9. třída - článek

Devátou třídu čeká boj o extraligu! Zde je systém nové ligy

Napsala 14.08.2022 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Už dříve bylo známo, že soutěž pro deváté třídy bude od blížící se sezóny 2022/2023 odčleněna od žákovského hokeje a nyní už je jasné, co ročník 2008 přesně čeká. Kromě jiného se bude bojovat o čtyřiadvacet extraligových pozic pro další období.

Do ligy devátých tříd se pro rozběhový ročník nového systému přihlásilo celkem jednasedmdesát týmů, které byly následně rozděleny do deseti skupin částečně na základě regionální příslušnosti. Od dalšího ročníku totiž bude soutěž dvoustupňová – extraliga pro čtyřiadvacet týmů a druhá úroveň pro zbytek.

1. část – základní skupiny:

Základní skupiny jsou očíslované od jedničky po desítku, přičemž Piráti se představí v jedničce, do které byly dále zařazeny týmy Sokolova, Karlových Varů, Klášterce nad Ohří, Mostu, Litvínova a Děčína. Všechna družstva se střetnou jednokolově každý s každým, což stihnou přibližně za měsíc.

Velmi brzy tak dojde k rozdělení podle výkonosti do nadstaveb, kde už bude vzájemných zápasů více. Do horních nadstaveb – označené od jedenáctky po třináctku – postoupí první a druhé celky v základních skupinách, k nimž se přidají čtyři nejlepší družstva ze třetích příček.

2. část – nadstavby a skupiny o umístění:

Čtyřiadvacet nejlepších celků bude rozděleno po osmi podle územního principu a utkají se čtyřikrát každý s každým bez započítávaní předchozích výsledků. Šest nejlepších z jednotlivých skupin si zajistí účast v extralize pro sezónu 2023/2024.

Týmy, které nepostoupí ze základních skupin do nadstaveb, budou rozdělené na základě regionální příslušnosti do šesti skupin o umístění po sedmi až osmi členech, které se potkají čtyřikrát každý s každým. Výsledky z první části se ani v tomto případě nezapočítávají.

3. část – play-off a skupina o účast v extralize:

Ve třetí části přijde řada na play-off, do kterého postoupí první dva celky ze tří nadstaveb a dva nejlepší ze třetích míst. Vyřazovací boje mezi osmi mužstvy proběhnou ve třech kolech – čtvrtfinále, semifinále a finále – na dva zápasy. Série začnou na ledě hůře umístěného a rozhodne je skóre, v případě shody poté prodloužení či samostatné nájezdy. Vítěz obdrží titul mistra republiky.

I ve skupinách o umístění bude o co hrát, první celky si totiž budou moci vybojovat účast ve zmiňované extralize pro následující ročník. Pro tento účel budou sestavené tři nové skupiny po čtyřech týmech – sedmé a osmé z nadstaveb a vítězi skupin o umístění. Všichni se utkají dvoukolově každý s každým a první dva celky každé skupiny budou mít jistotu extraligy.

Další náležitosti:

Zápasy v lize devátých tříd, která je primárně určená pro ročník 2008, budou hrané tříbodovým systémem, při remíze přijde na řadu pětiminutové prodloužení se třemi hráči v poli na obou stranách a případně poté samostatné nájezdy. Do utkání může naskočit i pětice hráčů z mladší kategorie starších žáků.

Více se rozšířila spolupráce Českého hokeje s rakouským Salcburkem, který je na základě dříve stanovených směrnic povinen uhradit soupeřům náklady na dopravu a zajistit ubytování i stravu.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov