This text will be replaced


Reportáže

Napínavé střetnutí rozhodly až nájezdy! Chomutov ukradl v Táboře pouze bod

Napsal 21.01.2023 Libor Kult, Michal Luxa
Ve třetím souboji nadstavbové části druhé ligy zajížděli Piráti do Tábora, kde padli 4:5 po samostatných nájezdech. Přitom ještě v jednapadesáté minutě vedli Chomutovští od dvě trefy. Ovšem jihočeský soupeř zabral a srovnal. V prodloužení pak největší šanci spálil Milan Kostourek, a tak v herní loterii rozhodl Filip Vlček. Svěřencům Kamila Koláčka a Petra Martínka bylo ukončeno vítězné tažení, které trvalo sedm duelů.
N3 so 21.1.2023
HTA
5:4sn(1:1, 1:2, 2:1 - 0:0)
CHM
Tábor
Gába – Hubata, Suchánek, Krejčí, Černý, Kohout, Plášil – Zíb, Severa, Vlček, Duda, Matušík, Endál, Milfait, Duchan, Kohút, Šulek, Seidl, Bahenský
Chomutov
Běhula – F. Hynek, Matai, Seemann, Havel, M. Žižka, Váchal, Petrásek – Chrpa, Hübl, Lukeš – Mála, Chlouba, Kostourek – Mežnar, Veselý, Zajíček – T. Svoboda

Branky a nahrávky

Tábor
14. Duchan (Suchánek, Milfait), 23. Endál (Matušík, Šulek), 52. Plášil (Duchan, Kohút), 56. Matušík (Plášil, Hubata), rozh. náj. Vlček
Chomutov
6. Hübl (Mála), 26. Chlouba (Havel, Kostourek), 34. Mála (Chlouba, Kostourek), 44. Hübl (Matai, Lukeš)

Statistiky

Vyloučení
5:4
Využití
2:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
25:26
Diváci
2631
Rozhodčí
Maršálek – Kučera, Štěrba

Shrnutí

Úvodní šanci si po pár vteřinách vypracovali domácí, ovšem Matušíkovu přihrávku do nebezpečné pozice před brnaku na poslední chvíli tečoval jeden z obránců do bezpečí z pohledu Pirátů, kteří se tak v šestí minutě ujali vedení. Málovo dobré napadání a vyraženou střelu zužitkoval kapitán Viktor Hübl, který poslal puk do sítě od zadního mantinelu o brankáře Gábu – 0:1. Na startu druhé poloviny zahajovacího dějství hráli Jihočeši první přesilovku utkání, již pár desetin vteřiny před jejím skončením využil na brankovišti pohotový Samuel Duchan – 1:1.

Domácí poté ubránili oslabení a v závěru první třetiny znovu hrozili v početní výhodě. Plášilovo nahození zastavilo břevno, Severovi v dobré pozici před odkrytou brankou přeskočil puk hůl, takže do kabin se šlo poprvé za nerozhodné stavu.

Ten změnil záhy po návratu na led v další přesilovce Lukáš Endál. Někdejší chomutovský útočník v čase 22:15 potrestal gólem třetí faul Pirátů – 2:1. Krátce na to jel Kostourek sám na Gábu, ale vytrčená gólmanova hůl mu zabránila v gólovém zakončení. Ve 26. minutě bylo znovu srovnáno, když Roman Chlouba skóroval v přesilovce z levého kruhu střelou po ledě na zadní tyč – 2:2. Na další gól si musel slušně zaplněný táborský stadion počkat až do druhé poloviny normální hrací doby a radost z něj neměl. František Mála totiž chvilku po skončení výhody o jednoho muže našel z levé strany skulinku v Gábově postoji u bližší tyčky – 2:3.

Před druhou sirénou se v dobrých pozicích octili ještě Mežnar s Chloubou, ale na dvougólové vedení si Chomutovětí museli počkat až do třetí části, kdy oplatili domácím stejnou mincí a přetavili v gól přesilovku pár deseti vteřiny před jejím koncem. V čase 43:10 se před brankou kohoutů nejlépe zorientoval Viktor Hübl a z brankoviště poslal volný puk do sítě – 2:4.

Dvougólové manko však Jihočechy nepoložilo. Poté, co ubránili další oslabení a třetina se přehoupla do druhé poloviny, převzali iniciativu a pasivnější Piráty několikrát zatlačili před jejich branku. Běžela 52. minuta, když Karel Plášil natáhl na modré a přes clonící hráče snížil – 3:4. Za dvě minuty bylo před Běhulou znovu rušno, když kolem branky operoval Endál, ovšem hostující gólman skončil na ledě bez masky a sudí přerušil hru.

Na sklonku 56. minuty to byl znovu Plášil, který nahodil od modré a založil tak vyrovnávací akci, neboť vyražený puk uklidil za Běhulova záda nejproduktivnější hráč druhé ligy Jakub Matušík – 4:4. Za minutu mohl odvrátit prodloužení Lukeš. Zkušený útočník to v situaci dva na jednoho vzal na sebe, ovšem Gába jeho zakončení přečetl a zakročil, takže i druhý vzájemný souboj na břehu Lužnice dospěl do nastavení.

V něm měl asi největší šanci chomutovský Kostourek, jenž v přečíslení dva na jednoho zvolil podobně jako stejně zkušený parťák Lukeš střelu, ovšem v pár vteřin před koncem nastavení trefil jen Gábovu masku. Zápas čtvrtého Tábora s druhými Piráty tak musely rozseknout až nájezdy. Dvě série zůstali brankáři nepřekonáni, až v té třetí jako první skóroval Endál. Po něm proměnili i domácí Vlček a hostující Kostourek, takže rozstřel ukončil v páté sérii zásah Bahenského, který mířil přes pod břevno. Rozdílový nájezd tedy proměnil Filip Vlček, který i podruhé zařídil bonusový bod Táboru – 5:4 sn. Piráti sice přišli o vítěznou šňůru, ale bodovali potřinácté v řadě, když během této série padli pouze v obou prodlužovaných bitvách na ledě účastníka poslední baráže o Chance ligu.

Ohlasy trenérů

Aleš Krátoška (HC Tábor): „Jsme samozřejmě rádi, že jsme získali bod navíc, ale Chomutov ukázal svou sílu, protože jsme museli dohánět manko. I když jsme prohrávali o dva góly, srovnali jsme. Prodloužení i nájezdy jsou jeden velký vabank. Rozhodnout mohly oba týmy už ze hry. Myslím, že diváci viděli zápas, který už připomínal play-off včetně toho, že klíčové byly přesilovky. Chtěl bych poděkovat našim fanouškům, že přišli v hojném počtu a vytvořili zápasu velmi dobrou atmosféru.“

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Bylo to těžké utkání, které se ale muselo divákům líbit od obou týmů, které si vytvářely dost šancí. Škoda že jsme neudrželi dvougólové vedení. Ukázalo se, že se soupeřem kvalit a síly Tábora není rozhodující. Bojovali jsme ale až do konce a nájezdy už jsou loterie. I přes porážku za mě spokojenost.“