Reportáže

Rozhodnutí padlo v závěrečné třetině

Napsal 14.01.2006 Pavel Petr, Libor Kult
C h o m u t o v - Poslední zápas třetí čtvrtiny absolvovali hokejisté Chomutova na ledě Mladé Boleslavi. Utkání potvrdilo, že oba rivalové jsou v letošní sezoně velmi vyrovnaní. Severočeši sice vedli po brance Radka Šípa, u níž mu asistoval rekonvalescent Ladislav Boušek. Domácím se však podařilo otočit skóre. Naději na bodový zisk dala svěřencům trenéra Kýhose trefa Kamila Koláčka. Ani to však nestačilo, neboť v 51.minutě vstřelil spornou branku ve dvojnásobné výhodě domácích Ladislav Kolda, který se s dvěma brankami a jednou asistencí stal také hvězdou zápasu, a zajistil Středočechům tři body a posun na druhé místo tabulky. Porážka znamená pro Chomutovské pokles v tabulce o jedno místo na čtvrtou pozici.
39. so 14.1.2006
MBL
4:2(0:0, 1:1, 3:1)
CHM
Ml.Boleslav
Mařík - Klimeš, Kolda, Vyhlídal, Všetečka, Šrek, Řezníček - Beck, Fadrný, Havelka, T. Hradecký, Jaroš, Jeslínek, Kadlec, Kocák, Krupka, D. Nedorost, Nouza, Pospíšil
Chomutov
Podolka - Černý, Kasík, Martínek, Nosek, Szakal, Trefný - Boušek, Buchal, Jánský, Jíra, Koláček, Kostourek, Malát, Mikšovic, Polodna, Pražák, Šíp, Jan Šulc

Shrnutí

Ještě před úvodním buly hráči a diváci minutou ticha uctili památku tragicky zesnulého hokejisty Jana Basy. Třiatřicetiletý útočník HC Vrchlabí, patřící k odchovancům mladoboleslavského hokeje, zahynul v pondělí 9. ledna při střetu s kamionem na rychlostní komunikaci mezi Mladou Boleslaví a Libercem. Od začátku zápasu se pak bojovalo o každý metr ledové plochy, hrálo se ve vysokém tempu a neustále bylo na co koukat. První třetina pak patřila především oběma gólmanům. Mařík i Podolka drželi po úvodní dvacetiminutovce čisté konto. Podolka například zlikvidoval úvodní šanci Koldy a také střelu Jaroše z pravého křídla. Na druhé straně hned po buly pálil nebezpečně Szakal a na Maříka nevyzrál ani Šíp. Kupodivu největší šance domácích pak přišly ve vlastním oslabení. Nejprve se před strážcem chomutovské svatyně objevil Fadrný a po něm, leč neúspěšně, hledal skulinku mezi betony Podolky Jeslínek. Po návratu z trestné lavice pak boleslavský Jaroš pálil nad. Ještě do konce třetiny se zapotil také Mařík. Zejména při chomutovském přečíslení a následné střele Maláta.

Urputný boj pokračoval také ve druhé třetině, kdy už ovšem začaly padat také góly. Ten první k velké radosti hostujícího celku do boleslavské branky. Po přihrávce Bouška se z otočky trefil Šíp – 0:1. O Rychlou odpověď se snažil obránce Šrek, Podolka si ale s jeho dvěma pokusy poradil. Výtečné publikum se však přeci jen brzy dočkalo vyrovnání. Běžela 33. minuta, na trestné lavici seděl hostující Buchal a domácí útočné komando poprvé zaúřadovalo. Po Hradeckého přihrávce se puk dostal před branku a Beck zblízka rozsvítil červené světlo – 1:1. Teč Pospíšila následně skončila těsně vedle a Vyhlídal pálil z dobré pozice nad.

Na začátku třetí třetiny hráli domácí 36 vteřin v pěti proti třem. Kadlec ale Podolku nepropálil a ani Všetečka s Vyhlídalem gumový projektil za brankovou čáru nedostali. Až ve hře proti čtyřem bráním hráčům se Boleslav znovu prosadila. Jeslínek načasoval přesně přihrávku do volného prostoru, kam si najel obránce Kolda a upravil na 2:1. Také Chomutov odpověděl brankou v početní převaze. Kostourek sice nejprve ještě téměř odkrytou branku netrefil, po přihrávce Pražáka už ovšem Koláček trefil přesně a začínalo se znovu – 2:2. Definitivně se pak o soudu zápasu rozhodovalo v poslední desetiminutovce, kde přeci jen měli domácí pevnější nervy a zápas dotáhli po zásluze do vítězného konce. K vedení Středočechům napomohla další dvojnásobná převaha a v ní druhá trefa s chutí hrajícího Koldy. Asistenci si připsal Řezníček a Boleslav vedla 3:2. V 59. minutě hosté ve snaze o vyrovnání sáhli ke hře bez brankáře. Tu ovšem hráli pouze osmadvacet vteřin. Puk totiž vybojoval Kolda, prodloužil na Fadrného, a ten střelou do prázdné branky zvýšil na 4:2. Ještě jednou, tentokrát v závěrečné minutě, sáhl Chomutov k power-play. Tu navíc umocnila přesilovka Severočechů pět na tři. Domácí, s výtečným Maříkem za zády, už ale soupeři zkorigovat výsledek nedovolili a posunuli se na druhou příčku prvoligové tabulky.