Reportáže

Chomutov vybojoval ztracený zápas. Rozhodly až samostatné nájezdy

Napsal 03.01.2009 David Matula
C h o m u t o v - Po vánoční přestávce zamířil do Chomutova velký rival z Brna. Domácí vstoupili do utkání lépe, ale Luboš Horčička svůj tým podržel, a tak jediným střelcem první třetiny byl hostující Sedlák. Katastrofální potom byl domácí vstup do druhé třetiny, kdy během několika minut skórovali Sedlák a Padělek. Domácí poté byli hodně dole, ale zvedla je branka v početní výhodě, kterou zařídil Hlinka. O chvíli později navýšil hostující náskok opět Sedlák. Po dvou třetinách tak vedli hosté 1:4. Do třetí třetiny vstoupili domácí odhodláni stav utkání zvrátit a po brankách Jeslínka, Skořepy a Jíry si vynutili prodloužení. V tom branka nepadla a rozhodovaly samostatné nájezdy. Ten rozhodující proměnil Přemysl Sedlák a rozhodl o bonusovém bodu pro Kometu.
37.kolo so 3.1.2009
CHM
4:5sn(0:1, 1:3, 3:0 - 0:0)
KOM
Chomutov
Lundell (Cikánek) - Ťupa, Grof, Pulpán, Toivonen, Nikolov, Všetečka, Trefný, Bombic - Hašek, Skořepa, Jeslínek - Hlinka, Mikšovic, Jíra - Eiselt, Domin, Míka - Malát, Tauš, Fábry.
Kometa
Horčička (Hylák) - Zubíček, Houdek, Morava, David, Kántor, Lhotský, Protivný, Křetinský, - Klimt, Padělek, Haluza - Mikšan, Švagrovský, Bakrlík - Korhoň, Kostourek, Polodna - Brabenec, Liščák, Sedlák

Shrnutí

Utkání dvou sousedů v tabulce a spolufavoritů na postup do extraligy přilákalo na chomutovský stadion 2725 diváků, z čehož cca 200 bylo z Brna. Utkání začalo ve velice svižném tempu a byli to domácí, kteří se hned od začátku tlačili před brněnskou branku, kterou hájila bývalá opora domácích Luboš Horčička. Hned ve 2. minutě nejprve Hlinka a po něm Eiselt nebezpečně prověřili hostujícího gólmana. Ve 4. minutě zahrozil opět domácí Míka, našel však jen Horčičkovo rameno. Hosté úvodní nápor domácích ustáli bez ztráty kytičky a v 6. minutě zahrozili Kostourkem, který branku Lundella ale netrefil. Na začátku 8. minuty vyslal přesnou přihrávkou do sólového uniku Pavel Zubíček PŘEMYSLA SEDLÁKA a ten povedeným blafákem střelou mezi betony poslal hosty do vedení - 0:1. Vedoucí branka hostí však domácími neotřásla a byli to stále oni, kteří měli více ze hry. Vyrovnání měl na své hokejce v přesilovce při vyloučení Bakrlíka, Petr Jíra, ale v 10. minutě mířil nikým neatakován z bezprostřední blízkosti jen do Horčičkova betonu. Ve 13. minutě zahrozili po dlouhé době hosté, konkrétně dnes motivovaným Kostourkem, ten byl ale faulován Bombicem a tak branku domácích netrefil. Přesilovka hostům moc nevyšla a domácí neměli moc starostí z její ubránění. V 17. minutě byl vyloučen hostující Zubíček, ale ani druhou přesilovku domácí nevyužili, když si k tomu vypracovali slibnou šanci, ale ani po teči Jelínka a dorážce Haška se domácím vyrovnat nepodařilo. V poslední minutě ustáli hosté i obrovskou šanci domácích, když se puk kutálel po brankové čáře, ale bohužel pro domácí ho jako první spatřila hostující obrana a odpálila ho do bezpečí.

Druhá třetina začala pro domácí obrovským šokem. Místo snahy o vyrovnání přenechali chomutovští celou ledovou plochu hostům, kteří toho dokázali náležitě využít. Přesně po 45 vteřinách druhé třetiny Lubomír Korhoň a zakončující IVAN PADĚLEK ujeli sami proti Lukáši Pulpánovi a hostující střelec našel přesně skulinku v postoji Lundella – 0:2. Domácí se nepoučili a hned o minutu na to opět dva hosté uháněli na jediného domácího obránce, ale Kostourek domácí branku minul. Domácí si jako by nedali říct a také draze za svoji lehkovážnost platili, ve 23. minutě se tři domácí hráči vrhli na nahrávajícího Liščáka a za zády najíždějící PŘEMYSL SEDLÁK trefil přesně horní roh domácí branky a zvýšil již na 0:3. Po této ledové sprše si domácí lavička vzala oddechový čas, který využila ke zklidnění hráčů a načerpání nových, hlavně psychických sil do dalšího vývoje utkání. Hra se poté trošku uklidnila a hrálo se bez šancí na obou stranách. Za zmínku stojí situace z 27. minuty, kdy kotouč poskakoval v domácím brankovišti a ke smůle hostů se k němu nikdo z jejich hráčů nedostal včas. Ve 30. minutě byl vyloučen hostující Lhotský a domácí dnes poprvé v přesilovce trestali.Chvilku před návratem hříšníka se domácí zámek nakonec přetavil v úspěch. Pokus Pulpána vyrazil Horčička pouze k MIROSLAVOVI HLINKOVI, který jej dopravuje do prázdné branky a snížil na 1:3. Obrovskou šanci měl ve 33. minutě Ivan Padělek, který objel branku a zakončoval mezi betony Lundella. Kotouč se zbrzdil o chrániče a zůstal stát na brankové čáře, kde jej vyhodili domácí beci. Hostující útočník již zvedal ruce nad hlavu, ale červené světlo nesvítilo a hlavní sudí dobře viděl, že zůstal na brankové čáře. Ve 34. minutě uháněl Miroslav Hlinka s Lukášem Pulpánem na jediného obránce, ale jeho přihrávka po stahovačce zamířila na paty domácímu bekovi, který tak ani nevystřelil. Zde se projevilo staré otřepané heslo“nedáš – dostaneš“. Hned z protiútoku hostů sice nic nebylo, ale po rozehrávce Davida Všetečky, který namazal na hůl PŘEMYSLOVI SEDLÁKOVI a ten střelou pod vyrážečku zkompletoval svůj hattrick a zvýšil na 1:4 pro Kometu. Po této další ráně se domácí jakoby stáhli a nevěděli co mají hrát. Na klidu jim nedodalo ani další oslabení, když byl vyloučen Mikšovic ve 36. minutě. Z této přesilovky hosté nic nevytěžili. Při plném počtu se ke konci druhé třetiny snažili domácí o zkorigování pro ně nepříznivého stavu, ale ani pokus Grófa, Skořepy a Domina si svůj cíl nenašel. Proto do šaten odcházeli po 40. minutách mnohem spokojenější hosté.

Na začátku třetí dvacetiminutovky měl zřejmě rozhodnutí na své holi Klimt, jen že svůj nájezd na Lundella neproměnil a to jako by předznamenalo špatné časy pro Kometu. Hosté dostali ještě šanci definitivně poslat domácí do kolen ve 43. minutě když byl vyloučen Nikolov, ale touto příležitostí pohrdli. Ve 46. minutě faulovali hosté Davidem a tím byl odstartován závěrečný finiš domácích. Tato přesilovka zůstala ještě nevyužita, ale dostala domácí do tempa, diváky do varu a světlo Komety začínalo povážlivě povadat. V čase 47:38 byl vyloučen Klimt a domácí trestali. Ukazatel se zastavil v čase 48:00, kdy lahůdkovou kombinaci předvedla první formace. Martin Ťupa našel před brankou Jardu Haška, který celou situaci ještě vylepšil na u tyče stojícího MICHALA JESLÍNKA, který zakončil do prázdné branky. 2:4. Od této doby existovalo na ledě jen jedno mužstvo a brněnským jako by došli síly. Další gól domácích doslova visel ve vzduchu. V 50. minutě obrovskou šanci neproměnil Jíra a po něm Hlinka, který zbytečným faulem chvilku poté oslabil domácí. Brněnští se ale v přesilovce vůbec nikam nehrnuli a hlídali si i ve své početní výhodě svoje dvoubrankové vedení. V 53 minutě neudržel nervy na uzdě hostující Kamil Brabenec a dostal osobní 10. minutový trest a oslabil tak svůj tým. V 54. minutě byl za držení hole vyloučen hostující Kostourek. V následné početní výhodě domácí udeřili. Skoro dvouminutový domácí zámek skončil brankou. ZDENĚK SKOŘEPA dostal dostatek volného prostoru na modré čáře a tvrdou střelou zamířil přesně nad rameno Luboše Horčičky a snížil na 3:4. To běžela 56. minuta utkání. V této chvíli se hosté začali bát o své vedení a na ledě excelovalo pouze jedno družstvo, domácí KLH. V téže minutě měl vyrovnání na své holi Hlinka, jeho tečovanou střelu ale Horčička s vypětím všech sil chytil. O minutku později se o totéž pokoušel domácí Jelínek, branku však těsně minul. Na ukazateli skóre se zastavil čas na 57:19 a ČEZ stadión vybuchl nadšením. Stanislav Mikšovic našel zpoza branky osamoceného PETRA JÍRU, který trefil přesně horní roh hostující branky a vyrovnal na 4:4. Pro hosty šok, pro domácí zasloužená a obrovská radost. Do konce třetí třetiny se již nic nestalo a tak utkání dospělo do prodloužení.

V prodloužení byl mnohem lepší domácí celek, který si vypracoval dvě šance, z nichž ta druhá po gólu vyloženě volala. Nejprve však střelu Skořepy tečoval nebezpečně v 63. minutě Bombic a 20 vteřin před koncem ujeli Skořepa s Jakubem Grófem na osamoceného obránce, jenže přihrávku dostal Gróf na paty a tak přišli na řadu samostatné nájezdy.

Jako první se rozjel hostující Kamil Brabenec a jeho blafák do bekhendu se do branky nevešel, za domácí jel Míka a těsně minul, jako druhý jel za hosty střelec hattricku Sedlák a střelou pod Lundellovu lapačku poslal hosty do vedení. Vyrovnat za domácí se snažil Eiselt, ale ani on branku netrefil. Ke třetímu pokusu hostů se postavil Kántor a skvěle provedeným blafákem rozhodl o tom, že bonusový druhý bod si odvezou sebou hosté do Brna

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (Chomutov): Určitě nemůžeme být spokojeni, protože jsme zápas prohráli. Musíme ale utkání vidět ve dvou rovinách. Udělali jsme obrovské chyby a proti takto silnému soupeři se nám to vymstilo, to se nám nesmí stávat. Nemůžeme soupeře pustit třikrát po sobě do přečíslení, to byly nezodpovědné chyby. Je potřeba vidět to, že za stavu 4:1 to hráči nesložili a jsme rádi, že nám pomohli diváci a nenechali nás prohrát za tři body. Dnes jsme předvedli všem, že sílu máme. Musíme si to vyříkat mezi sebou a nedělat takovéto školácké chyby. Mrzí nás, že jsme vyrovnali tak pozdě, protože soupeř byl na kolenou a dal se porazit. I v prodloužení jsme jeli dvakrát dva na jednoho, ale ty šance jsme nedali a samostatné nájezdy, to je loterie.

Vladimír Kýhos (Kometa): Na jednu stranu jsme spokojení a na druhou stranu ne. Když jsme vedli 4:1, tak jsme měli zápas jednoznačně vyhrát. nemůžu klukům nic vyčítat. Je škoda, že z těch situací, ze kterých jsme dostali góly, jsme měli puk třikrát na hokejkách a nedokázali jsme ho vyhodit ven z pásma. S hrou jsem spokojen, odvedli jsme zde výborný výkon. Na zápas jsme se připravili a to co jsme natrénovali, tak jsme zde prodali. Je opravdu škoda že si nevezem tři body.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov