Aktuální zprávy

Projekt Piráti Chomutov Academy? Šance pro místní virtuální hráče, věří Roman Jüngling

Napsal 09.06.2022 Michal Luxa
C h o m u t o v – Teprve v listopadu loňského roku oznámil severočeský klub, že budou mít Piráti také tým ve virtuálním světě. Po sedmi měsících začal Chomutov shánět další hráče, aby vznikli i Piráti Chomutov Academy. Vše se rychle seběhlo a nově vzniklé mužstvo odehrálo první souboje v RNM lize, kde se nacházejí také Piráti Chomutov Esports.

„Myšlenka, že vznikne tým Academy, byla u nás od samotného začátku esports projektu. Hlavní tým je primárně marketingovým nástrojem, díky kterému můžeme oslovit širší spektrum potencionálních partnerů. Zároveň však i v oblasti esports chceme docílit toho, aby za Piráty ve virtuálním světě hráli lidé z regionu, jenž mají vztah k město a k Pirátům samotným. A právě tohle by měl mít na starost Academy tým,“ objasňoval situaci Roman Jüngling, jenž se u Pirátů stará o marketing a režii.

„Pokud má esports tým oslovit partnery, musí být úspěšný, což znamená, že Danko Deveri jakožto manažer Esports Pirátů, musí shánět ty nejlepší hráče z Česka a Slovenska. Už na první schůzce jsem však Dankovi říkal, že chci tvořit příběhy a rád bych dal i nehokejistům šanci stát se Pirátem, aby i oni měli možnost reprezentovat svůj klub a třeba jednou patřili k nejlepším hráčům,“ dokončil myšlenku.

Piráti Chomutov Esports kvitují fakt, že za sebou mají celek Academy, kde by měl v první řadě brát talentované hráče. A úvodní měsíc a zápasy nasvědčují, že ačkoliv tato cesta bude míst mnohdy hodně překážek, tak je správnou volbou. Často samotný manažer virtuálních týmů Danko Deveri, sleduje i tréninkové duely nově vzniklého celku.

 „Projekt Academy byl dobrým nápadem klubu. Dává možnost novým a mladým hráčům zahrát si 6v6 ligy. Je to šance, kterou dostávají fanoušci Pirátů, které baví hra NHL,“ uvedl Danko Deveri. „Od akademie si slibujeme, že bychom v ní mohli najít talentované hráče, kteří by následně doplnili Piráty Chomutov Esports,“ dodal ještě.

Že Piráti Chomutov Academy plní hlavní myšlenku je fakt, že na soupisce se nachází hned sedm hráčů, kteří pocházejí z okolí severočeského města. Kromě fanoušků Chomutova najdeme na soupisce Jaroslava Procházku, jenž nastupuje v pirátských barvách v kategorii U14. Dále virtuální tým doplňuje také místní redaktor Michal Luxa, jehož role v Academy je bránit.

„Academy neslouží k tomu, aby vyhrávala a měla výsledky. Spíše nám jde o to, aby vychovávala místní hráče i na úkor výsledků,“ ujasnil Roman Jüngling.

Pod křídla si vzal nově vzniklý tým Vojtěch Bořucký, jemuž je sice teprve patnáct let, avšak v šestkovém módu patří mezi ostřílené hráče. Ostravský rodák funguje u týmu jako mentor, jenž předává cenné zkušenosti.

„Projekt Academy se mi rozhodně líbí, protože součástí bylo najít talentované hráče z okolí Chomutova. To se povedlo, protože velká část týmu bydlí v okolí města, ale muselo se to minimálně posílit jinými hráči, aby kluci rostli,“ vypálil bez váhaní Vojtěch Bořucký.

„Aktuální sestava vypadá z mého hlediska velmi dobře a u kluků vidím potenciál se zlepšovat. Před začátkem sezóny to u nás zkoušelo více hráčů, ovšem někteří museli odejít. Spousta z nich si myslela, že okamžitě prorazí do prvního týmu, nebo poučovali ostatní, jak mají hrát,“ vysvětloval ještě kapitán Academy.

Oba týmy nastupují v RNM lize a zcela bez konkurence ji v základní části ovládají Piráti Chomutov Esports, kteří v sedmnácti zápasech hned šestnáctkrát zvítězili. V československé konkurenci se neztrácí ani Academy, jíž zatím patří páté pozici zaručující přímý postup do play-off. Mužstvo kolem kapitána Bořuckého do tabulky zapsalo šestnáct bodů z jedenácti střetnutí. 

Aktuální tabulka RNM ligy k 9.6. 2022

„V týmu panuje výborná nálada a taky jsme rád, že se podařila uzavřít soupiska druhého týmu. Cílem mužstva Esports je RNM ligu vyhrát a získat pro Piráty Chomutov první trofej ve virtuálním světě,“ neskrýval ambice Danko Deveri.

„Naším cílem je skončil maximálně do osmého místa a zahrát si ve vyřazovací fázi RNM ligy. Byla by velká škoda, kdybychom se do play-off nedostali, ale věřím, že tlak zvládneme a zahrajeme si jej,“ poodhalil cíle Academy Vojtěch Bořucký.

Oba celky už mezi sebou odehrály jedno soutěžní utkání, v němž se radoval tým kolem Danka Deveriho, jenž zvítězil 8:5. Ovšem Academy nedala svou kůži lacino a ještě ve třetí třetině držela remízový stav. Jenomže v koncovce Esports potvrdilo převahu a zaznamenalo povinné vítězství, po němž si ještě více upevnilo vedoucí pozici.