Aktuální zprávy

Pirátům za mořem se dařilo: Lauko vyhrál Memorial Cup, Rutta má novou smlouvu. Co další?

Napsal 10.06.2019 Michal Luxa
C h o m u t o v - Hned šest bývalých Pirátů najdeme v různých soutěžích za oceánem! Jan Rutta, Ondřej Kaše a David Kämpf valí v nejlepší hokejové lize, tedy NHL. Mladší z bratrů Kašových David nastupoval za Lehigh Valley Phantoms v AHL, Jakub Lauko se dočkal týmové i individuální trofeje na Memorial Cupu. V kanadské juniorce působil také Daniel Bukač. Jak se těmto hráčům dařilo? To se dozvíte v následujících řádcích.

První sezóna za mořem a hned s trofejí, Memorial Cup vyhrál Jakub Lauko

V roce 2018 šel chomutovský rychlík na draf NHL, kde si jej vytáhl na sedmasedmdesáté pozici vytáhl Boston. Jakubu Laukovi se dařilo v přípravě, a tak mu Bruins přichystali nováčkovský kontrakt. Tehdy ještě osmnáctiletý mladík na nic nečekal a nabídku přijal. Následně se stěhoval do Rouynu-Noranda Huskies, kteří hrají juniorskou Quebec Major Junior Hockey League.

Chomutovský mladík odehrál v základní části čtyřiačtyřicet zápasů, v nichž posbíral skvělých jednačtyřicet bodů. V týmu, v němž působil například Nikita Kučerov, nasázel Lauko jednadvacet gólů, ke kterým přidal dvacet přesných nahrávek. Huskies odehráli skvělou sezónu, v níž postoupili do play-off. Český útočník dál řádil a společně se spoluhráči se dočkal postupu na Memorial Cup. Celek z Quebec Major Junior Hockey League soutěž ovládl a zvedl nad hlavu cennou trofej.

Foto: NHL.com

Aby toho nebylo málo, tak Jakub se mohl radovat i z individuální trofeje. Získal totiž Ed Chynoweth Trophy, která patří nejproduktivnějšímu hráči celého turnaje. Akvizice, jenž nastupovala v minulých letech za pirátskou akademii, nasbírala třináct bodů. Toto ocenění z českých hráčů získal pouze v roce 2007 Michal Řepík. Dále pak také Sidney Crosby nebo Nathan MacKinnon. Ovšem nikomu se to nepovedlo v nováčkovské sezóně jako Laukovi.

„Nemám tušení, jak se mi to povedlo. Kluci mi to hodně usnadnili. Je to pěkné, ale nejdůležitější je, že jsme vyhráli turnaj a jsme nejlepším týmem v Kanadě. Když jsem přišel, absolutně jsem nečekal, že by se nám to mohlo povést. Je to úžasný pocit,“ přiznal Lauko v rozhovoru pro hokej.cz.

V QMJHL: 44 odehraných zápasů, 41 bodů (21+20), +34.
V play-off: 19 odehraných zápasů, 13 bodů (6+7), +13.
Na MSU20: 5 odehraných zápasů, 2 body (1+1), +/-0.

Jan Rutta změnil organizaci, podepsal novou smlouvu a zahrál si na mistrovství světa

Sezónu začal rodák z Písku v Chicagu, kde měl potvrdit předchozí vydařenou sezónu. Ovšem od začátku pendloval mezi farmou a prvním týmem, za který odehrál nakonec třiadvacet střetnutí, v nichž zaznamenal šest kanadských bodů, za dvě branky a čtyři asistence. Jelikož byl poté Jan Rutta umístěn na listinu hráčů pro přestup, stěhoval se. Jedenáctého ledna si českého beka vyhlédla Tampa Bay, která jej poslala nejprve na farmu.

Foto: Claus Andersen/Getty Images

Ovšem Lightning se zranilo několik obránců, a tak osmadvacetiletého hráče povolali do hlavní organizace. Ke konci sezóny stihl Rutta v modro-bílých barvách odehrát čtrnáct zápasů, v nichž dvakrát přesně přihrával. Rodák z Písku pak nastoupil i ve vyřazovacích soubojích, kde favorit celé NHL nestačil na rozjetý Columbus. Český bek ve čtyřech zápasech opět dvakrát asistoval, ale klubová sezóna pro něj skončila.

Ačkoliv neměl Jan Rutta podepsanou smlouvu v NHL, rozhodl se kývnout na nabídku Miloše Říhy a jet na mistrovství světa. Hned na začátku světového šampionátu oznámila Tampa s Ruttou další spolupráci, a tak se bývalý dlouholetý hráč Chomutova mohl soustředit na turnaj. Na něm Česká republika obsadila čtvrté místo, když v souboji o bronzovou medaili nestačila Rusko. Vytáhlý obránce odehrál všech deset střetnutí a připsal si v nich tři body za gól do prázdné branky a dvě přesné přihrávky.

V NHL: 37 odehraných zápasů, 8 bodů (2+6), +4.
V play-off NHL: 4 odehrané zápasy, 2 body (0+2), +2.
V AHL: 26 odehraných zápasů, 12 bodů (4+8), +13.
Na MS: 10 odehraných zápasů, 3 body (1+2), +8.

Opět zranění, Ondřeji Kašemu ukončila sezónu operace

Foto: Kyle Shohara/AnaheimDucks.com

Nejkratší sezónu prožil Ondřej Kaše, který si z duelu s Minnesotou odnesl poranění chrupavky v rameni. Na konci ledna se musel třiadvacetiletý útočník podrobit operaci, po které měla přijít asi půlroční rekonvalescence. Bylo tak jasné, že rodák z Kadaně další starty a body už nepřidá.

Bývalý Pirát stihl odehrát za Anaheim pouhých třicet duelů. Zaznamenal v nich jedenáct branek a devět nahrávek. Od úvodu sezóny patřil Kaše k nejlepším hráčům Ducks a kolikrát nastoupil v elitní formaci. Ba dokonce měl namířeno k bodovému maximu, které v nejlepší hokejové lize získal. Jenže osud tomu chtěl jinak a šikovný útočník musel odstoupit.

V NHL: 30 odehraných zápasů, 20 bodů (11+9), +/-0.

Chicagu se sezóna nevydařila, David Kämpf stále čeká na novou smlouvu

Jonathan Daniel/Getty Images North America

Chomutovský rodák bydlící v Jirkově poprvé odehrál celou sezonu v dresu Chicaga. David Kämpf ani jednou nebyl poslán na farmu a v NHL okusil třiašedesát zápasů. Například Patrick Kane o českém hráči prohlásil, že patří mezi čtyři nejlépe bránící útočníky Blackhawks. Čtyřiadvacetileté křídlo překonalo loňské bodové maximum o sedm bodů. Letos Kämpf získal osmnáct bodů, za čtyři branky a patnáct asistencí. Ovšem, jak bylo řečeno, měl jinou úlohu než získávání kanadských bodů

Chicagu se v letošní sezóně nedařilo a zůstalo před branami play-off. Přestože se Davidu Kämpfovi dařilo, dále čeká na nabídku nové smlouvy od Blackhawks nebo jiné organizace v NHL. Pokud by bývalý Pirát zůstal ve stejném celku jako doposud, mohl by se těšit na spolupráci s Dominikem Kubalíkem, jenž už smlouvu získal.

V NHL: 63 odehraných zápasů, 19 bodů (4+15), -6.

Podpis smlouvy s Philadelphií, David Kaše se po sezóně ve Švédsku dočkal zájmu ze zámoří

Amy Johnson/Rocket Sports Media

Z Chomutova zamířil do Švédska, kde si výkony řekl o zájem ze zámoří. David Kaše se poté dočkal podpisu nováčkovského kontraktu. V posledním možném roce od draftu jeho služeb využila Philadelphia. Dvaadvacetiletý útočník byl okamžitě poslán do AHL na farmu. Jenže stejně jako jeho bratr nevydržel celý ročník zdravý.

Za Lehigh Valley Phantoms odehrál rodák z Kadaně čtyřicet zápasů. V roli nováčka mezi ostřílenými borci si vedl Kaše výborně, vždyť zaznamenal třiadvacet bodů. Šikovný hráč vsítil osm gólů, k nimž přidal patnáct asistencí. Dále je jasné, že ho v organizaci Flyers uvidíme i v nadcházejících sezónách. Poslední otázkou však zůstává, zda se bývalý Pirát objeví také v prvním mužstvu.

V AHL: 40 odehraných zápasů, 23 bodů (8+15), -10.

Třetí sezónu za mořem trávil Daniel Bukač, poprvé měnil juniorskou soutěž

Foto: Vaughn Ridley/Getty Images

Dalším hráčem, jenž byl draftován v roce 2017 Bostonem je Daniel Bukač, který ale na nabídku od celku z nejslavnější soutěže světa stále čeká. Mostecký odchovanec poprvé v juniorských soutěžích v Kanadě měnil dres. Z Brandon Wheat Kings, kteří hrají Western Hockey League, se stěhoval do Ontario Hockey League, kde se domluvil s Niagarou IceDogs.

Právě na Bukače se nejčastěji zapomíná, ovšem i on byl členem pirátské akademie. V právě uplynulé sezóně odehrál rodák z Mostu čtyřiapadesát zápasů v základní části. V nich zaznamenal patnáct bodů, za čtyři branky a jedenáct nahrávek. IceDogs se probojovali do vyřazovacích bojů, kde český obránce v jedenácti zápasech získal tři body, když si připisoval jen asistence.

Za mořem je Danielův počin v play-off zatím jeho osobním maximem. Dvacetiletému obránci v Kanadě skončila smlouva a zatím není jisté, kam jeho kroky dál povedou.

V OHL: 54 odehraných zápasů, 15 bodů (4+11), +37.
V play-off: 11 odehraných zápasů, 3 body (0+3), +4.
Na MSU20: 5 odehraných zápasů, 1 bod (0+1), +1

TOP Foto: Vincent Ethier/LHJMQ/CHL.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov