Reportáže

Druhé derby v řadě znovu vítězně, Piráti vezou z Ústí nad Labem čtvrtou venkovní výhru

Napsal 01.11.2019 Libor Kult
Ú s t í n a d L a b e m / C h o m u t o v - Po jediném dni odpočinku odehráli Piráti druhé derby za sebou, neboť k předehrávce 20. kola Chance ligy vyrazili do Ústí nad Labem. V závěru úvodního dějství si svěřenci Martina Štrby vypracovali dvougólový náskok, který jim i přes snížení souboru z krajské metropole stačil na čtvrtou venkovní výhru. Do reprezentační přestávky tedy půjdou Chomutovští nejhůře ze šestého místa.
20.kolo pá 1.11.2019
UNL
1:3(0:2, 1:0, 0:1)
CHM
Ústí n.L.
Brízgala – Smetana, Müller, Krejčí, Brož, Hes, Romančík – Kružík, Vildumetz, Procházka – J. Havel, Pšenička, Tůma – Bláha, Grim, Maršoun – Filip, Dörner, Kordule
Chomutov
Pavlát – Žovinec, Pařízek, Štochl, Lang, R. Havel, Rýgl, Seemann – Stloukal, Pitule, Hlava – Klíma, Suchý, Černý – Tomica, Doktor, Chrpa – J. Svoboda, Vrhel, Dospěl

Branky a nahrávky

Ústí n.L.
35. Kružík (Procházka, Vildumetz)
Chomutov
15. Tomica (Doktor, Seemann), 17. Klíma (Černý, Suchý), 60. Žovinec (Lang)

Statistiky

Vyloučení
3:3
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
23:30
Střely zblokované
9:2
Vhazování
27:36
Diváci
1091
Rozhodčí
Petružálek, Kostourek – Podrazil, Axman

Shrnutí

Krátce po úvodním vhazování se v levém kruhu octil v dobré pozici ústecký Kružík, ale na Pavláta si nepřišel. Stejně dopadl v sedmé minutě po ubráněném oslabení s výpadem kolem branky Tomica. O chvíli později mohl skóre otevřít Vildumetz, jenže v samostatném úniku střílel jen do Pavlátových betonů. Z protiútoku nebezpečně střílel Doktor, jehož pokus vypadl Brízgalovi z lapačky, ovšem k dorážce se nikdo z Pirátů nedostal.

Po polovině třetiny si mezi kruhy našel puk Pšenička, který trefil jen hráče před sebou a druhou ránu z pravého kruhu si pohlídala chomutovská jednička. V 15. minutě Seemann vybojoval v rohu puk, posunul mezi kruhy Doktorovi, jenž z otočky vystřelil. Brízgala jen vyrazil před sebe, kde doklepl puk do sítě Marek Tomica – 0:1. Uběhlo 101 vteřin a Piráti vedli už o dva góly poté, co Černý přihrál před branku Lukáši Klímovi a ten se z první nemýlil – 0:2.

Přestože první přestávku orámovala chomutovská přesilovka, na začátku prostředního dějství byli nebezpečnější Ústečtí. Hned po oslabení se však sami špatnou přihrávkou připravili o přečíslení tři na jednoho, zakrátko neproměnil další samostatný únik Maršoun. Stejně dopadl před polovinou zápasu na druhé straně v totožné situaci Klíma, po němž nedotáhl do gólového konce bekhendový blafák ani Suchý.

Tlak Pirátů, jež podpořila i čtvrtá formace mladíků, vyústil v další početní výhodu bílomodrých, po jejímž skončení pálil z levého kruhu osamocený Pšenička, ale Pavláta nepřekonal. To se povedlo až na sklonku 35. minuty Danielu Kružíkovi bombou pod břevno z mezikruží, kde měl po Havlově přihrávce od pravého mantinelu dostatek času zamířit – 1:2. Před druhou sirénou už další gól nepadl, takže se podruhé do kabin šlo s nejtěsnějším rozdílem ve skóre.

Na startu závěrečné dvacetiminutovky mohl družinu kapitána Tomici uklidnit Doktor, ovšem z levé strany osamocený před brankou minul. Následovaly dvě početní výhody domácích, v nichž měl Pavlát nejvíc starostí s ránou Müllera z levého kruhu a Brízgala čelil pumelici Chrpy z mezikruží po nečekaném odrazu puk od mantinelu. Ve 48. minutě jeli Suchý se Stloukalem na jediného obránce, z přečíslení však nevytěžili ani střelu na branku.

Stloukal si vše vynahradil na konci 56. minuty, kdy jeho pokus vytěsnil domácí gólman ramenem. Závěrečný nápor Slovanu ještě zesílila power-play Ústeckých, v níž chomutovská obrana přestála závar před Pavlátem a dvě vteřiny před sirénou trefil odkrytou domácí klec Dušan Žovinec, který si díky pokusu branka-branka připsal první přesný zásah v probíhající základní části – 1:3.

TOP foto: Karel Dvořáček (www.sportyusti.cz)

Ohlasy trenérů

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): „Prohráli jsme, takže se mi utkání samozřejmě hodnotí špatně, i když tentokrát si myslím, že tam kluci nechali všechno. Říkali jsme jim to po zápase, že pokud budeme dávat jeden gól na utkání, tak asi těžko budeme vyhrávat, protože mužstvo tady není, abychom to uhráli na nulu. Hráli jsme dobře patnáct minut první třetiny, a pak jsme měli hluchých pět minut, kdy jsme dostali dva stejné góly. Třikrát za sebou osobní souboj a z toho jsme dostali dva góly. Pak jsme se sice do hry dostali, měli jsme plno šancí, dva samostatné úniky, ale když góly nedáváme, budeme těžko vyhrávat.“

Martin Štrba (Piráti Chomutov): „Jsme rádi za tři body po vybojovaném vítězství. Znova se potvrdilo, že venku proti, se vší úctou k soupeři, slabšímu týmu nejsme schopní zápas rozhodnout dřív, i když šance máme. Pak se až do poslední minuty obáváme o výsledek. Každopádně kluci to odmakali a myslím si, že jsme získali zaslouženě tři body.“