Rozhovory

Hodiny na D1: Tušení už ráno, sledování „frmolu“ okolo nebo čekání na čerpací stanici

Napsal 13.12.2018 Libor Kult
C h o m u t o v - Nástup zimy v plné síle, sněžení a možná i neukáznění řidiči. To vše způsobilo, že kadaňští Trhači druhou prosincovou středu nedojeli k utkání 34. kola Chance ligy. Klubový autobus s řadou Pirátů uvízl v obrovské koloně na dálnici D1. Nepříjemnost se týkala mimo jiné Dominika Pavláta, Matyáše Svobody, Romana Chlouby, Jakub Trefného, Ondřeje Buchtely nebo Jana Svobody. „Něco takového jsme nikdy nezažili,“ shodují se první dva jmenovaní.

Brankář Dominik Pavlát prozrazuje, že nepříjemné tušení měl už ráno před odjezdem na Vysočinu. „Viděl jsem fotky a slyšel o zácpách,“ vysvětluje. „Když jsem si šel ráno brousit brusle, potkal jsem Romana Jünglinga z marketingového oddělení a říkal jsem mu, že zápas nejspíš nestihneme, což se bohužel vyplnilo,“ doplňuje ještě.

To o deset měsíců starší útočník Matyáš Svoboda podle vlastních slov začal tušit, že autobus nedojede včas až mnohem později. „Absolutně jsem nečekal, že bychom to nestihli,“ vypálí bez váhání. „Když ale zbývala hodina do zápasu a my jsme de facto stáli pořád na místě, začal jsem tušit, že hrát nebudeme,“ přibližuje dále. „Aspoň mám takový nezapomenutelný zážitek,“ pousměje se následně.

Jak z vyprávění obou devatenáctiletých mladíků vyplývá, mužstvo uvízlo v zácpě na dlouhé hodiny. „Stáli jsme od tří a do půlnoci jsme ujeli maximálně kilometr,“ ohlíží se Matyáš Svoboda. „Sledovali jsme, jak to vypadá před námi. Když jsme zjistili, že stojíme v třicetikilometrové koloně, neviděli jsme moc šancí, že bychom zápas stihli,“ připojuje Dominik Pavlát. Není divu, obdobná situace totiž panovala i na přilehlých komunikacích, po nichž by se dala D1 objet.

Směr na Prahy se k večeru povedlo zprovoznit, jenže do Brna se jen tak někdo nevydal. Když už se kolona trochu pohnula, zablokoval hlavní silniční tepnu k moravské metropoli kamión, který skončil napříč pruhy. Úmorné čekání se tak ještě prodloužilo. „Sledovali jsme jednoho týpka, který vylezl z náklaďáku a snažil se řídit dopravu včetně ambulance a policie, když jely okolo. Samozřejmě mu jedno auto zapadlo,“ vypráví Dominik Pavlát. „Jinak jsme klepali na okno, aby se na nás lidi otáčeli,“ líčí ještě.

Kdo zrovna nesledoval dění na zasněžené dálnici, hledal si zábavu uvnitř autobusu. „Abych se přiznal, za začátku byla docela nuda. Pak jsme se snažili s klukama hrát hry a koukali jsme na filmy. Nakonec to bylo docela fajn,“ konstatuje Matyáš Svoboda smířeně.

Vysvobození přišlo podle obou přímých účastníků nepříjemného výletu až ve čtvrtek v noci mezi půl jednou a jednou hodinou. „Pořád jsme stáli a čekali na sypač. Někdy po jedenácté večer jsme vyrazili na benzínku, která byla za námi ve směru na Prahu. Tam nás asi za hodinu vyzvedl autobus,“ uvádí Dominik Pavlát. „Do postele jsme se dostali někdy kolem půl čtvrté ráno,“ uzavírá Matyáš Svoboda.

Čas příjezdu domů by odpovídal štrece do Ostravy, Frýdku-Místku nebo Havířova, nikoliv utkání v Jihlavě, které se nakonec nehrálo. Mimochodem Štěpán Lukeš cestoval s ústeckým týmem do Poruby a díky trase přes Hradec Králové si zachytal. Hned ráno už se hlásil Vladimíru Růžičkovi na tréninku Pirátů stejně jako Roman Chlouba, který měl hájit barvy Kadaně na ledě Dukly.

TOP foto: Luboš Pavlíček (ČTK via www.novinky.cz)

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov