeli skóre po brance Sikory, poté ovšem inkasovali ve vlastním oslabení. A protože do konce druhé části vstřelil každý tým po jedné brance, do poslední části se šlo za vyrovnaného stavu. Ve třetí třetině se prosadili znovu Piráti a Milan Kraft svým gólem rozhodl o vítězství Chomutova, jenž si z Liberce odváží tři body.
BAR2 út 26.3.2013
LIB
2:3(0:1, 2:1, 0:1)
CHM
Liberec
Schwarz – Čakajík, Moravec, Čutta, Šimek, Kajínek, Výtisk, Štich, Jánošík - Duda, Nedvěd, Dušek - Pospíšil, Bulík, Kica - Kudrna, Filippi, Bulíř - Bárta, Urban, Špaček
Chomutov
Hanuljak - Pavlas, Rutta, Palin, Bartejs, Stehlík, Mrázek, Rýgl, Trefný – Hruška, Divíšek, Kubinčák – Hřebejk, Kraft, Šagát – Důras, Sikora, Hromas – Káňa, Kůs, Procházka

Shrnutí

Druhé utkání Pirátů v baráži začalo skvěle. Tygři totiž v prvních jedenácti minutách měli svého zástupce na trestné lavici hned čtyřikrát, zatímco Piráti byli vyloučeni jen jednou. Díky skvělé práci Libereckých při oslabení, hlavně v úvodních momentech, kdy se modrobílí ocitli na ledě ve třech a blýskla se především dvojice Špaček-Bárta, zůstávalo skóre dlouho bez branek.

Na gól si museli fanoušci v Tipsport aréně počkat do čtrnácté minuty, jako první ovšem padla pevnost domácích šelem. Z pravého kruhu přes clonu vypálil přesně do šibenice MAREK SIKORA, Schwarz neměl šanci na střelu zareagovat – 0:1. Třetina pokračovala v pomalém tempu, sudí navíc nehodlali polevit v rozdávání trestů, jenž však byly zasloužené.

Právě po jednom z nich museli Liberečtí začínat druhé dějství v oslabení, paradoxně jej ale dokázali využít ve vlastní prospěch. Do úniku se při něm totiž dostal ANTONÍN DUŠEK, který, ač stíhán jedním z hráčů Chomutova, zachoval klidnou hlavu a povedeným blafákem do forhendu překonal Hanuljaka – 1:1. Obě mužstva pak hrála aktivněji, hosté se však dostávali do větších šancí.

To nakonec dokázali patřičně využít, když zhruba v polovině dějství po nedorozumění Schwarze s Nedvědem střílel VOJTĚCH KUBINČÁK, jehož projektil se za záda strážce liberecké svatyně odrazil od brusle obránce Kajínka – 1:2. Hra se ještě více otevřela a málem skórovali Tygři, jenže Hanuljak odolal obrovskému tlaku, přestože na něj nebezpečně pálili Nedvěd a Pospíšil.

Piráti však i nadále měli své šance, Káňa, Kubinčák ani Hruška ovšem Schwarze nepokořili. Díky přesilové hře poté znovu iniciativu převzali válečníci z Podještědí a o chvíli později už bylo opět vyrovnáno. Po skvělém pasu od Pospíšila se z branky radoval TOMÁŠ BULÍK, a to při vyloučení obránce Stehlíka – 2:2. Sedm vteřin před sirénou ukončující druhou dvacetiminutovku měl obrovskou šanci tečující Hruška, Schwarz ale zabránil návratu hostů do vedení přikrytím puku na brankové čáře.

Zpočátku třetí třetiny se hra odvíjela spíše před brankou Hanuljaka, jejíž síť málem vymetli v páté minutě. Bárta se rozhodl zavézt kotouč z rohu do brankoviště, kde však podle videorozhodčího gólmana Pirátů nepřetlačil. Díky následující početní výhodě se Chomutov ujal slova a jeho tlak vyvrcholil povedeným pokusy Káni a Hrušky, na něž pokaždé Schwarz našel senzační odpověď.

Ačkoli se Tygrům podařilo tlak přerušit a vytvořit si vlastní šance, nakonec se opět radovali Chomutovští. Konkrétně se prosadil MILAN KRAFT, který překvapil domácí obranu vyjetím zpoza branky do Schwarzova prostoru a pak jen těsně silou protlačil kotouč za záda brankáře modrobílých – 2:3. Moc času nezbývalo, a tak Liberec nedokázal zareagovat gólem. Piráti si tedy domů odváží všechny tři body a v baráži jsou zatím stoprocentní.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec): „Tento zápas byl spíše boj než hokejová krása. V úvodu jsme ubránili pět oslabení, poté jsme zvýšili tempo. Bohužel jsme museli opět dotahovat. Mrzí mě, že jsme si nechali vzít všechny body pět minut před koncem, kdy nás někdo přetlačí na brankovišti. Do dalších zápasů musíme zvýšit produktivitu.“

Zdeněk Skořepa (Piráti Chomutov): „Bylo to bojovné utkání ve vysokém tempu, s šancemi na obou stranách. Předvedli jsme dnes výborný a zodpovědný výkon, který byl podpořený skvěle chytajícím Hanuljakem. Jsme rádi za další tři body do tabulky.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov