DOROST - článek

„Starší hráči se snažili tým strhnout,“ libuje si Kamil Koláček před dovolenou

Napsala 02.07.2020 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Dorostenci mají za sebou první část letní přípravy, ve které kombinovali suché fáze s ledem na malé hale ROCKNET ARÉNY, a nyní je čekají necelé tři týdny dovolené. Mužstvo vedl jako hlavní kouč Kamil Koláček, jenž se k minulým týdnům vrací velmi pozitivně.

Jak jste spokojený s první částí přípravy?
„Se skombinovanou přípravou na suchu a na ledě spokojený jsem. Splnilo to, co mělo. Větší část kluků nám přišla připravených, takže to nebyla taková katastrofa jako v jiných mužstvech. (usmívá se) Nemuseli jsme ani nijak zvyšovat hlas a příprava víceméně naplnila naše očekávání.“

Na co jste se nejvíce zaměřili?
„Poměrně hodně jsme běhali, aby kluci nabrali kondici. Teď se budeme snažit, aby si ji udrželi. Budeme s nimi o tom mluvit, protože budou mít skoro tři týdny volno. Dostanou k tomu i nějaké instrukce. Ve druhé polovině přípravy, kdy jsme šli na led, jsme přidali i dvakrát posilovnu.

Jak budou vypadat instrukce na období dovolené?
„Nejsem úplně zastáncem toho, aby dostali přesně plán, ve kterém bude vypsané, co budou muset každý den dělat. Dostanou prostě instrukce – možná i na papíře – aby něco dělali. Mají teď dovolenou a je zbytečné, aby ji trávili stejně jako dobu s tréninky. Je potřeba, aby se udržovali na nějaké vlně, kterou jsme teď nabrali, to stačí. Potom začínáme relativně brzo, už 22. července, a soutěž začíná až 17. září, takže je tam dostatek času sílu i kondici nabrat.

Je velký nezvyk, že se končí se suchou později, než bylo zvykem?
„Bylo to kvůli koronaviru, protože jsme se sešli později. Nezvyk je jenom to, že to skončilo v červenci, ale příprava byla osm týdnů, takže takový časový horizont nehraje nijak velkou roli.

Co vám ukázala první část přípravy o hráčích, které jste tolik neznal?
„Deváťáky jsem některé neznal, ale někteří se s námi už minulou sezonu zapojili do přípravy anebo přímo do sezony, takže tolik neznámých už tam není. Víceméně je znám a věděl jsem. U koho jsem nevěděl, trenéři mi předali informace.

Překvapilo vás něco pozitivně či negativně?
„Neřekl bych úplně, že to bylo překvapení, ale líbil se mi přístup starších kluků, kteří nedávali mladým nic najevo, makali a dřeli. Řekl bych, že se to snažili strhnout, a to se mi líbilo.

Stihli se k vám připojit hráči ze zahraničí – Tarik Mahmutovič a Moisej Vasilevkij?
„Ani jeden se nepřipojil. Tarik se připravoval ve Slovinsku, byl tady dvakrát na nějakých dvou kempech a konzultoval přípravu s nějakými svými trenéry. Teď by se měl připravovat v Kanadě, ale nevím, jak mu to situace dovolí. Má to tam domluvené, ale uvidíme, jestli bude moci odcestovat. Moisej je doma v Bělorusku, ale na led už by tu měl být. Tarik se připojí po příletu z Kanady, což bude asi půlka srpna.

Zkoušeli jste i Daniela Ševčíka z Klášterce nad Ohří. Jak se vám jeví?
„Je zapojený v přípravě a půjde s námi na led. Fyzická připravenost je jedna věc, ale potřebujeme všechny kluky vidět v zápasech. Pak si uděláme nějaký obrázek, uděláme sestavu a lajny. Zatím jsme se o počtu nebavili, ale je předpoklad, že budeme hrát na tři lajny. Pak uvidíme.

Řešíte ještě nějaké doplnění?
„Zatím se nikdo neobjevil a nepídíme se po tom. Nemyslím si, že je kádr špatný. Aby někdo přišel, musel by být lepší než kluci, kteří tu jsou. Takoví hráči už jsou zadělaní do týmů jinde, takže ti si myslím, že nepřijdou, a průměrné nepotřebujeme.

Jak budete odpočívat před sezónou?
„Chtěl bych na týden odjet do Krkonoš a pak být týden doma. Mladý jede pryč, takže budeme řešit nějaké věci s jeho odjezdem. Jinak budu doma a v Čechách, v zahraničí už jsem nebyl ani nepamatuju, takže jsem to neplánoval ani tentokrát.