Aktuální zprávy

Skvělá zpráva pro mladé obránce! Klub jim zajistil možnost rozvoje pod vedením Jiřího Šlégra

Napsal 10.01.2023 Klub
Dovednostní tréninky pro jednotlivé posty v současnosti patří mezi nedílné součásti přípravy mladých hokejistů už od žákovských let. Také Piráti svým hráčům nabízejí speciální přípravu v menším počtu pod vedením klubových trenérů. Teď však přichází možnost sbírat zkušenosti od Jiřího Šlégra, člena Triple Gold Clubu pro majitele zlata z olympijských her i mistrovství světa a vítěze Stanleyova poháru.

Prvotní kontakt s olympijským vítězem z Nagana, mistrem světa z Vídně 2005 a vítězem NHL z roku 2002 s Detroitem učinil na nedávných oslavách výročí bílinského hokeje šéf chomutovské mládeže Petr Jíra. „Slovo dalo slovo a mě se tahle možnost líbila i hodila, protože skončila Mini Aréna Most, kde jsme skills tréninky dělali,“ popisuje sám Jiří Šlégr.

„Nám se zase hodily dovednostní tréninky pro obránce, protože ty nám v Chomutově trochu chybí. Nemáme na ně úplně trenérské kapacity,“ připojuje zase Petr Jíra. Výsledkem jednání obou stran je dohoda, že každou neděli od 14 hodin a 30 minut se budou moci i zájemci z řad Pirátů připravovat pod vedením někdejšího reprezentačního beka, který odehrál přes šest set utkání v NHL. „Jde o prvotní termín. V případě potřeby budeme reagovat změnou termínu nebo přidáním dalšího, pokud by byl zájem,“ uvádí Jiří Šlégr.

„Od nás se budou moct hlásit kluci od sedmé třídy po juniorku s tím, že budou mít lepší cenu,“ naznačuje Petr Jíra, že půjde o komerční záležitost. „Mohu potvrdit, že jsme se pro hráče Pirátů domluvili na padesátiprocentní slevě,“ doplňuje bývalý hráč Vancouveru, Edmontonu, Pittsburghu, Atlanty či Bostonu.

Ten podle vlastních slov nad možností přesunout své aktivity do Chomutova a do jisté míry je spojit s Piráty přece jen trochu přemýšlel. „Ale nejdu pracovat do klubu, jen nabízím službu, o kterou Piráti projevili zájem,“ vysvětluje litvínovský odchovanec.

Nakonec zakotvil v mostecké Mini Aréně, kde byla výhodou menší ledová plocha. „Když kluci trénují na menší prostoru, mají při přechodu na velký led na všechno víc času,“ přibližuje své zkušenosti s tím, že několikrát si vyzkoušel dovednostní tréninky i na klasické ploše. „Proto budeme muset nyní v Chomutově klást větší důraz na frekvenci cvičení,“ srovnává Jiří Šlégr, který v rámci šlégr skills spolupracuje například s Radimem Skuhrovcem.

Podle někdejšího zadáka využívá s kolegy cvičení z klasických metodických tréninků s výrazným důrazem na detaily. „Právě ty v dnešním hokeji rozhodují,“ reaguje dlouholetý člen národního týmu a jako příklad si bere nedávno skončené juniorské mistrovství světa. „Obránci udělali za rok opravdu velký skok, takže s nimi někdo musel pracovat i individuálně. Vidím to i na klucích, se kterými spolupracuji pravidelně já,“ uzavírá majitel 116 startů v národním týmu.