Memoriál Ondřeje Buchtely

Druhý ročník Memoriálu Ondřeje Buchtely uzmula Plzeň, Piráti tentokrát sedmí

Napsal 10.04.2023 Libor Kult
Stejně jako před rokem patřil jeden z dubnových víkendů v ROCKNET ARÉNĚ Memoriálu Ondřeje Buchtely, který symbolicky udělal definitivní tečku za herní částí sezóny v Chomutově. Turnaj pro hráče osmých tříd, který podpořila rada města a firmy ALL SPORTS, OXY WORLD či Kaufland, měl znovu připomenout odkaz někdejšího hokejisty, který velmi mladý odešel do hokejového nebe. Pod vrcholky Krušných hor se opět sešla ryze česká konkurence, z níž byla nejlepší Škoda Plzeň.

Připomenout si památku Ondřeje Buchtely, který přišel do Chomutova právě v osmé třídě, znovu přijely čtyři týmy, jimiž v červenci 2020 zesnulý obránce prošel. Ze zbývajících čtyř účastníků se tři obměnili. V sobotu 8. dubna tak o co nejlepší nasazení do play-off bojovali ve skupinách Bílí Tygři z Liberce, litoměřický Stadion, ústecký Slovan, chomutovští Piráti, plzeňská Škoda a premiérově kladenští Rytíři, vítkovická RIDERA či královéhradecký Mountfield.

V zápasech hraných na dvě dvacetiminutovky tentokrát nikdo nezapsal plný bodový zisk. Ve skupině B dokonce rozhodovalo až skóre ze vzájemných duelů tří celků, které vyneslo prvenství Plzni, stříbro Liberci a bronz Kladnu. Podobně jako před rokem odešly ze skupinových klání bez bodu Litoměřice. Skupinu A opanovalo Ústí nad Labem, které na úvodní remízu navázalo dvěma výhrami, přičemž o té v derby s Chomutovem rozhodl gól třináct vteřin před koncem. Druhé Vítkovice a třetí Mountfield zakončily skupinu se stejným skóre, ovšem Ostravané získali o dva body víc. Poslední skončili bohužel bez bodu Piráti.

V play-off znovu platil pevný pavouk. Už ve čtvrtfinále mezi Vítkovicemi a Kladnem došlo poprvé v historii memoriálu na samostatné nájezdy, které protačily do semifinále soubor z metropole Moravskoslezského kraje. Mezi nejlepší čtyřku postoupily ještě ústecký Slovan, Škoda Plzeň a Bílí Tygři jako obhájci triumfu z prvního ročníku.

Libereckým vystavila stopku v cestě do bitvy o zlato nakonec vítězná Plzeň, která si ve finále poradila s prvním moravským účastníkem turnaje. Vítkovice v semifinále zdolaly Ústí nad Labem, jež v souboji o bronz padlo v nájezdech s družinou zpod Ještědu. Právě střetnutí o třetí místo a finále měly stejně jako před rokem servis totožný se zápasy A-týmu – videokostka, rozhovory s přítomnými osobnostmi či hudba.

Také druhého ročníku se po oba dny účastnila rodina Ondřeje Buchtely, jehož maminka Eva měla po státní hymně vhodit čestné buly před finále. Po dárku z rukou hlavního organizátora Jaroslava Procházky však tento akt přenechala dceři Johance. „Určitě nechci oba dosavadní ročníky srovnávat, protože oba byly nádherné,“ prozradila Eva Buchtelová ještě před bitvou o zlato.

„S celou rodinou jsme opravdu hluboce dojatí, s jakou profesionalitou k pořádání turnaje organizátoři přistupují a jakým způsobem se Ondrův příběh do turnaje prolíná,“ pokračovala za nejbližší zesnulého obránce, jemuž je memoriál věnován. Eva Buchtelová také přiznala, že ji v Chomutově vždy něco překvapí. „Vlastně se nestačím divit a musím říct, že tentokrát nějak víc prožívám hokej jako takový a ráda se na něj dívám,“ prozradila s úsměvem.

Maminka Ondřeje Buchtely znovu prodávala knihu, kterou napsala a jejíž název je stejný jako motto vytetované na předloktí jejího syna. Zemři a povstaň provází rovněž memoriál. „Ve spojení s Velikonocemi, na které letos turnaj vyšel, je to zajímavá shoda okolností,“ usmívala se s tím, že se rodina do ROCKNET ARÉNY i tentokrát těšila.

Po skončení finále došlo na slavností předávání cen pro nejlepší hráče turnaje i zlatých a stříbrných medailí. Tohoto aktu se ujali náměstek primátora David Dinda a současný kapitán Pirátů Viktor Hübl, jenž je zároveň chomutovským odchovancem. Bronz si převzali z rukou Jaroslava Procházky hned po souboji o třetí místo Bílí Tygři. Stejně jako před rokem byli vyhlašováni nejlepší hráči jednotlivých zápasů, zbrusu nové ceny dostali nejužitečnější hráči jednotlivých týmů a také nejlepší hráči na všech postech.

Nejlepší brankářkou turnaje byla vyhlášena Veronika Ortová z ústeckého Slovanu, za nejlepšího obránce byl zvolen opět po roce zástupce libereckých Bílých Tygrů, jímž byl tentokrát Štěpán Tomka, a cena pro nejlepšího útočníka putovala do rukou vítkovického Matěje Balvína. Za nejužitečnějšího hráče druhého ročníku Memoriálu Ondřeje Buchtely byl vybrán plzeňský Josef Mertl.

Výsledky druhého ročníku Memoriálu Ondřeje Buchtely

Skupina A:

Piráti Chomutov – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:4
HC Slovan Ústí nad Labem – Mountfield HK 3:3
Piráti Chomutov – Mountfield HK 4:7
HC Slovan Ústí nad Labem – HC VÍTKOVICE RIDERA 7:4
Piráti Chomutov – HC Slovan Ústí nad Labem 3:4
HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK 2:0

Skupina B:

Bílí Tygři Liberec – HC Stadion Litoměřice 7:2
Rytíři Kladno – HC Škoda Plzeň 0:2
Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice 9:0
HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec 3:4
HC Škoda Plzeň – HC Stadion Litoměřice 9:0
Bílí Tygři Liberec – Rytíři Kladno 2:3

Čtvrtfinále:

HC Slovan Ústí nad Labem – HC Stadion Litoměřice 7:1
HC VÍTKOVICE RIDERA – Rytíři Kladno 3:2sn
HC Škoda Plzeň – Piráti Chomutov 6:2
Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK 2:1

Semifinále:

HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec 7:2
HC Slovan Ústí nad Labem – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:4

O 7. místo:

HC Stadion Litoměřice – Piráti Chomutov 2:5

O 5. místo:

Rytíři Kladno – Mountfield HK 1:2

O 3. místo:

HC Slovan Ústí nad Labem – Bílí Tygři Liberec 2:3sn

Finále:

HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:2

Konečné pořadí:

1. HC Škoda Plzeň (nejužitečnější hráč: Josef Mertl)
2. HC VÍTKOVICE RIDERA (nejužitečnější hráč: Adam Pavlík)
3. Bílí Tygři Liberec (nejužitečnější hráč: Štěpán Tomka)
4. HC Slovan Ústí nad Labem (nejužitečnější hráč: Matyáš Zikmund)
5. Rytíři Kladno (nejužitečnější hráč: Petr Zralý)
6. Mountfield HK (nejužitečnější hráč: Matyáš Martinec)
7. Piráti Chomutov (nejužitečnější hráč: Ondřej Krejčík)
8. HC Stadion Litoměřice (nejužitečnější hráč: Matyáš Burnus)

Nejlepší hráči:

Brankářka: Veronika Ortová (HC Slovan Ústí nad Labem)
Obránce: Štěpán Tomka (Bílí Tygři Liberec)
Útočník: Matěj Balvín (HC VÍTKOVICE RIDERA)
Nejužitečnější: Josef Mertl (HC Škoda Plzeň)

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov