Reportáže

Piráti loupili ve Zlíně, kde vyhráli po nájezdech 2:1 a vezou si cenné dva body

Napsal 30.09.2012 Pavel Kadeřábek, Zlin Press - Roman Ordelt
C h o m u t o v - V sedmém kole Tipsport Extraligy zavítali Piráti Chomutov na led HC PSG Zlín. Hosté do zápasu vlétli opravdu skvěle, když se jim podařilo ve čtvrté minutě po hezké kombinaci dostat do vedení po střele Milana Krafta. Ve druhé třetině kralovali na obou stranách brankáři, za domácí exchomutovský Luboš Horčička a za hosty Matúš Kostúr. Ve třetí třetině se domácím podařilo vyrovnat v přesilovce v 50. minutě, když se prosadil Petr Čajánek. V prodloužení branka nepadla ani při dvouminutové přesilovce domácích 4 na 3. V nájezdech byli úspěšnější hosté, když vítězná branka byla připsána zámořské posile Michaelu Frolíkovi.
7.kolo ne 30.9.2012
ZLN
1:2sn(0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
CHM
Zlín
Horčička - Hamrlík, Horák, Linhart, Matějíček, Řezníček, Šenkeřík, Zámorský - Balaštík, Čajánek, Čech, Finsterle, Holík, Honejsek, Köhler, Kubiš, Leška, Melenovský, Okál, Ondráček, Veselý
Chomutov
Kostúr - Bartejs, Lučka, Mrázek, Palin, Pavlas, Pulpán, Rýgl - Duda, Důras, Frolík, Hafenrichter, Hromas, Hruška, Hřebejk, Kraft, Lušňák, Polák, Procházka, Sikora, Zálešák

Branky a nahrávky

Zlín
50. Čajánek (Veselý)
Chomutov
4. Kraft (Pulpán, Frolík), rozhodující Frolík

Statistiky

Vyloučení
5:7
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
51:40
Diváci
3928

Shrnutí

Foto: Zlin Press Jiří Zaňát (hokej.zlin.cz)

Diváci se nestačili v ochozech ZS Luďka Čajky usadit a před Horčičkou se objevil osamocený Frolík, ale zlínského gólmana nadvakrát nepřekonal. Chomutov se předvedl od úvodních minut jako hodně nebojácný nováček a ve 4. minutě šel do vedení. Pulpán z prostoru levého kruhu našel volného Krafta, který přesnou střelou z mezikruží do horního růžku otevřel střelecký účet utkání. Hosté byli daleko aktivnější a po zásluze se dostali do vedení. Zlínu se naskytla v 9. minutě úvodní přesilová hra, když za podražení odešel za katr Mrázek. Domácí sehráli početní výhodu velmi bídně a gólmana Kostúra neohrozili. Berani se dostali do vážnější akce až ve 12. minutě, po nahrávce Lešky od mantinelu nepřesně pálil Köhler. Byl to opět Köhler, který střílel prakticky hned po buly, ale Kostúr byl připravený. Vzruch přinesl ve 14. minutě závar před bránou hostů, ale kapitán Čajánek zakončil nepřesně. Vlachova družina poté hrála až do první sirény v početní převaze a dokonce téměř minutu dvojnásobnou početní výhodu pět na tři. Leškova řada si vytvořila drtivý nápor, na Kostúra dvakrát mířil Hamrlík a střela Köhlera lízla tyčku. Zlín hrál přesilovky velmi staticky, úvodní dějství se Beranům vůbec nevydařilo.

Zlínští zlepšili ve druhé dvacetiminutovce matný výkon z úvodního dějství. Bez újmy na skóre se ubránili i úvodnímu oslabení při trestu Melenovského. Chomutov se nesoustředil pouze na obranu, ale stále hrozil z nebezpečných protiútoků. Horčička prokázal své kvality po střelách Hřebejka a Krafta. Hokej získal ve druhé třetině více na kvalitě a oba brankáři se rozhodně nenudili. V polovině utkání vyjel zpoza branky před chomutovského gólmana Leška, ale Kostúr byl připraven podobně jako při šanci Honejska. Ve 34. mnutě neúmylně zasáhl vysokou holí Köhler hostujícího beka Pulpána a vyfasoval čtyřminutový trest. Piráti dlouhou přesilovku přes velký tlak nevyužili ke zvýšení náskoku, navíc v oslabení zahrozil Holík. V největší příležitosti se ocitl Frolík, ale Horčička puk vytlačil rukavicí do bezpečí.

Úvod třetí třetiny patřil Pirátům. Balaštík odešel na trestnou lavici za nedovolené bránění a a v závěru přesilovky spálil velkou šanci Pulpán. Poté měl zlínský tým velké štěstí, neboť Lučka trefil bombou od modré čáry pravou tyčku a z dorážky neuspěl ani Hřebejk. V 46. minutě odešel za katr k nevoli domácích diváků kapitán Čajánek, Zlín se ubránil. Berani stále více dotírali na Kostúra, ale slovenský gólman ve službách Pirátů odolával. Zlín se přece jen dočkal kýženého vyrovnání, přesilovku využil Čajánek, k němuž se dostal odražený kotouč. Nerozhodný stav se nezměnil do konce třetí sirény a diváci ve Zlíně viděli poprvé v sezoně prodloužení.

V nastaveném čase rozhodující branka nepadla. Na začátku třetí minuty zahákoval pronikajícího Holíka chomutovský Lučka a domácím se naskytla přesilovka čtyři proti třem. Kanonýr Balaštík na dorážku nedosáhl, a tak o bonusovém bodu rozhodly až nájezdy. První nájezdníci Sikora a Köhler vyšli naprázdno, ve druhé sérii proměnili Pulpán i Holík. Rozluštění tajenky přišlo ve třetí sérii. Jestřáb z Chicaga Frolík penaltu s přehledem proměnil, zatímco Leškovi se svezl kotouč a přestřelil.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antoník (Piráti Chomutov)

Velice důležitý byl vstup do utkání a vstřelená branka. Ve druhé třetině jsme ubránili několik přesilových her Zlína, což bylo také důležité. Kluci hráli velice obětavě a Matúš Kostúr nás podržel celý zápas. Měli jsme i několik brejkových situací 2 na 1, ale neproměnili jsme je, což zamrzí, mohli jsme odskočit na 2:0. Následovala dlouhá čtyřminutová přesilovka, kde jsme si také moc tlak nevytvořili. V poslední třetině měl Zlín několik přesilovek a jednu z nich se nám nepodařilo ubránit. Dalším důležitým momentem bylo ubránění oslabení v prodloužení. Nájezdy se nám povedly, dva body jsme si zasloužili.
×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov