Reportáže

Čistý hattrick Pavla Klhůfka za pět minut nestačil, Piráti těsně podlehli Kladnu

Napsala 07.04.2019 Kateřina Kundertová
K l a d n o / C h o m u t o v - Piráti vstoupili do pátého kola baráže o Tipsport extraligu výborně, po závěrečné siréně si však vypili pohár hořkosti až do dna. Pavel Klhůfek našel střeleckou pohodu a během čtyř minut a 53 vteřin vystřihl čistý hattrick, který však na body nestačil. Rytíři začali už v úvodní třetině stíhací jízdu, kterou ve vítězství překlopil Martin Kehar. Chomutov na záchranné pozice ztrácí už pět bodů.
BAR5 ne 7.4.2019
KLA
4:3(2:3, 1:0, 1:0)
CHM
Kladno
Cikánek – Kehar, Říha, Zajíc, Nash, Hořava, Lakos – Zikmund, Plekanec, Jágr – Strnad, Vampola, Redlich – Svedlund, Machač, Melka – Bláha, Kaut, Hajný – Jelínek
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Kovář, Knot, Dietz, Štich, Trefný – Sklenář, Růžička, Klhůfek – Koblasa, Huml, T. Svoboda – Tomica, Vantuch, Duda – Dlouhý, Šťovíček, Chrpa

Branky a nahrávky

Kladno
12. Zikmund (Jágr, Plekanec), 13. Jágr (Plekanec, Melka), 37. Kaut (Lakos), 43. Kehar (Zikmund, Plekanec)
Chomutov
2. Klhůfek (Růžička, Sklenář), 5. Klhůfek, 7. Klhůfek (Růžička, Sklenář)

Statistiky

Vyloučení
3:5
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:22
Střely zblokované
4:12
Hity
11:16
Vhazování
36:18
Diváci
5015
Rozhodčí
Jeřábek, Svoboda – Brejcha, Jelínek

Shrnutí

Piráti do utkání výborně vstoupili, už na konci druhé minuty si Vladimír Růžička počkal na puk, který následně adresoval Pavlu Klhůfkovi, jenž z hranice pravého kruhu otevřel skóre utkání – 0:1. Když Ladislav Zikmund nastřelil za Justinem Petersem pouze tyčku, opět se trefil Pavel Klhůfek, který si vybojoval u pravého mantinelu kotouč a z osy zavěsil – 0:2.

Stejného střelce přinesla i první přesilová hra pro Chomutov, za šest minut a 35 vteřin hry Pavel Klhůfek dokonal ránou do vrchních pater branky hattrick – 0:3. Stejně rychle, jako se Piráti dostali do pohodlného vedení, se Kladno dotáhlo. Krátce po přelomu třetiny dostali Rytíři minutu a třiadvacet vteřin v pěti proti třem, čehož bezezbytku využili.

Nejprve z ideální pozice na vrcholu brankoviště snížil ránou k tyči Ladislav Zikmund, na něhož přibližně o minutu později navázal z levého kruhu Jaromír Jágr, což znamenalo stav 2:3. Skóre se i poté mohlo změnit, jenomže chomutovská jednička všechny mely v brankovišti vyřešila a Martin Šťovíček při přečíslení nedosáhl na kotouč před odkrytou klecí soupeře.

Přestávkový program v kabinách obou týmů byl asi podobný a dost ostrý, protože prostřední třetina začala mnohem opatrněji a hrou odzadu. Oba celky si vytvořily pár náznaků šancí, žádný hráč však situaci v gól nepřetavil až do 37. minuty, kdy se začalo od nuly. Piráti nerozehráli do středního pásma přesně, čehož využil André Lakos, jenž na sebe stáhl hráče a pak předložil puk Tomáš Kautovi, který bekhendem z hranice brankoviště srovnal – 3:3.

Do závěrečného dějství vstoupili lépe Kladenští v čele s Martinem Keharem, který se podél levého mantinelu natlačil před branku, kde poslal puk mezi betony Justina Peterse a poprvé poslal Rytíře do vedení – 4:3. Růžičkova družina hrála aktivně, ale tlak nebo vážnější ohrožení branky strážené Lukášem Cikánkem nepřišly. V závěru základní hrací doby to zkusili Piráti v šesti hráčích v poli, což přineslo nadějnou příležitost pro Tomáše Svobodu, který však vyrovnat nezvládl.

TOPfoto: Josef Poláček, Rytíři Kladno.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): „Byl to pro nás hororový začátek. Po šesti minutách šly tři střely na bránu a Chomutov vedl 3:0. Strašně nám pomohly přesilovky, kdy jsme snížili na 2:3. Tím jsme se dostali do hry a po zbytek zápasu jsme byli aktivnější. Měli jsme víc brankových příležitostí a povedlo se nám zápas otočit.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Po dlouhé době jsme měli parádní vstup, vedli jsme 3:0 a směřovali k tomu, co jsme chtěli dokázat. Bohužel, přišlo sedm minut nedisciplinovanosti a vrátili jsme Kladno do hry přesilovkami. Jarda Jágr a Tomáš Plekanec jsou pořád hráči, kteří v přesilovkové formaci dominují. Tím se domácí vrátili do zápasu a s námi to zamávalo. Na druhou stranu i za stavu 3:2 byly pořád šance, abychom vsítili čtvrtou branku a zvýšili na dvougólový rozdíl. Bohužel, jsme je nedali a přišel trest. Špatně jsme rozehráli kotouč, domácí srovnali. Ve třetí třetině bylo jasné, že kdo dá gól, tak asi zvítězí. My bohužel udělali jednu chybu a soupeř ji potrestal. I když jsme měli famózní závěr a gól visel ve vzduchu, nedokázali jsme utkání alespoň zremizovat a bodovat. Na druhou stranu musím vyzdvihnout náš tým. Už bylo vidět, že se nám vrací energie a jsme konečně trochu tam, kde jsme chtěli být. Jsme v těžké situaci, ale pořád je sedm zápasů do konce. Sice ležíme v rakvi, ale víko ještě není přiklopené. Věřím, že se ještě popereme ze všech sil.“