JUNIOŘI - článek

„V dorostu jsem větší rapl,“ přiznal Štěpán Němec se smíchem po debutu mezi juniory

Napsal 16.03.2019 Libor Kult
C h o m u t o v - V součtu obou částí dlouhodobé fáze ELIOD extraligy dorostu skončil třetí v bodování obránců, když nevynechal ani jeden ze 38 zápasů a zapsal 47 bodů za deset gólů a 37 asistencí. Není divu, že v posledním kole skupiny o postup do play-off DHL extraligy juniorů dostal Štěpán Němec poprvé šanci v nejstarší mládežnické kategorii. Chomutovský rodák naskočil do derby s Litvínovem, v němž šlo o hodně především hostům, neboť Piráti už měli postup do vyřazovacích bojů jistý.

Vzhledem k faktu, že se v mládeži nesledují podrobné statistiky, se Štěpán Němec v zápise o utkání objevil pouze v sestavě. Jinak u jeho jména svítily po závěrečné siréně nuly. Vidět však byl na obou koncích kluziště, nebál se totiž podpořit útok a ustál i souboj nervů u vlastní branky.

„Bylo skvělé zahrát si mezi juniory, i když zápas byl o dost těžší než v dorostu,“ liboval si Štěpán Němec bezprostředně po střetnutí v útrobách ROCKNET ARÉNY. „Všechno bylo rychlejší, pořád jsem musel být ve střehu. Chodí se víc do těla, takže není čas mazlit se s pukem,“ srovnával. „Snažil jsem se hrát na jistotu, abych nekazil,“ doplnil ještě jedním dechem.

Odchovanec Pirátů měl čas se na souboje s hráči až o čtyři ročníky staršími připravit, o startu mezi juniory se dozvěděl s předstihem. „Den před zápasem ve tři odpoledne mi psal trenér Šťastný, že nastoupím. Byl jsem rád, že dostanu šanci,“ prozradil. „Nervózní jsem byl jen chvíli před zápasem,“ připojil následně.

Aby vše zvládl co nejlépe, pomáhali mu i spoluhráči. „Hodně se bavím s Jirkou Benešem, který mě povzbuzoval. Radil mi i Matyáš Svoboda,“ jmenoval Štěpán Němec. „Oba říkali, ať hraju jednoduše a nic zbytečně nevymýšlím. Ať začnu na jistotu a případně později něco zkusím vymyslet,“ přibližoval rady zkušenějších parťáků z kabiny.

Ofenzivně laděný zadák prošel všemi žákovskými týmy Pirátů, takže souboje s Litvínovem vnímá o poznání prestižněji. Není divu, že mu udělalo radost, když juniorská premiéra připadla právě na derby. „Je super, že to vyšlo zrovna takhle,“ lebedil si.

Vzhledem k hektickému závěru předchozího vzájemného souboje se dalo očekávat jiskření na ledě i tentokrát. Klání bylo důležité směrem k postupu do play-off, takže tím pádem mu nechyběla tvrdost, která však nijak nevybočovala z normálu. Sám Štěpán Němec v jednu chvíli čelil drobné provokaci protivníka před Richardem Běhulou. „Soupeř zabrzdil před naším gólmanem, stoupl jsem si před něj a jen ho odstrčil. On se ohnal a vysekl mi hokejku. Držel jsem se, abych neoslabil tým,“ popsal situaci. „V dorostu bych na něj asi vystartoval,“ dodal se smíchem.

A jak viděl patnáctiletý bek nakonec prohraný duel? „Začátek byl celkem vyrovnaný, ale neproměnili jsme šance a soupeř nám dal docela rychlý gól,“ litoval. „Nejvíc se nám povedla třetí třetina, ve které jsme na konci Litvínov zavřeli, zkusili jsme i power-play, ale stačilo to jen na snížení, protože druhou trefu rozhodčí neuznal,“ zmínil situaci, kdy puk skončil v litvínovské síti podruhé, ale sudí hned rozpažoval na znamení, že vyrovnání se nekoná. „Nevím, proč gól neplatil, protože jsem situaci pořádně neviděl,“ reagoval Štěpán Němec.

Mladíček dostal mezi juniory celkem dost prostoru, jen v nestandardním počtu hráčů se na ledě neobjevoval. „Kluci mají na přesilovky i oslabení speciální lajny a trenéři chtěli, aby si to před play-off vyzkoušeli. Říkali mi dopředu, že v přesilovkách a oslabeních na led chodit nebudu,“ líčil. Více prostoru získal od 36. minuty, kdy byl do konce utkání vyloučen Vít Seemann. „Začínali jsme na tři levé a čtyři pravé beky. Já hrál vpravo a po vyloučení Víti jsme hráli v šesti becích,“ uvedl nejmladší účastník souboje.

Už den po debutu mezi juniory vstoupí dorostenci Pirátů do play-off proti Rytířům z Kladna a jedna z opor týmu do 16 let nebude chybět. „Bylo super si zahrát před play-off takový zápas. Na Kladno se těším, čekám, že to bude hodně vyhecované, ale věřím, že máme šanci uspět, i když jsme papírově slabší,“ uzavřel Štěpán Němec s výhledem na nejbližší program.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov