Aktuální zprávy

Piráti v NHL: Jak se vedlo před pauzou a co nyní? Trojka jde do play-off

Napsala 30.07.2020 Redakce
C h o m u t o v - Facebooková stránka Piráti v NHL mapuje cestu v nejslavnější hokejové lize chomutovských odchovanců, nebo hráčů, kteří v klubu působili od mládežnických kategorií. Jde o Davida Kämpfa, Jana Ruttu, bratry Kašovi a Jakuba Lauka. Jak se jim vedlo před pozastavením NHL? Co je nyní čeká?

PIRÁTI V NHL

Před koronavirovou krizí

Než se NHL jako jedna z posledních hokejových soutěží zastavila, už všechny boje směřovaly k blížícímu se play-off, které by si s jistotou zahrály za pirátské účasti Boston, Tampa Bay a Philadelphia. Chicago s Davidem Kämpfem už mělo jen teoretickou šanci na boje o Stanley Cup.

Jan Rutta se po hektické sezóně 2018/2019 usadil v jednom z nejlepších celků ligy, ve kterém alespoň z počátku balancoval na hranici základní sestavy. Nakonec za Lightning stihl nastoupit ke třiatřiceti zápasům, v nichž vstřelil jeden gól a přidal šest asistencí.

O výměně Ondřeje Kašeho z Anaheimu se dlouho spekulovalo, nakonec přišel k Bruins za volbu v prvním kole draftu 2020, mladíka Axela Anderssona a také pravé křídlo Davida Backese. Za Ducks stihl vinou zranění jen devětačtyřicet duelů, ve kterých zapsal bilanci 7+16. V Bostonu se potom jeho počet utkání zastavil na šestce s jednou asistencí.

Fotografie: gettyimages.com.

David Kämpf už na zámořských kluzištích končí třetí sezonu, v jejíž základní části za sedmdesát střetnutí nastřádal šestnáct kanadských bodů s vyrovnanou bilancí branek a přihrávek. Všeobecně se ale Chicagu příliš nedaří a stejně jako v předchozích dvou letech mělo být bez play-off.

Čuchnout NHL dostal v sezóně i David Kaše, jenž v šesti utkáních za Philadelphii vstřelil svou premiérovou branku a zahrál si i proti bratrovi. Většinu ročníku ale strávil ve farmářské AHL stejně jako Jakub Lauko, jenž se zranil na přelomu kalendářního roku při domácím šampionátu dvacetiletých.

Systém blížícího se play-off

National Hockey League se pod tíhou pandemie koronaviru přerušila 12. března. Od té doby vyplouvaly napovrch kusé informace o možném dohrání ročníku, play-off i draftu… Nakonec se výkonný výbor hráčské asociace s NHL dohodly na následujícím formátu.  

Play-off bude hrát čtyřiadvacet nejlepších týmů, takže mimo zůstanou pouze ze Západní konference Anaheim, Los Angeles, San Jose a z Východní konference Buffalo, New Jersey, Ottawa a Detroit. Zbylá mužstva čeká turnaj o umístění nebo předkolo. Zatímco čtyřka nejlepších z obou konferencí bude hrát o umístění ve dvou turnajích, šestnáctka půjde do předkola. Až poté vypukne první kolo, a to všechno v kanadských městech Torontu a Edmontonu.

Foto: actionrush.com.

Termíny: Od 25. července přípravné zápasy; 1. srpna start předkola; 9. srpna start prvního kola; 6. září finále konferencí; 20. září finále Stanleyova poháru; 6. října draft; 9. října otevření trhu s volnými hráči; 20. října až 8. listopadu arbitrážní řízení; 17. listopadu otevření tréninkových kempů; 1. prosince oficiální start nového ročníku.

Aktuální situace…

Jestliže Jan Rutta nepatřil k základním stavebním prvkům obrany, do vyřazovacích bojů by mohl vyjet spolu se Švédem Victorem Hedmanem v elitní obranné dvojici. To je pro devětadvacetiletého hokejistu ideální šance zabojovat o svoji budoucnost v nejslavnější lize světa, jelikož mu po sezóně končí smlouva.

Ondřej Kaše a s ním i česká hvězda Bruins David Pastrňák byli v karanténě, takže nemohli trénovat s týmem už od počátku a odletěli společně až do Toronta. Tím se jim výrazně zkrátil čas, aby se po dlouhé pauze zase sehráli se spoluhráči.

David Kämpf by za normální situace koukal na bitvy o Stanley Cup maximálně z hlediště, vzhledem k upravenému systému Blackhawks do rozšířeného play-off pro čtyřiadvacet mužstev proklouzli. Chomutovský odchovanec má tak šanci potvrdit zisk nové milionové smlouvy do roku 2021.

David Kaše se do jednatřiceti hráčů, kteří mohou v dresu Flyers zasáhnou do duelů, nevešel. Jakub Lauko si musí na první starty v NHL počkat, a to minimálně do nadcházející sezóny.

Fotografie: gettyimages.com.