JUNIOŘI - článek

„Dři, makej a neremcej,“ tak zní motto Richarda Běhuly do kalendářního roku 2019

Napsal 14.12.2018 Michal Luxa
C h o m u t o v – Společně s Dominikem Pavlátem táhne Richard Běhula v brankovišti juniorku k bojům o play-off v DHL extralize. Ovšem ani osmnáctiletý gólman nezastavil střelce Karlových Varů, s nimiž Severočeši prohráli a navíc nezískali ani bod. Rodák ze Zlína po loňské premiéře v dresu Kadaně sbírá letos také zkušenosti mezi dospělými, když hájí barvy druholigové Bíliny.

Přestože Piráti vyslali na branku soupeře čtyřiatřicet střel, vsítili pouze dvě branky, což bylo o jedinou méně nežli Karlovy Vary. Severočechům se nepodařilo získat ani bod v nadstavbě, kterou bekhendovým pokusem rozhodl Daniil Petrov. „Bylo to smolné utkání, které jsme prohráli zase o gól, což je s Karlovými Vary normální. Kdybychom měli trochu více štěstíčka a boha na své straně, tak se z vítězství 3:2 radujeme my,“ litoval bezprostředně po střetnutí Richard Běhula.

Oba celky mezi sebou odehrály v rámci letošní DHL extraligy pět duelů. Počtvrté se z vítězství radovala Energie a pouze jednou brali tři body Piráti. Všechny duely až na jeden jediný skončily stavem o jedinou branku. „Dodržují, co mají. Hodně blokují střely a jsou pokorní. Nedělají zbytečné fauly ani chyby, proto se těžko trestají. Oni vyčkávají na naší chybu a většinou ji umí potrestat,“ hodnotil hru soupeře chomutovský brankář. „Srazily nás naše chyby,“ odpovídal na otázku o klíčových situací střetnutí.

Richard Běhula kromě chomutovské juniorky hájí také barvy druholigové Bíliny. Za Draky v letošní sezóně odchytal devět zápasů. Ovšem severočeskému celku se ve skupině Sever nedaří, jelikož se nachází se sedmnácti body na poslední příčce. „Každá soutěž je úplně jiná. Juniorský hokej je dravější a o hodně rychlejší. Zase ve druhé lize je více času a zkušenější hráči, kteří to umí lépe trefit. Je to úplně jiné, a tak se to nedá srovnávat,“ přibližoval.

„Je to individuální, spíše je to o tom, jak se vyspím. Kolikrát je lepší, že na gólmana jde čtyřicet střel za zápas, což se ve druhé lize v Bílině opravdu děje. Někdy to jde odchytat s jednou brankou nebo s nulou. Jindy je zase lepší, když má člověk dvacet zákroků tady v juniorce a nic moc těžkého na něj nejde,“ rozpovídal se talentovaný brankář.

Na konci roku 2018 čeká chomutovský soubor ještě dvojice soupeřů. Nejprve zamíří Richard Běhula se svými spoluhráči do rodného Zlína a poté završí kalendářní rok na ledě Přerova. „Určitě do toho půjdeme s tím, že se na Moravě chceme ukázat. Jsou to nové týmy, se kterými jsme letos ještě nehráli. Jedeme určitě pro osm bodů a nic jiného nebereme,“ prozradil odhodlaně brankář s číslem dva na zádech.

„Rok 2018 hodnotím určitě kladně. Nemám si na co stěžovat, ale musím na sobě dál pracovat,“ uvědomoval si fanoušek Detroitu Red Wings. „Dři, makej a neremcej,“ tak zní motto Richarda Běhuly do následujícího kalendářního roku.

Foto v článku: Jan Čech (HC Enegie Karlovy Vary).