Ohlasy po utkání

„V první chvíli jsme si říkal, jestli trenér myslí zápas za chlapy fakt vážně,“ směje se Filip Králíček

Napsal 22.09.2020 Libor Kult
C h o m u t o v - Zažil situaci, v níž se ocitne během kariéry minimum hokejistů dorosteneckého a staršího věku. Chomutovský odchovanec Filip Králíček totiž naskočil do dvou utkání během jediného dne. Třetí zářijovou sobotu rozehrál v poledne duel Juniorské ligy akademií s Mladou Boleslaví, aby od 15 hodin a 30 minut už brázdil led v Kadani, kde seniorský tým Pirátů hrál první mistrovský zápas krajské ligy mužů. Mladičký útočník dokonce mohl v premiéře za áčko oslavit gól, jenže jeho trefa platit nemohla.

Na přesun z ROCKNET ARÉNY do Kadaně měl Filip Králíček minimum času, dokonce kvůli tomu vynechal i jednu třetinu juniorského střetnutí. „Všechno se seběhlo z minuty na minutu,“ líčí. „Trenér mi po druhé třetině juniorky řekl, ať se svlíknu, že pojedu hrát do Kadaně za chlapy. Chvíli jsem si říkal, jestli to myslí vážně, ale pochopil jsem, že je to pravda, tak jsem si dal rychlou sprchu a vyrazil jsem,“ přibližuje dále.

Vzhledem k tomu, že v předchozím ročníku nastupoval za klášterecké juniory a zapsal i pět startů za tamní áčko s bilancí gólu a dvou asistencí, tušil chomutovský rodák, co ho v Kadani čeká. „Trochu jsem věděl, do čeho jdu,“ přitakává a hned si všímá rozdílů. „Ale v minulé sezóně nikde nepřišlo tolik lidí, navíc Kadaň nás chtěla asi i smáznout, takže to bylo vyhrocenější, než jsem poznal v Klášterci, kde to občas taky jiskřilo, ale tady v Kadani už to byl ke konci docela extrém, řekl bych,“ ohlíží se.

Jak sám následně přiznává, startem za chomutovské áčko si osmnáctiletý útočník splnil sen. „Na tenhle zápas nikdy nezapomenu a budu na něj dlouho vzpomínat,“ vypálí bez váhání. „Po tom, co všechno se v klubu odehrálo, bylo skvělé zahrát si za áčko s hokejisty, kteří mají tolik zkušeností a před tolika fanoušky. Jsem rád, že jsem týmu pomohl k důležité výhře a malému kroku v cestě za návratem na nejvyšší úroveň, kde tým dřív byl,“ rozpovídá se.

Vstup do zápasu však neměl Filip Králíček úplně optimální, jelikož se v šesté minutě hodně těžce sbíral z ledu a na střídačce ho pak musela prohlédnout zdravotnice, což se opakovalo ještě ve třetím dějství. „Bojoval jsem o puk a ve špatnou chvíli jsem se otočil proti kadaňskému hráči, který přijížděl do souboje, takže jsem dostal ramenem do čelisti, kterou jsem měl dřív zraněnou,“ popisuje první z incidentů. „Podruhé jsem při napadání dostal hokejkou do oblasti zubů, ale naštěstí mi zůstaly všechny, takže jsem mohl bez problémů hrát,“ culí se.

Mezi dva nepříjemné okamžiky mohl vložit pocity opojné radosti z prvního gólu v seniorském týmu mateřského klubu a vyrovnání na 2:2, jenže rozvlnil síť v evidentně posunuté brance. „Mohl jsem dát gól hned v prvním zápase, takže mě to trochu naštvalo, protože dát gól v áčku před tolika fanoušky by bylo fajn, ale snad se brzy dočkám,“ přeje si s úsměvem.

Když už padla zmínka o fanoušcích, těch dorazilo do Kadaně dost a byli hodně slyšet. Filip Králíček však připouští, že si na bouřlivější atmosféru bude muset postupně zvyknout, pokud bude dostávat příležitost v A-týmu častěji. „Je to něco jiného a super, i když já jsem z toho spíš ve stresu, než že by mě to nakoplo,“ uvádí.

„Celý zápas jsem vnímal, že je v hlediště hodně lidí, kteří sledují, jak kdo hraje, což byl velký nezvyk, ale zase super podpora, že přijelo tolik lidí,“ děkuje trochu rozpolceně na dálku. Aby hokejových zvláštností nebylo málo, nastoupil mladý křídlení útočník v jednom týmu s Petrem Jírou, svým trenérem z juniorky. „Osobně to vnímám tak, že se tím trochu zvyšuje tlak na mě. Na druhou stranu je to výhoda, protože trenér i jako spoluhráč dobře vidí nějaké situace a dokáže dobře poradit,“ reaguje obdivovatel Alexandera Ovečkina, s jehož číslem 8 hraje v juniorce.

V té sobotní dobrodružství hráče ročníku 2002 začalo, což se podle jeho vlastních slov v závěru duelu v Kadani přece jen trochu projevilo, i když z hlediště to tak nevypadalo. „Ke konci zápasu jsem nohy trochu cítil, ale nebylo to tak hrozné, aby se to nedalo zvládnout,“ mávne rukou.

Během pár hodin si Filip Králíček vyzkoušel dvě odlišné soutěže, které tak mohl bezprostředně srovnávat. „Chlapi jsou samozřejmě silově trochu někde jinde, ale není to o tolik,“ zmiňuje. „V juniorce se rozhodně hraje rychlejší hokej a trochu víc se dodržuje systém. Tady je to spíš o technice, zkušenostech a přehledu,“ jmenuje odlišnosti s tím, že nejstarší tým chomutovské mládeže pole něj doplatil v úvodních dvou kláních na koncovku. „Havířov i Boleslav jsou silní soupeři. Bohužel jsme neproměnili šance, kterých jsme si vytvořili dost,“ uzavírá Filip Králíček.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov