Aktuální zprávy

Představujeme zahraničního soupeře: Erfurt má tradici a vychoval Moritze Seidera

Napsala 07.08.2022 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti i nadále pokračují v tradici přivítat v rámci letní přípravy minimálně jednoho zahraničního soupeře, tím bude letos německý EHC TecArt Black Dragons Erfurt. Chomutov ho kvůli basketbalovému utkání reprezentace přivítá v sobotu 27. srpna na ledě kadaňského zimního stadionu.

První zmínka o městě Erfurt stojí v dopise papeži Zachariášovi z roku 742, načež vzniklo v úrodné nivě řeky Gery duchovní centrum Durynska. Rychlému rozvoji města přispěla poloha na křižovatce německých i evropských obchodních cest. Dominantu dvou set tisícového města tvoří Erfurter Dom (Katedrála Panny Marie) a Sankt Sever Kirche (Kostel svatého Severa).

Lední hokej má v Erfurtu velkou tradici, jelikož tamní kluby začaly provozovat svou činnost na přírodním ledě už mezi světovými válkami. Největší historický rozmach přinesla výstavba umělé ledové plochy, na které během padesátých a šedesátých let vznikl silný oddíl ledního hokeje.

Tehdy působil pod názvem SC Turbine Erfurt v bývalé nejvyšší lize NDR i s několika německými reprezentanty, což ve městě podpořilo popularitu nejrychlejšího kolektivního sportu na světě. Od roku 1970 byl provoz zastaven kvůli sportovní politice, což však klub překonal a o dvacet let později obnovil fungování.

V dalších letech – od sezóny 1996/1997 pod názvem Black Dragons Erfurt – postupně stoupal soutěžemi a od roku 2010 stabilně působí ve třetí nejvyšší soutěži našich západních sousedů. V minulých dvou ročnících černí draci pokaždé prošli do play-off, v nichž jim byla konečnými stanicemi čtvrtfinále a osmifinále.

Domácí zápasy hrají hokejisté v menším zimním stadionu Eishalle Erfurt pro třináct set diváků, kteří mají k dispozici dva vyvýšené ochozy na dlouhých stranách a prostor hned za mantinelem po celém obvodu kluziště.

Své první hokejové krůčky tam dělal i Moritz Seider, který se posunul dál – do Mannheimu – ve čtrnácti letech. Svými výkony se dostal do role opory německých reprezentací, vybojoval si v roce 2019 šestou pozici na draftu do NHL a následně i smlouvu s Detroit Red Wings. V minulém ročníku nastřádal za 82 duelů padesát kanadských bodů.  

V minulé sezóně táhli týmovou produktivitu Kanaďan se zkušenostmi z AHL Kyle Beach a Litevec Arnoldas Bosas, jenž procestoval řadu evropských zemí včetně České republiky a měl by v mužstvu i nadále pokračovat. Jedničku zastal mládežnický německý reprezentant Konstantin Kessler, jenž je zatím jediným potvrzeným brankářem na soupisce.

Aktuální soupiska Erfurtu

    Konstantin Kessler – Fabian Belendir, Justus Böttner, Petr Gulda, Niklas Jakob, Eric Wunderlich – Tom Banach, Michal Bezouska, Arnoldas Bosas, Fritz Denner, Enzo Herrschaft, D´Artagnan Joly, Maurice Keil, Tim May, Alexandre Ranger, Reto Schüpping, Max Weigandt.

Speciální bude utkání pro aktuálně chomutovského forvarda Milana Kostourka, jenž strávil v dresu jediného zahraničního soupeře jeden rok a během třiatřiceti zápasů základní části zapsal čtyřicet kanadských bodů, ty rovnoměrně rozdělil mezi góly a asistence.

Němečtí fanoušci plánují výjezd do Kadaně a budou mít pro utkání s Chomutovem i speciální trička, přičemž výtěžek z nich poputuje na mládež tamního klubu:

Fotografie: Facebook TecArt Black Dragons Erfurt.