Reportáže

Výhru na ledě Olomouce zařídil hattrickem Kostourek

Napsal 21.11.2007 Jaroslav Poštolka
C h o m u t o v - Druhou polovinu sezóny načali Krušnohorci na venkovním ledě Olomouce, která je nejlepším moravským mužstvem v domácím prostředí. V chomutovské sestavě se po delší době objevil bek Kamil Černý a po otřesu mozku se zapojil do útoku Martin Heinisch. Úvodní dějství přineslo tři góly, lépe do zápasu vstoupila domácí Mora, která nejprve nastřelila horní tyčku a posléze se ujala vedení. Severočeši v posledních čtyřech minutách otočili vývoj utkání dvěma brankami Milana Kostourka. Ve druhé třetině si olomoučtí hokejisté vytvořili tlak s přispěním třech přesilových her, které přes snahu Horčičky nedokázali využít a naopak v závěru třetiny udeřil potřetí Kostourek, jenž zpečetil svůj hattrick a poslal Chomutov do dvoubrankového vedení. V poslední třetině už žádná branka nepadla, i když Olomouc hrála v závěru bez brankáře a orazítkovala jen tyč. Chomutovští hokejisté si připsali další skalp domácího týmu.
23.kolo st 21.11.2007
OLO
1:3(1:2, 0:1, 0:0)
CHM
Olomouc
Žigárdy - Švrček, Procházka, Ondrušek, Kříž, Vyrůbalík, Všetečka, Janáček, Bartoň - Knebl, Ministr, Smejkal - Bouz, Luňák, Brančík - Zbořil, Janečka, Čuřík - Meidl, Bordowski, Žajgla
Chomutov
Horčička - Bombic, Malinský, Kolda, Trefný, Černý, Chatrnúch, Březina, Ťupa - Jíra, Kostourek, Polodna - Jeslínek, Šíp, Havlůj - Mikšovic, Heinisch, Tauš - Boušek, Charousek, Hašek

Shrnutí

Hned ze začátku utkání hlavní sudí Husička nasadil přísný metr. Hru v oslabení si vyzkoušela obě mužstva, Mora navíc hrála po vysoké holi Jeslínka čtyřminutovou přesilovku. V ní se jako nejúdernější představila formace kapitána Brančíka, která dokázala vytvořit v chomutovské obraně pořádný vítr. Nakonec byla ze závaru pouze nastřelená horní tyč Bartoněm. V 10.minutě se Brančíkova lajna dostala opět ke slovu, nejprve prověřil chomutovské beky svým průnikem Procházka, následně se před Hořčičkou vytvořila mlýnice, které využil z mezikruží Martin Vyrůbalík k otevření skóre 1:0. Následně měli olomoučtí opět možnost přesilovky, na pár vteřin si dokonce zahráli proti třem, do nebezpečného ataku se dostali ovšem opět pouze spoluhráči olomouckého kapitána. V 17.minutě se ale neuvěřitelný závar odehrál před Žigárdym, kotouč se několikrát odrazil od holí a bruslí až k Milanu Kostourkovi, který bez problémů trefil odkrytou olomouckou klec 1:1. Kostourek byl po střele navíc faulovaný, přesilovka ale hostím absolutně nevyšla. Na závěr třetiny přišlo již poněkud tradiční olomoucké nedáš - dostaneš. Nejprve Brančík nadvakrát trefil jen Hořčičku do lapačky, s poslední vteřinou třetiny přišla opět nepřehledná mela před Žigárdym, té využil k potvrzení své střelecké formy podruhé Milan Kostourek 1:2.

V úvodu druhého dějství si zahráli přesilovku olomoučtí. Všetečka se Smejkalem se dostali do slibných palebných pozic, své projektily ale poslali nad bránu hostí. Hra se následně odvíjela ve stejném duchu, chomutovští hráli nedisciplinovaně, olomoučtí naopak zkoušeli přesilovkové kombinace. Zejména ve 28.minutě to před Hořčičkou vřelo, v krátkém sledu za sebou pálili Vyrůbalík, Žajgla a Bartoň, hostující gólman tak mohl vystřihnout unikátní sérii tří reflexivních zákroků. Chomutov se dostal do útlumu, Mora se dostala do vyšších obrátek, v obranném pásmu hostí ale chyběl nápad a moment překvapení. To nejlépe demonstrovala 35.minuta, Brančíkova formace držela hostující pětici téměř minutu pod zámkem, nakonec spíše ze zoufalství vypálil Procházka. V tomtéž čase se ale napadením provinil Švrček, hosté se ve dvouminutové přesilovce otřepali zpod tlaku a navíc po jejím skončení završil čistý hattrick Milan Kostourek, který překvapil Žigárdyho u levé tyče 1:3. V závěru třetiny navíc pykal Bartoň, hosté ale jeho faul netrestali.

Úvod posledního dějství přinesl boj o střední pásmo, domácím evidentně nechyběla snaha utkání zdramatizovat. K tomu měl nejblíže ve 45.minutě Brančík, který zůstal zcela osamocen před Hořčičkou, hostující gólman cestičku mezi betony včas zavřel. Mora dále bušila do svého soupeře, který se stáhnul a vytvořil neprostupnou hráz. Olomoucké snažení tak bylo marným tlučením do pevně zavřených vrat. Hosté navíc hrozili brejkovými situacemi, jednu z nich proměnil v nepřesnou střelu Polodna. V 51.minutě si elegantně vybruslil do mezikruží Meidl, zakončil ale ukvapeně do středu brány. I hosté však zahrozili, Ťupovo lehké nahození tečoval bruslí Švrček do protipohybu Žigárdyho, který krotil kotouč s notnou dávkou štěstí.V 53.minutě měli olomoučtí jednu z posledních možností při vyloučení Malinského. Bránící chomutovská čtyřka ale nepustila domácí vůbec k ničemu. Následně se odporoučel do kabin hříšník utkání Jelínek, který neunesl své další vyloučení. Mora sehrála nabízenou početní výhodu již lépe, Vyrůbalík střílel dvakrát nad, Kříž zhmoždil nárt Mikšovicovi. Závěrečná hra bez brankáře přinesla drtivý olomoucký tlak, výsledkem byla rozezvučená tyč po ráně Bouze.To bylo ale z olomoucké strany vše, Chomutov tak na sever Čech exportuje všechny body.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (KLH Chomutov): "Rozhodující v utkání byly dobře odehrané početní nevýhody, nejdůležitějším momentem pak bylo vstřelení branky v poslední vteřině první třetiny. Musím být ale k hráčům hodně kritický, těch faulů, které udělali bylo opravdu hodně, byly naprosto zbytečné. Závěrečnou třetinu jsme chtěli odehrát hodně dobře dozadu, okýnek v obraně bylo velmi mnoho a musíme poděkovat Luboši Hořčičkovi, že nás v závěru hodně podržel."

Petr Vlk (HC Olomouc): "Věděli jsme o kvalitách Chomutova, o jeho zkušeném kádru a šikovných hokejistech. Zápasy s takovým soupeřem rozhodují maličkosti. Před oběma prvními brankami soupeře jsme měli kotouč v obranném pásmu na svých holích, nedostali jsme jej ale z pásma, což jsme zaplatili. Navíc gól v závěru první třetiny byl hodně špatný. Druhá třetina byla z naší strany dobrá, vytvořili jsme si šance, ale bohužel v zakončení jsme platoničtí a ne tolik důrazní, jak by bylo potřeba. Poslední třetina i power-play byly odehrány také dobře, nakonec jsme ale trefili jen tyč. Udělali jsme dnes více chyb než soupeř, ten je dokázal trestat a to rozhodlo."

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov