ST. DOROST - článek

Čtvrtým rokem válí mezi Piráty slovinský dravec Mežnar. Chce postoupit do elitní skupiny a porazit Česko

Napsal 28.03.2018 David Panuška
C h o m u t o v - Jediným nečeskoslovenským hráčem v pirátské akademii je slovinský útočník Erik Mežnar, jenž má za sebou již třetí sezónu v pirátské organizaci. V obsáhlém rozhovoru naznačuje své začátky, osobní život v Česku či šance svého Slovinska na blížícím se dorosteneckém šampionátu, kam byl nedávno nominován.

Erik Mežnar pochází ze slovinské Ljubljaně, v hlavním městě domoviny ovšem moc času nestrávil. Jeho cesta vedla z rodné země a skončila až v Chomutově, kde obléká již čtvrtou sezónu pirátský dres. „Předtím, než jsem se dostal do Chomutova, tak jsem jezdil na kempy tady v Česku. Byl jsem na zkoušce v Mladé Boleslavi, kde mě viděl Luděk Bukač, jenž byl v klubu manažerem. Poté jsme se ale nedohodli s klubem, když pan Bukač odcházel. Od kluků jsem následně slyšel, že v Chomutově je jednom z nejlepších zázemí v Česku, tak jsem prosil pana Bukače, jestli by mi zařídil zkoušku. Tak jsem přišel a od té doby tu jsem,“ popisuje trnitou cestu až na sever Čech brzy sedmnáctiletý útočník staršího dorostu.

Při přechodu do Chomutova pro Erika Mežnara čeština úplným problémem nebyla, sám se něco naučil na kempech Luďka Bukače. V Chomutově mu následně pomohli spoluhráči. „Něco česky jsem uměl už z těch kempů, nejvíce mi ale s adaptací a vším pomáhal obránce Dominik Ferbas,“ pokračuje mládežnický reprezentant Slovinska.

„Já si v Chomutově celkem rychle zvykl. Je to menší město, ale pro mě to je takový druhý domov. Táta sem jezdí téměř každý měsíc, třikrát tu byla i mamka,“ hodnotí město borec, jenž v chomutovském dresu vyzkoušel již všechny mládežnické kategorie.

Za více než tři roky si urostlý útočník zahrál za mladší a starší dorost, letos navíc přidal jeden start v juniorském celku. Kdo je ale nejoblíbenějším spoluhráčem pirátské jednadvacítky? „Od minulého ročníku je mým nejoblíbenějším spoluhráčem Michal Gut. Myslím si, že nám to na ledě celkem slušně klape. Rozumíme si a jdou nám společné kombinace,“ odpovídá bez váhání.

Erik Mežnar se svým oblíbeným spoluhráčem Michalem Gutem

Velkou personou v rodném Slovinsku je dvojnásobný držitel Stanley Cupu a pravidelně skvěle bodující Anže Kopitar, Erik Mežnar má ovšem od dětství idola v někom jiném. „Abych řekl pravdu, tak Anže Kopitar nikdy nebyl mým vzorem. Mně se líbí Steven Stamkos. Má neskutečnou střelu, udrží se dobře na puku. Podle mě má všechno, co superhvězda musí mít,“ vypráví.

A jak moc velké rozdíly jsou mezi českým hokejem a tím slovinským? „V Česku je více šancí a možností uspět. Co se týče tréninků a kompletně celé mládeže, je to tady mnohem lepší než ve Slovinsku. V Česku je více soupeřů, mnohem více utkání. U nás je snad sedm klubů, některé hrají soutěže s chorvatskými týmy. Takže tam to úplně dobré není,“ ví a naznačuje šestnáctiletý útočník, který následně dodává, že ze slovinského hokeje je lepší přesunout se spíše do zahraničí. „Podle mého názoru se ze Slovinska nedá dostat k profesionálnímu hokeji a k lepší úrovni. Lepší je co nejdříve posunout kariéru přestupem do zahraničí,“ soudí.

Starší dorostenci letos nezvládli postoupit do play-off. V první části se nevešli do skupiny o play-off, kam se už ve druhé části nedostali. Nakonec jim chyběl jediný bod. „Vůbec se nám nepovedl začátek. Jak týmu, tak ani mně. Vůbec netuším, co se tam stalo. Jak jsme nepostoupili do té skupiny o play-off, tak jsme se kousli a posledních deset utkání hráli jako tým. Poslední zápas s Třincem doma byl těžký, chyběl nám jediný bod,“ hodnotí Erik Mežnar v kostce sezónu. „Vím, že jsme dostali rychlý gól a poté jsme celé utkání jen dotahovali. Je těžké mít v hlavě to, že potřebujete vyhrát, ale celé utkání prohráváte,“ dodává sympatický útočník na adresu utkání o vše.

Kariérní statistiky Erika Mežnara

  • 2014/2015 - MD: 11 zápasů, 3 body (1+2)
  • 2015/2016 - MD: 43 zápasů, 35 bodů (20+35)
  • 2016/2017 - MD: 36 zápasů, 61 bodů (34+24)
  • 2016/2017 - SD: 10 zápasů, 3 body (1+2)
  • 2017/2018 - SD: 44 zápasů, 39 bodů (12+27)
  • 2017/2018 - JUN: 1 zápas, 0 bodů

Pár minutek si Mežnar vyzkoušel také v dresu juniorského celku, podle jeho slov je tempo naprosto odlišné a soutěže se moc porovnat nedají. „Je to hodně velký rozdíl. Ať už jde o rychlost nebo sílu. Hrál jsem poslední utkání se Spartou, jejich hráči byli velcí a zkušení, šlo jim o všechno. Byl to hodně těžký zápas,“ porovnává. Právě brzy sedmnáctiletý forvard bude zásluhou nových pravidel od příštího ročníku pouze juniorem. „Všichni říkají, že to má být příští rok dobré. Uvidíme, jestli budu připravený, ale osobně si myslím, že jsem,“ domnívá se.

„Není to vůči hráčům ročníku 1999 vůbec férové. Budou to mít těžké, protože ne každý se asi prosadí. Slyšel jsem, že by měl být nějaký projekt v Bílině, ale podle mě to moc dobré není,“ přidává Mežnar svůj názor ohledně změn v systému mládežnických soutěží.

Během olympijské pauzy se Erik Mežnar poprvé zúčastnil reprezentačního srazu, s osmnáctkou byl ve francouzským Épinalu. „Bylo to těžké. Oni si v Česku lidé řeknou, Itálie, to je lehký soupeř. Ale hraješ za Slovinsko a není to úplně jednoduché. Navíc jsem vůbec neznal spoluhráče, tak snad na šampionátu to bude lepší,“ přibližuje chomutovský útočník premiérový turnaj. „Trenéři se mě ptali, jestli přijedu hrát za Slovinsko. Hned jsem souhlasil. Udělám pro to vše a uvidíme, jak budu úspěšný. Mým cílem je postoupit do skupiny, kde je Česko a pak ho porazit,“ zakončuje svoje vyhlídky na následující šampionát divize I skupiny A.

Erik Mežnar při svém prvním startu v národním týmu Slovinska do osmnácti let