Mladežnický hokej

Trenéři mládeže znovu vyrazili do zahraničí, tentokrát absolvovali stáž v Davosu

Napsal 02.05.2022 Libor Kult
C h o m u t o v - V minulosti čerpali koučové pirátské mládeže poznatky nejčastěji na severu Evropy, tentokrát se v závěru sezóny vydali opačným směrem. Cílovou destinací čtveřice Petr Jíra, Jan Minčák, Vladimír Petrovka a Radek Svoboda se stala prestižní švýcarská adresa HC Davos, v jehož zázemí strávila čtveřice trenérů tři dny.

Stáž pod alpskými velikány pomohl zprostředkovat někdejší hráč chomutovského staršího dorostu, který má za sebou druhou sezónu ve slavném klubu země Helvétského kříže. „Jako akademie jsme měli povinnost vyrazit každou sezónu na zahraniční stáž, teď Honza Minčák oslovil Filipa Pastyříka, jestli bychom se mohli přijet podívat do Davosu,“ jmenuje Petr Jíra syna bývalého kouče místního dorostu Bedřicha Pastyříka.

Dohoda klapla, takže čtveřice trenérů vyrazila čerpat poznatky do klubu, jenž pořádá slavný Spenglerův pohár. Pirátští vyslanci sledovali tréninky i mistrovská utkání. „V rámci našeho pobytu jsme viděli tréninkový program od nejmenších až po áčko, u žáků jsme potom viděli i zápasy,“ prozrazuje šéf místní mládeže.

Ten následně naznačuje, že oba oddíly pracují na obdobných principech. „Filip jede podobný program jako jeho taťka. Nastavil některé věci, které jsme převzali od jeho taťky i my, když tu byl, takže zrovna tréninkový proces si myslím, že je hodně podobný,“ srovnává Petr Jíra.

„Potvrdilo se nám, i co jsme viděli ve Finsku. Trendem je video i u dorostu a juniorů – týmové i individuální. Na tom chceme zapracovat i u nás v Chomutově, i když už jsme ho rozjeli,“ doplňuje sportovní manažer Pirátů, jehož zaujal především nábor Davosu.

„Vzhledem k velké konkurenci hlavně alpského lyžování přijde do klubu jen kolem deseti dětí, ale sedm jich má potom v pozdějším věku vysokou úroveň, i když si samozřejmě musí později stahovat děti z okolí, aby týmy naplnili,“ popisuje.

Piráti od nového ročníku už nebudou akademií Českého hokeje, což ovšem podle Petra Jíry neznamená konec zahraničních stáží. „I když jsme spadli o stupeň níž do SCM, na programu nic měnit nechceme. Naopak ho budeme chtít posouvat výš, takže na stáže budeme chtít jezdit i nadále,“ přibližuje první muž chomutovské mládeže. „Zatím jsme se nebavili, kam bychom jeli, ale zjistili jsme, že v dosahu autem je to jednodušší než letecky, takže uvidíme,“ uzavírá směrem k destinaci.