Reportáže

Piráti sestřelili sedmi góly Pardubice, Petr Chlán v debutu skóroval

Napsala 17.03.2019 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti porazili ve třetím kole play-out Tipsport extraligy Pardubice, a to hlavně díky pětigólovému prostřednímu dějství. Chomutovští poprvé v sezóně nasázeli sedm gólů, na kterých se největší měrou podíleli se třemi kanadskými body Vladimír Růžička a Radek Duda, jenž už přesáhl metu pěti set bodů v nejvyšší soutěži. Skóroval také debutant Petr Chlán. Aby výjimečných situací nebylo málo – Marek Tomica odehrál extraligové utkání s číslem 1000.
OUM3 ne 17.3.2019
DPA
4:7(1:1, 0:5, 3:1)
CHM
Pardubice
Kacetl (25. Klouček) – Cardwell, Eklund, Schaus, Zdráhal, Porseland, Budík, Nedbal – Sýkora, Ihnačák, Kratochvil – Hovorka, Marosz, Rolinek – Horký, Mandát, Machala – Kloz, Poulíček, Perret
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Kovář, Knot, Dietz, Štich – Koblasa, Růžička, Duda – Sklenář, Huml, Klhůfek – Tomica, Vantuch, Stránský – Chlán, Raška, M. Svoboda – Havel

Branky a nahrávky

Pardubice
5. Kloz (Poulíček, Perret), 50. Kloz (Eklund, Ihnačák), 51. Mandát (Kloz, Schaus), 52. Budík (TS)
Chomutov
1. Jank (Koblasa, Duda), 21. Koblasa (Jank), 23. Chlán (M. Svoboda, Flemming), 25. Flemming (Vantuch), 32. Růžička (Duda, Flemming), 37. Raška (M. Svoboda, Štich), 59. Duda (Růžička)

Statistiky

Vyloučení
3:5
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:29
Střely zblokované
16:13
Hity
9:5
Vhazování
26:37
Diváci
3115
Rozhodčí
Hejduk, Kubičík – Hanzlík, Tošenovjan
Vyšší tresty
Ihnačák (Pardubice) 10 minut

Shrnutí

Hned úvod střetnutí naznačil, že se diváci mají nač těšit. Už po devatenácti vteřinách hry otevřel skóre Bohumil Jank poté, co Duda na modré rybičkou posunul puk Koblasovi a ten našel střelce od modré – 0:1. Druhá asistence znamenala 500. bod Radka Dudy v nejvyšší soutěži. Za čtyři minuty bylo srovnáno, když Jan Kloz doklepl puk za Peterse po akci Poulíčka, který objel chomutovskou branku – 1:1.

Pak se dění na ledě uklidnilo a vybočil z něj jen samostatný únik Stránského po polovině třetiny, který však gól nepřinesl. Jak se diváci mohli v první třetině po dvou gólech nudit, start prostředního dějství jim vše vynahradil, byť z toho většina přítomných radost neměla. Pirátům totiž trvalo tentokrát jen o pět vteřin déle, než po úvodním vhazování překonali Kacetla. Postaral se o to střelou Petr Koblasa, jehož v levém kruhu z rohu našel Jank – 1:2. Neuběhly ani dvě minuty a debutant Petr Chlán se radoval z premiérového gólu v tuzemské nejvyšší soutěži. U druhého nejlepšího střelce DHL extraligy juniorů vyplavala na levé straně křížná přihrávka Matyáše Svobody a stále ještě devatenáctiletý útočník se nemýlil – 1:3.

V polovině 24. minuty neproměnil Sklenář trestné střílení, po němž si pardubičtí trenéři vzali oddechový čas. Jenže ani ten nepomohl. Parádní pětiminutovku Pirátů totiž dovršil Brett Flemming, který bombou od pravého mantinelu do vzdálenější šibenice vyhnal Kacetla z branky – 1:4. Kloučkovi vydrželo čisté konto jen do 32. minuty, kdy v přesilové hře pálil z pravého kruhu přesně na zadní tyč Vladimír Růžička – 1:5. Nejlepší třetinu Pirátů v sezóně korunovala ještě na začátku 37. minuty souhra po ose Štich – Matyáš Svoboda a zakončují Adam Raška, jenž měl docela snadnou pozici – 1:6.

Na vážnější šanci se ve třetím dějství čekalo až do 48. minuty, kdy Klouček chytil Dudovu ránu z mezikruží do protipohybu. Situace volající po gólu byla předzvěstí 101 vteřin, v nichž třikrát udeřilo pardubické Dynamo. V čase 49:54 snížil Jan Kloz, na něhož za necelou minutu navázal Jan Mandát. Vše završil proměněným trestným střílením Vojtěch Budík poté, co Peters na modré sestřelil jednoho z domácích hráčů – 4:6.

Definitivní podobu výsledku dal 104 vteřin před poslední sirénou Radek Duda, jemuž v přečíslení dva na jednoho přihrál Růžička a zkušený čtyřicátník ranou z první překonal přesouvajícího se Kloučka – 4:7. Piráti tak poprvé v sezóně nastříleli sedm gólů a stále mají naději vyhnout se baráži.

TOP foto: Jan Jedlička

Ohlasy trenérů

Ladislav Lubina (HC Dynamo Pardubice): „Já zápas hodnotit nebudu, protože mi byla hanba na lavičce stát a za výkon hráčů jsem se styděl. Proč jsem z utkání stáhl Marosze, muselo dojít každému, kdo ten zápas viděl.”

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Utkání bylo hlavně o nás, bojovali jsme s vlastní psychikou. Po tragickém výkonu s Litvínovem, který nás na 99 procent poslal do baráže, jsme si nějaké věci s hráči a realizačním týmem vyříkali. Tenhle zápas jsme brali jako přípravu na rozhodující fázi sezony. Utkání jsme rozehráli velmi dobře, ale zase přišel moment, se kterým bojujeme celou sezonu, a sice že se nedokážeme koncentrovat celých 60 minut. Pokud by ten zápas byl o jeden, dva góly, tak bychom ho zase ztratili. To je naše největší bolest, na které budeme muset zapracovat. Na druhou stranu jsme za vítězství rádi, snad hráčům dodá energii do práce.”

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov