Reportáže

Chomutov v prodloužení podlehl Havířovu

Napsal 15.01.2005 Libor Gavlas, Martin Bocian
C h o m u t o v – Víkendové turné po Moravě odstartovali hokejisté KLH Chomutov na ledě týmu HC Havířov Panthers. Severočeši se kromě pěti marodů museli obejít také bez Ladislava Bouška, který si odpykával disciplinární trest. Naopak poprvé oblékl bílomodrý dres mladý obránce Jakub Šulc ze Slavie Praha. V první třetině zápasu kralovali na ledě obrany, a tak diváci gól neviděli. Skóre se poprvé měnilo až těsně po přestávce, když hosty poslal do vedení Polodna. Panteři však záhy srovnali krok. O dvě minuty později se prosadil Mikšan – 1:1. Před polovinou utkání však znovu vrátil Chomutovu vedení kapitán Šíp – 1:2. Tento stav vydržel na světelné tabuli až do poloviny třetí třetiny. Poté vzal osud zápasu do svých rukou domácí Syřínek. Nejprve v 54. minutě vyrovnal a nasměroval zápas do prodloužení. V něm v čase 61:25 vstřelil vítězný gól a rozhodl o tom, že bonusový bod zůstane v Havířově. Už zítra svedou chomutovští hokejisté další bitvu, tentokrát v Olomouci.
40.kolo so 15.1.2005
HAV
3:2p(0:0, 1:2, 1:0 - 1:0)
CHM
Havířov
Mařík - Kučírek, Mareček, Prokop, Vavruša, Šefčík, Štefanka, Štěpán - Dvořák, Heider, Kelner, Lichý, Mikšan, Rozum, Sedlák, Zeman, Studený, Syřínek, Volák, Zdeněk.
Chomutov
Podolka - Hájek, Plaček, Prošek, Szakal, Trefný, Jakub Šulc - Buchal, Charousek, Hahn, Jíra, Malát, Mezera, Mikšovic, Polodna, Pražák, Šíp, Jan Šulc, Řepík.

Shrnutí

Domácí začali utkání s chutí. Ve čtvrté minutě vyzkoušel pozornost Podolky v hostující brance Volák, ale od modré jen vyprášil jeho betony, stejně jako v následující minutě Sedlák, který byl ovšem v daleko výhodnější pozici před brankou. V sedmé minutě si havířovští hokejisté vypracovali první velkou příležitost. Rozum přihrál od červené Dvořákovi, ten mu kotouč vrátil, ale hosty zachránil výborným zákrokem Podolka. O pět minut později si oba hokejisté akci zopakovali, ale Rozum tentokrát netrefil branku. Poté se dostali ke slovu i hosté. K puku se dostal Prošek, vypálil od modré, ale Mařík si s jeho pokusem poradil. Ve 14. minutě nahrál Charousek Jírovi a po jeho projektilu Mařík skočil tygřím skokem a kotouč ukryl pod svým tělem. O minutu později pálil od modré Šefčík, ale jeho pokus, stejně jako další střelu Kelnera v 18. minutě, Podolka zneškodnil. V poslední minutě ještě zahrozili hosté zásluhou Plačka, ale i Mařík na druhé straně byl pozorný.

Ve druhé části zahrozili jako první hosté. Polodna nejprve domácí varoval střelou od modré. Domácí však toto varování nebrali vážně a přišel trest. Ve 22. minutě vystřelil od modré Prošek, Charousek jeho střelu tečoval sice vedle, ale kotouč se odrazil k volnému Polodnovi a ten otevřel skóre – 0:1. Hosté získali mírnou převahu a o zvýšení se hned vzápětí snažil nejprve Buchal, jehož pěknou střelu chytil Mařík efektně do lapačky, po něm i Trefný, který trefil Maříka. Domácí se však z tlaku dokázali vymanit a dokonce se jim povedlo rychle vyrovnat. Prokop našel rozjetého Mikšana, který se dostal až před Podolku a blafákem vyrovnal – 1:1. Ve stejné minutě měli domácí další velkou šanci. Dvořák dostal pěknou nahrávku od Kelnera, ale sám před Podolkou trefil jen jeho beton. Gólovou pětiminutovku zakončil Buchal, který ve vlastním oslabení v obranném pásmu sebral domácím kotouč, našel rozjetého Šípa, který strhnul vedení opět na stranu Chomutova – 1:2. Ještě v té samé přesilovce přišlo další vyloučení na straně hostů a domácí tak měli necelou minutu výhodu dvojnásobné přesilovky, ale během této přesilovky ani jednou nevystřelili na branku. Až když už jeden z hráčů skočil na led, tak se prosadila opět útočná dvojice Rozum, Dvořák, ale Rozum ve velké šanci jen promáchl. Ve 32. zkoušel štěstí Hájek, ale střelou z dálky Maříka nevylekal. To Syřínek byl na druhé straně v bezprostřední blízkosti gólmana Podolky, ale ani on na něj nenašel recept. Vyrovnat se pokoušel pěknou dělovkou Šefčík, ale Podolkova lapačka se vymrštila včas.

Do poslední části nastoupili domácí s cílem co nejrychleji vyrovnat a pokusit se vstřelit vítěznou branku. V úvodu třetiny však stříleli pouze z uctivé vzdálenosti. Kanonádu načal ve 44. minutě Vavruša, další rány na Podolku vyslali Mikšan a dvakrát Rozum. Ve 48. minutě se domácí pokusili přelstít obranu hostů kombinačně, ale Zdeněk po přihrávce od Mikšana přehodil Podolkovu klec. V úvodu 52. minuty byl vyloučen hostující Malát a přesně o minutu později ho následoval i Šíp. Druhou nabídnutou přesilovku 5 na 3 už domácí využili. Zavezli kotouč do pásma a potom putoval po ose Volák – Mareček – Syřínek a posledně jmenovaný trefil mezeru mezi Podolkovými betony. Do konce utkání zbývalo necelých sedm minut a domácí vycítili šanci na zvrat. Jenže to by museli proměnit některou ze svých šancí. V 57. minutě přihrál Kelner před branku Dvořákovi, ten ale nedokázal zvednout puk nad Podolkův beton. Dvě minuty před koncem promarnil poslední velkou šanci Syřínek, který v situaci 2 na 1 dostal přesnou přihrávku od Sedláka, ale chomutovského brankáře nepřekonal. Chuť si ale spravil ve druhé minutě prodloužení, kdy mu opět Mareček svou asistencí připravil vítěznou branku – 3:2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (trenér Chomutova): „Obě mužstva začala ze zajištěné obrany a průběh hry tomu odpovídal. Mužstva si vytvářely šance v přesilových hrách, při hře pět na pět jich moc nebylo. Pro nás bylo hodně nepříjemné, že jsme chodili v poslední třetině hodně ven, myslím si, že tomu pan rozhodčí trochu napomohl, protože jsme do té doby vedli dva jedna a domácí k jsme ničemu nepouštěli.“

Jiří Režnar (trenér Havířova): „Chomutov je silné mužstvo. Během posledních dvou utkání dali 11 gólů. Umí se tlačit před bránu, umí dát gól. Myslím si, že jsme hráli rovnocennou partii, že jsme hráli slušný hokej, akorát máme pořád stejné nedostatky v proměňování šancí. Ale disciplína byla slušná, možná nám chybělo kousek štěstí.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov