Reportáže

Chomutov potřetí v sezóně vyšel doma bodově naprázdno

Napsal 04.02.2006 Martin Bocian
C h o m u t o v – Ve 46. kole přivítali chomutovští hokejisté na svém ledě Havířovské Pantery, s nimiž přímo bojují o páté místo. V úvodní třetině se diváci na ČEZ stadionu příliš radostných chvil nedočkali. Postupně shlédli tři góly, všechny ovšem do sítě domácích. Po přestávce domácí zvýšili snahu a odměnou jim bylo snížení Stanislava Mikšovice. V závěru druhé třetiny upravil s notnou dávkou štěstí Miloš Kajer na 2:3 a Chomutov byl zpět v utkání. Ve třetí dvacetiminutovce domácí vložili všechny síly do útočení, ale v 50. minutě naopak inkasovali po samostatném nájezdu Semana – 2:4. Konečnou podobu výsledku pak dal tři vteřin před koncem při chomutovské power play Lipina – 2:5.
46. so 4.2.2006
CHM
2:5(0:3, 2:0, 0:2)
HAV
Chomutov
Podolka - Martínek, Poživil, Szakal, Nosek, Révay, Trefný, Černý, Kasík - Boušek, Šíp, Charousek - Pražák, Koláček, Jan Šulc - Jíra, Kostourek, Malát - Stavenský, Mikšovic, Kajer
Havířov
Novotný - Galvas, Vrtík, Prokop, Klimeš, Malinský, Vavruša, Balčík - Seman, Sprušil, Heider - Mikšan, Lipina, Lichý - Rozum, Zdeněk, Brynecký

Shrnutí

Chomutovští hokejisté vstoupili do utkání 46 kola dost vlažně, za což je hosté z Havířova dostatečně potrestali. Už ve druhé minutě obkroužil Jiří Zdeněk domácí branku a svůj výpad zakončil přesnou střelou - 0:1. Puk prošel pod tělem ležícího Michala Podolky, který i tentokrát nahradil zraněného Luboše Horčičku. Hosté byli i nadále velmi aktivní a domácí borce prakticky nepustili k souvislejší akci. V sedmé minutě přišel faul Vavruši na domácího kapitán Radka Šípa. Domácí však nabídnutou výhodou pohrdli a nebýt tvrdé střely Trefnýho, která orazítkovala tyč, tak by prakticky Novotného v brance Panterů neohrozili. Od poloviny první třetiny začali být domácí o trochu aktivnější, ale do kolen je poslal v šestnácté minutě Adam Lichý. Ten se zcela sám zjevil před Podolkou a prostřelil jej mezi betony - 0:2. Hned vzápětí mohl odpovědět domácí Šíp, který najížděl ve dvojici s Bouškem na jediného obránce hostí. Domácí kapitán si obránce elegantně obhodil a rychlým švihem vystřelil do protipohybu Novotného, ale ten jeho puk chytil lapačkou. Toto byla jediná a poslední velká šance domácích v první třetině. Od této chvíle byli opět aktivnější Panteři a za svou aktivitu sklidili úspěch v podobě třetí branky. Zcela osamocen si najel před Podolku Miloš Vavruša a přesnou střelou k tyči poslal hosty již do tříbrankového vedení - 0:3. Do kabin se tak odcházelo za pískotu tribun a stavu 0:3 pro Havířov.
Do druhé třetiny vlétli domácí jako pokropeni živou vodou, ale ke vstřelení první branky jim nemohla ani dvojnásobná početní výhoda. Tvrdé střely Revaye, Martínka a Szakala se neujali a v největší příležitosti nedostal puk za Novotného Jíra. Domácí zvýšená aktivita byla znát a sotva byli hosté kompletní, šli opět do čtyř. Ovšem ani tuto výhodou domácí nevyužili. V největší příležitosti byl Charousek, který byl na hranici brankoviště sám před Novotným, ale kotouč napálil sice tvrdě, ale hodně vysoko. V polovině utkání hráli Panteři opět v oslabení a domácí se konečně dočkali. Tvrdou střelu Trefnýho tečoval za záda hostujícího brankáře Stanislav Mikšovic - 1:3. O chvilku později mohli dát Chomutovští kontaktní branku, ale průnik a následná střela Trefnýho a dorážky Stavenskýho a Mikšovice se neujaly. Panteři jako by se vytratili z ledu a jen se bránili dalšímu náporu modrobílých. V čase 38:38 se domácí dočkali kontaktní branky. Nahození Stanislava Mikšovice usměrnil ve strkanici před brankou Miloš Kajer, pro kterého to byl premiérový gól po příchodu z Kadaně - 2:3. Hosté protestovali, že úspěšný střelec stál v brankovišti, což se nejvíce nelíbilo hostujícímu brankáři, který tak vyfasoval osobní desetiminutový trest. Modrobílí tak zlepšeným výkonem vykřesali naději a odcházeli do kabin za stavu 2:3.
Do třetí třetiny vlétli domácí obdobně jako do druhé, v dobrém náznaku šance se objevil Šíp, ale puk nezpracoval. Úvodní nápor překazilo chomutovským špatné střídání, za které usedl na trestnou lavici Jíra. Panteři si spíše hlídali zadní vrátka a prakticky si nic ve své výhodě nevytvořili. V minutě sedmačtyřicáté vyslal nádherně do brejku Stavenský Kajera, ale jeho nájezd zastavila píšťalka čárového, který viděl hodně diskutabilní ofsajd. Následně mohl na druhé straně pojistit hostující úspěch Mikšan, který využil zaváhání domácích beků, ale jeho pokus bravurně Podolka chytil. Ovšem to se mu už nepovedlo o pár chvil později. Na útočné modré zpracoval špatně puk domácí Martínek a do brejku vystřelil Filip Seman, který rychlou bekhendovou kličkou domácího brankáře překonal – 2:4. Domácí tento nezdar nepoložil a i nadále se snažili o zkorigování výsledku. Minutu a půl před koncem utkání sáhli domácí trenéři k power-play. Havířovští však výborně bránili svou modrou čáru a modrobílé do žádného tlaku nepustili. Naopak své vítězství ještě zvýraznili. První pokus na odkrytou branku z hole Petra Lipiny zastavila tyč, ovšem hostující kapitán dostal vzápětí šanci reparátu a tentokrát již mířil přesně - 2:5. Chomutov tak v přímém souboji o pátou příčku selhal a zůstává stále šestý.

Ohlasy trenérů

Petr Folta (Havířov): „Do Chomutova jsme přijeli s šestnácti hráči kvůli rozsáhlé marodce. Hráli za nás čtyři junioři. Hráče jsme nabádali k tomu, že Chomutov je strašně silné mužstvo a nakonec jeho kvality se určitě ukážou v play-off. Já se domnívám, že půjde daleko. Dnes domácí zřejmě viděli malou skupinku našich hráčů a utkání z úvodu podcenili. My jsme dali ze čtyř šancí tři branky. Potom nás Chomutov přehrával, ale my jsme dnes hráli výborně střední pásmo. Poslední třetinu jsme se již soustředili na obranu. S přibývajícím časem stoupala nervozita, ovšem čtvrtý gól nás uklidnil.

Vladimír Petrovka (Chomutov): „Z naší strany byl vstup do zápasu velmi špatný. Měli jsme se více nahecovat a hrát tak, abychom neumožnili soupeři zajistit náskok 3:0. Vzhledem k nepříznivému vývoji jsme stáhli střídání na tři lajny. Zbytek zápasu jsme bojovali, vytvářeli si šance, ale utkání jsme již nedokázali dotáhnout do vítězného konce nebo zkorigovat, abychom měli alespoň nějaké body.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov