DOROST - reportáž

Dorost úvodní čtvrtfinále prohrál, rozhodla produktivita v koncovce

Napsal 17.03.2019 Kateřina Kundertová, Libor Kult
C h o m u t o v - Jako první z týmů pirátské akademie vstoupili do play-off dorostenci, kteří v úvodním čtvrtfinále ELIOD extraligy přivítali v domácím prostředí vítěze nadstavbové skupiny A z Kladna. Svěřenci trenérů Jíry s Koláčkem drželi s favoritem série hrané na dvě vítězství krok téměř ve všech aspektech hry, jen v zakončení několikrát selhali tváří v tvář gólmanovi Rytířů, což se ukázalo jako klíčové. Hosté si první bod pojistili dvěma trefami v závěru a v úterý 19. března mohou na svém ledě slavit postup.
ČF1 ne 17.3.2019
CHM
1:4(0:0, 1:2, 0:2)
KLA
Chomutov
Šatný – Němec, Frollo, Perný, Kovár – Spudich, L. Koblížek, Príhoda, Jiří Kulich, T. Svoboda, Čech, Štefančík, Vostiňák, Kalčík, F. Döring, Ekrt
Kladno
Gabriška – Alscher, Koštoval, Kohlíček, Ticháček, Sýkora – Kouba, P. Bareš, Procházka, Sojka, Hrabík, A. Bareš, Adam, Šapovaliv, Ullrych, Chrenka

Branky a nahrávky

Chomutov
30. Štefančík (T. Svoboda, Němec)
Kladno
22. Kouba (A. Bareš, Procházka), 35. Kohlíček (Šapovaliv), 56. Alscher (Sojka), 60. Kohlíček

Statistiky

Vyloučení
6:9
Využití
0:1
V oslabení
0:1
Střely na branku
41:38
Diváci
150
Rozhodčí
Šmika – Hnát, Dědek
Vyšší tresty
Príhoda - Hrabík oba 10 minut

Shrnutí

Piráti vstoupili do utkání aktivně, ale k vážnějšímu ohrožení branky se dostali Rytíři. Ondřej Hrabík dostal hodně prostoru mezi kruhy, odkud nenachytal Olivera Šatného na teploměru. O chvíli později měl na holi gól Jiří Kulich, jenž však na konci přečíslení dvou proti jednomu nevyzrál na přesouvající se jedničku hostů. Na přelomu třetiny Piráti ubránili čtrnáct vteřin ve třech, takže se pokračovalo za bezgólového stavu, a to i po 73 vteřinách stejné výhody ve prospěch Chomutova.

Do druhé třetiny vstoupili lépe Kladenští, kteří využili nepřesnosti v chomutovské obraně a Ondřej Kouba celou situaci zakončil prvním gólem utkání – 0:1. Za pár okamžiků Jan Vostiňák fauloval unikajícího Viktora Procházku, který vybojoval trestné střílení, které nevyužil ostrostřelec Matyáš Šapovaliv.

V polovině duelu si Marcel Štefančík v přečíslení vyměnil puk s Tadeášem Svobodou a pak nezakončil ideálně, ale puk projel Ondřeji Gabriškovi mezi betony – 1:1. Vyrovnávací gól odstartoval smršť šancí. Rytíř Martin Adam nevyužil úniku stejně jako o chvíli později ve vlastním oslabení Jiří Kulich nebo Jakub Kalčík. Gólový příspěvek přinesl až ve 35. minutě David Kohlíček, jenž se nejlépe zorientoval před bránou domácích a nadvakrát vrátil svému týmu v přesilové hře vedení – 1:2.

Na startu třetího dějství dohrávali Piráti početní výhodu a Marcel Štefančík byl blízko vyrovnání, jenže na hranici brankoviště nepřehodil beton ležícího a bezmocného Gabrišky. Podobně dopadl o chvíli později Ondřej Čech a ve výborné pozici přestřelil i Jan Spudich. Po polovině třetiny hráli Piráti osm vteřin v pěti proti třem, ale málem inkasovali po akci Samuela Chrenky, jenž se vrátil z trestné lavice. Šatného betony však scvakly včas.

Za dvě minuty už Kladno vedlo o dva góly, když Marek Alscher udržel útočnou modrou čáru, zbavil se bránícího hráče a nahodil puk na branku. Kotouč cestou tečoval jeden z obránců mimo dosah Šatného a pohroma pro Piráty byla na světě – 1:3. V samotném závěru si Chomutovští znásobili přesilovku ještě odvoláním brankáře, avšak bombu Marcela Štefančíka od modré zastavila spojnice, takže definitivní podobu dal výsledku třináct vteřin před koncem David Kohlíček, který přes celé kluziště do prázdné branky přidal svůj druhý gól v utkání – 1:4.

Ohlasy trenérů

Petr Jíra (Piráti Chomutov): „Myslím, že jsme s Kladnem odehráli vyrovnaný zápas, ve kterém jsme doplatili na špatnou koncovku. S neproměňováním šancí se potýkáme celou sezónu a tentokrát dal jediný gól zase Marcel Štefančík, ke kterému se bohužel nikdo nepřidal. Ve třetí třetině jsme se nadechovali k vyrovnání, jenže se nám to nepovedlo a dostali jsme nešťastný gól na 1:3. Nic rozhodně nebalíme. Jedeme dál a pokusíme se vyhrát v Kladně.“

Libor Procházka (Rytíři Kladno): „Byl to velice těžký zápas, jehož výsledek neodpovídá hře na ledě. Bylo to mnohem vyrovnanější, než naznačuje skóre. Chomutov hrál velice dobře a nám nadstandardně zachytal brankář. Myslím, že postupem zápasu jsme výkon zlepšovali a po vedení o dva góly jsme začali hrát kombinační hru, kterou jsme se prezentovali v nadstavbové části. Nicméně je to play-off a může se stát cokoliv. Dál to bude o nasazení a emocích jako tady. Nemůžeme si říct, že jsme soupeře přehráli 4:1 a jedeme domů. Měli jsme i trochu štěstí, ale s vítězstvím jsme samozřejmě spokojení.“