Preview k zápasu

Příprava přináší posledního zahraničního soupeře, Piráti vyzvou Novosibirsk

Napsala 14.08.2019 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti po úspěšné bitvě s českým klubem vyzvou v přípravě posledního zahraničního soupeře. Ve čtvrtek 15. srpna přijede do chomutovské ROCKENT ARÉNY účastník Kontinentální hokejové ligy Sibir Novosibirsk, který si v předchozím utkání poradil s karlovarskou Energií. Úvodní buly padne na led v 17 hodin a 30 minut.

Úplně poprvé se v Chomutově představí tým z Novosibirsku, kde začínal hokej už na konci čtyřicátých let pod přízviskem Dynamo ve třetí nejvyšší soutěži. Dlouhé roky se mužstvo pohybovalo mezi tehdejší sovětskou soutěží nejvyššího a druhého nejvyššího stupně.

Naposledy postoupilo mužstvo už pod názvem Sibir Novosibirsk v roce 2002 a drží se v KHL dodnes. Největší boom hokej na řece Ob zažil mezi roky 2013 a 2016, kdy tým ani jednou nechyběl v play-off. Nejdále se dostal na jaře 2015, kdy prohrál 1:4 na zápasy ve finále konference s AK Bars.

V posledních třech ročnících už se Sibir do vyřazovacích bojů nepodíval, v minulé sezóně skončil na devátém místě Východní konference o čtyři body za Traktorem Čeljabinsk.

    AKTUÁLNÍ SOUPISKA

    Brankáři: Alexej Krasikov, Harri Säteri.
    Obránci: Konstantin Alexejev, Vladislav Naumov, Dmitrij Lukin, Sam Lofquist, Nikolaj Demidov, Ilja Morozov, Alexandr Loginov, Samvel Mnačjan, Andrej Jermakov, Jaroslav Chabarov, Nikolaj Timašov.
    Útočníci: Vladimir Pervušin, Gleb Zyrjanov, Jegor Milovzorov, Alexandr Šarov, Alexej Jakovlev, Jaukka Peltola, Danil Romancev, Nikita Šaškov, Nikita Michajlov, Dmitrij Sajustov, Maxim Kazakov, Viktor Komarov, Jordan Caron, Juuso Puustinen, Mikael Ruohomaa, Alexandr Torčeňuk.

    ZMĚNY V KÁDRU

    Přišli: Juuso Puustinen, Mikael Ruohomaa, Alexandr Toršeňuk, Sam Lofquist, Andrej Jermakov, Jaroslav Chabarov, Harri Säteri, Nikolaj Timašov.

    Odešli: Konstantin Klimontov, Vladimir Pošechonov, Piganovič Oleg, Danny Taylor, Gilbert Brulé, Shane Prince, Roman Savčenko, Pavel Tkačenko, Pavel Vorobej, Maxim Ignatovič.

Nejvýraznější stopu v historii klubu zanechali Igor Chramcov a Boris Barabanov, kteří nastřádali téměř 600 kanadských bodů. Oba se dělí i o první pozice v nastřílených gólech i připsaných asistencích. Barabanov měl nejlepší ročník 1982/1983, kdy posbíral 99 kanadských bodů, i v tomto hledisku je vůbec nejlepší.

Do chladného prostředí Sibiře zavítalo i šestnáct Čechů v čele s obráncem Miloslavem Gureněm, který strávil v Novosibirsku pět sezón, a brankářem Alexandrem Salákem, jenž po čtyřech letech přestoupil před minulým ročníkem do Jaroslavli.

O produktivitu se v minulém ročníku staral Dmitrij Sajustov, který nastřádal jednatřicet kanadských bodů a v Novosibirsku zůstává stejně jako následující dva muži v bodování Alexandr Šarov a Nikita Michajlov.

Za forvardy v počtu bodů nezaostal ani zadák Nikolaj Demidov, který k deseti zásahům přidal ještě patnáct přesných přihrávek. V brankovišti dostali téměř stejně prostoru Alexej Krasikov a Danny Taylor, který z mužstva odešel.

Po další sezóně bez play-off sáhli v Novosibirsku k řadě změn v sestavě, kterou doplnili hlavně z Nižněkamsku. Od soka z KHL přišli finští třicátníci Juuso Puustinen a Mikael Ruahomaa, kteří v minulém ročníku nasbírali sedmatřicet, respektive třiatřicet kanadských bodů.

Do brankoviště by měl být  plnohodnotnou náhradou za Taylora gólman opět ze země tisíce jezer Harri Säteri, který prošel draftem a zapsal si téměř desítku startů v NHL za Floridu.

Sibir už má v zádech pět přípravných zápasů, ve kterých například těsně nestačil na Jokerit Helsinky, přetlačil Pelicans Lahti a naposledy porazil karlovarskou Energii.

Karlovy Vary – Novosibirsk 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Šenkeřík (Kohout), 54. Rachůnek (Skuhravý) – 23. Puustinen (Peltola, Ruohomaa), 39. Komarov (Chabarov), 55. Torčenjuk.

Poslední sestava Novosibirsku: Säteri – Demidov, Lofquist, Morozov, Loginov, Alexejev, Jermakov, Timašov, Chabarov – Sajustov, Torčenjuk, Ruohomaa, Kazakov, Komarov, Chesalin, Pervušin, Michajlov, Milovzorov, Puustinen, Peltola, Šaškov.

Piráti po nezdarech proti zahraničním soupeřům narazili na Litoměřice a po vyhroceném průběhu je přetlačili 3:2. Duel ozdobily pěkné góly i bitky.

Chomutov – Litoměřice 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Hrala (Suchý), 17. Pitule (Rudovský, Rýgl), 34. Suchý (Lang, Chrpa) – 25. Kadlec (Strejček), 56. Střondala.
Vyloučení: 13:12, navíc Voženílek (Litoměřice) 10 minut. Využití: 3:1. Střely na branku: 22:31.

Poslední sestava Chomutova: Pavlát (30. Altrichter) – Žovinec, Rýgl, Blaha, Lang, Tejnor, Štochl, Zeman, Havel – Stloukal, Pitule, Rudovský – Tomica, Vrhel, J. Sklenář – Chrpa, Suchý, T. Koblížek – Tupý, Hrala, J. Svoboda.

TOPfoto: hcsibir.ru.