DOROST - článek

„Nedáváme góly,“ povzdechl si Marcel Štefančík po neúspěšném vstupu do čtvrtfinále

Napsal 17.03.2019 Libor Kult
C h o m u t o v - Dorostenci začali třetí březnovou neděli play-off ELIOD extraligy domácím soubojem s kladenskými Rytíři. I přes řadu šancí se jako jediný prosadil tahoun týmu do 16 let Marcel Štefančík, který bezprostředně po zápase litoval právě chabé koncovky své i spoluhráčů. Výsledek 1:4 z pohledu družiny trenérů Jíry s Koláčkem je hodně krutý, odráží se v něm právě kvalitnější zakončení Středočechů i trochu štěstí. „V některých pasážích jsme byli i lepší, ale nedávali jsme góly,“ posteskl si, že se k němu nikdo nepřidal.

„Naše koncovka rozhodně není ideální, dáváme málo gólů, i když jsme tentokrát měli spoustu šancí a byli jsme i sami před brankářem,“ rozpovídal se slovenský reprezentant s ohledem na fakt, že chomutovští mladíci svého soupeře přestříleli a neproměnili několik samostatných úniků.

Byl to právě Marcel Štefančík, kdo se prosadil jako jediný z Pirátů, když v polovině duelu vyrovnával na průběžných 1:1. Skóroval, přestože z hlediště to vypadalo, že střela neměla ideální parametry. „Abych pravdu řekl, ani pořádně nevím, co se stalo,“ culil se. „Dostal jsem puk a chtěl jsem střílet mezi nohy, ale ne úplně takhle. Puk mi sjel, ale naštěstí skončil v brance,“ usmíval se.

Majitel 77 bodů z dlouhodobé části, v níž sedmatřicetkrát skóroval a přidal 40 asistencí, mohl hned zkraje třetího dějství využít přesilovku a srovnat na 2:2. Leč nepovedlo se. „Bohužel jsem nepřehodil beton brankáře. Kdybych vyrovnal, mohl zápas vypadat jinak,“ popisoval situaci, kdy stál na hranici brankoviště.

Aby té smůly nebylo málo, v poslední minutě v početní výhodě zesílené odvoláním brankáře trefil rodák z Brezna bombou od modré spojnici břevna a tyče. „Musíme se posbírat, hrát týmově a určitě víc bruslit,“ hledal recept na prodloužení série, která bude pokračovat už v úterý 19. března na ledě Rytířů.

Aby dorostenci odvrátili konec sezóny, musí podle Marcela Štefančíka také zvýšit důraz před brankou, který chyběl v oslabení u nakonec vítězného gólu ze 35. minuty. „Před naší bránou musí každý ležet, musíme tam mít pořádek,“ uvědomoval si mladý forvard.

Ten letos naskočil už do osmi duelů mezi juniory, kde třikrát skóroval a přidal jednu asistenci. Právě chomutovský tým do 19 let v úterý 19. března vstupuje do čtvrtfinále s pražskou Slavií. Jak to bude s Marcelem Štefančíkem, který by mohl pomáhat dorostu v Kladně? „Nějaké náznaky mám, ale zatím je předčasné o tom mluvit,“ reagoval tajemně.

Jak vyplývá z výše uvedených čísel, ve starší kategorii se slovenský kanonýr rozhodně neztratil. „Hodně mi pomohli nejstarší kluci, kteří asi vědí, jaké to je, když jde člověk do vyšší kategorie,“ děkoval po úvodním čtvrtfinále dorostu na dálku. „Je to rychlejší a silovější. Musím mnohem rychleji myslet a dávat puk od hole, jinak dostanu tělo a můžu se jít svlíkat,“ uzavřel s úsměvem.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov