Mladežnický hokej

Drafty do zámoří i s chomutovskou stopou, uspěli Husinecký a Kulich

Napsala 09.07.2022 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Jedna z nejočekávanějších akcí letního hokejové programu je minulostí – nedlouho po CHL Import draftu proběhla v Montrealu i velká dražba talentů do NHL. K vidění byly i chomutovské vlaječky, když zazněla jména Vojtěch Husinecký a Jiří Kulich.

Na začátku července se uskutečnil výběr mladých hvězdiček do CHL – WHL, OHL a QMJHL, kam by mohlo v příštím ročníku zamířit celkově třiadvacet Čechů. Kanadská mužstva ukázala i na dva hráče spojené s Chomutovem, když si Cape Breton Eagles ze třetí pozice vybrali Jiřího Kulicha a Calgary Hitmen ukázali na obránce Vojtěcha Husineckého.

Aktuálně šestnáctiletý odchovanec Pirátů vyrůstal v místním klubu do dorostu, do kterého naplno pronikl ještě jako deváťák a v rámci kterého ho následně výrazně přibrzdila pandemie koronaviru. Před sezónou 2021/2022 vyrazil na zkušenou do Finska, kde v dresu Tappary Tampere hrající nejvyšší soutěž pro hráče do osmnácti let zapsal za jednatřicet duelů dvanáct kanadských bodů. Nyní se může mladý zadák posunout opět o krok dál.

Oproti předchozím letům, kdy draft do NHL probíhal pouze přes videokonference, se takřka všechno vrátilo do normálu. Slavnostní večery hostila montrealská hala Bell Centre, kde si minimálně vybraní v první kole přebrali dresy svých nových celků nejslavnější hokejové ligy, avšak tentokrát to bylo bez jasné top trojky.

Dlouho platil za jedničku Shane Wright, jenž nakonec přišel na řadu až jako čtvrtý při volbě Seattlu. Přeskočili ho dva Slováci, když Montreal vytáhl Juraje Slafkovského a následně si New Jersey zamluvilo Šimona Nemce. Slovensko se po Kanadě stalo teprve druhou zemí, která obsadila první dvě pozice. Třetí vystoupal na pódium Američan Logan Cooley s trikotem Arizony.

Nejvýše draftovaným Čechem se stal plzeňský David Jiříček, kterého si jako šestého v pořadí vzal Columbus. V závěru první kola – konkrétně na osmadvacáté pozici – zaznělo jméno Jiřího Kulicha, který se tím stal členem organizace Buffalo Sabres.

Osmnáctiletý útočník hokejově vyrůstal v Kadani, s níž Chomutov na poli mládeže dlouho spolupracoval, takže na této trase putoval vzhůru i nedávno draftovaný centr. V pirátské mládeži se postupně propracoval do role lídra, a to i na poli reprezentace, když naposledy s céčkem na prsou táhl českou osmnáctku.

V ročníku 2020/2021 Jiří Kulich věkově dorostenec napevno zapadl do později zastavené juniorky, odkud zamířil do prvoligové Kadaně a následně extraligových Karlových Varů. Tam si vybudoval pevnou pozici a zvýšil své šance na zhmotnění úspěchu v podobně draftu do NHL.

Před sebou má však bývalý Pirát ještě dlouhou a těžkou cestu, jelikož Buffalo v prvním kole uzmulo celkově tři centry. Navíc tým od Niagarských vodopádů má v záloze ofenzivní přísliby, jako jsou Jack Quinn, John-Jason Peterka, Isak Rosén a třeba Lukáš Rousek.

V dalších kolech přišlo na řadu ještě sedm českých hráčů – Matyáš Šapovaliv (Vegas Golden Knights), Tomáš Hamara (Ottawa Senators), Marek Alscher (Florida Panthers), Petr Hauser (New Jersey Devils), David Špaček (Minnesota Wild), Nick Malík (Tampa Bay Lightning) a Jakub Vondraš (Carolina Hurricanes).

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov