Aktuální zprávy

Dorostenecká sezóna v číslech od začátku až po (ne)šťastné play-off

Napsala 23.03.2022 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - V době, kdy ještě není znám mistr dorostenecké extraligy, je čas zrekapitulovat si chomutovské působení v průběhu celého ročníku pohledem čísel i dalších souvislostí. Produktivita, účast na ledě, příjemná překvapení i velké štěstí a odhodlání ve vyřazovacích bojích, na to všechno se podíváme.

Bodově hluboko, ale v přesilovkách i úspěšnosti střelby na vrcholu

Piráti nezačali sezónu dobře a v základní skupině skončili až na sedmém místě hluboko za šancí postoupit mezi elitu. Proti čtyřem postupujícím nahoru – Mladé Boleslavi, Plzni, Liberci a Karlovým Varům – urvali pouze pět bodů za porážky Západočechů.

Z pohledu týmových statistik Chomutovští v západní skupině vynikali v přesilovkách, kterých využili vůbec nejvíce (28,17 procent). Kvalitní hru předváděly i speciální týmy na oslabení, jelikož svěřenci Kamila Koláčka odešli se čtvrtým nejlepším procentem ubráněných oslabení (86,84 %).

Z pohledu střelecké potence i z toho vycházejících branek byli Piráti v horší polovičce tabulky stejně jako v případě počtu střel, které pustili na svého gólmana. Navzdory tomu měli druhou nejlepší úspěšnost střelby, která se zastavila přesně na čtrnácti procentech.

Z individuálního pohledu na statistiky byla produktivita mužstva rozložená hned mezi čtyřku hráčů, kteří nastřádali přes dvacet kanadských bodů ve čtrnácti až sedmnácti zápasech. Konkrétně šlo o Adama Titlbacha (18+8), Dominika Badinku (7+19), Dominika Mišovice (7+17) a Jaroslava Pospíšila (10+13).

Pozici tvůrce hry potvrdil reprezentační zadák Dominik Badinka, jenž díky svému ofenzivnímu pojetí hry vytěžil šestnáct plusových bodů v účasti na ledě. Za ním se seřadili už zmínění ofenzivní tahouni a Daniel Badinka, jenž si za dvanáct zápasů odnesl pouze šest mínusových bodů.

Mladé překvapení, nižší konkurence céčka a nadvláda statistik

Druhou část ročníku začneme od brány, jelikož se do role opory mužstva vypracoval Alexandr Perůtka. Od základní části se v nadstavbě zlepšil takřka o dvě procenta a vychytal tři čistá konta. V rámci všech brankářů ze skupiny C měl druhý nejnižší průměr počtu obdržených branek na utkání.

Druhá dlouhodobá část sedla Danielu Badinkovi, který sbíral více než dva a půl bodu na duel. Za jeho dvojčetem příjemně překvapil mladíček Vojtěch Čihař, jenž ještě ve věku deváťáka nasbíral šestadvacet kanadských bodů a celkově skončil pouze za super talentem Benákem z Plzně.

Vzhledem k povedené jízdě od začátku prosince až v podstatě do konce dlouhodobé části si Chomutovští výrazně polepšili i ve statistikách, když ovládli vstřelené góly, využití přesilovek i procento ubráněných oslabení.

Tabulkové souvislosti – velké štěstí a „play-off je doma“

Možná i protože PZ Kladno a Třemošná byly na chvostu tabulky s nízkým počtem bodů, vršek byl velmi vyrovnaný. Dvě kola před konce dlouhodobé části mohli Piráti udělat klíčový krok k play-off, jenomže se potvrdilo, že na kladenské Rytíře prostě neumí, takže prohráli a vložili všechno do rukou Přerova.

Pokud by v posledním kole Zubři potvrdili ve skupině E roli favorita a porazili Porubu, zajistili by si vyřazovací boje právě na úkor druhého nejlépe postaveného v céčkové skupině. Jenomže to se nestalo, takže Hanákům skončila sezóna a do play-off proklouzli jako poslední nasazení Piráti.

Piráti v play-off na favorita, potrápili ho, ale nakonec smolně vypadli

Do play-off nastoupil Chomutov jako poslední nasazený, takže musel na nejlepší tým po dlouhodobé části z Třince. První zápas převrátili na svou stranu domácí Oceláři až v poslední části, doma byli mladíci z Chomutova blízko srovnání, jenomže favorit srovnal třígólové manko a urval nájezdy.

Vhledem k tomu, že vyřazovací boje stále plynou, podíváme se pouze na tým. Duely proti mužstvu z blízkosti železáren se dařily Jaroslavu Pospíšilovi (1+2), dva góly vstřelil doma Samuel Stejskal a dvakrát asistoval kapitán František Hynek. Se dvěma body do plusu v účasti na ledě odešel Radim Ibl.

×
Odehrané v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov