Reportáže

Vstup do play-out se nepovedl, Piráti podruhé v krátké době podlehli Energii

Napsala 12.03.2019 Kateřina Kundertová
K a r l o v y V a r y - Piráti v prvním kole play-out Tipsport extraligy na ledě Karlových Varů těsně prohráli, takže se jim soupeř vzdálil na šest bodů. Vedoucí a nakonec i jedinou branku Chomutova vstřelil Lukáš Vantuch, na něhož však nikdo ze spoluhráčů nenavázal. Růžičkově družině nepomohla ani závěrečná minutu dlouhá přesilovka proti třem.
OUM1 út 12.3.2019
KVA
2:1(0:0, 1:1, 1:0)
CHM
Karlovy Vary
Bednář – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Sičák, Rohan, Šafář – Rachůnek, Gríger, Beránek – Černý, Vlach, Mikúš – Balán, Skuhravý, Kohout – Stloukal, Kverka, Šik
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Kovář, Knot, Dietz, Blaha, Štich – Tomica, Růžička, Klhůfek – Sklenář, Raška, Stránský – Dlouhý, Vantuch, Duda – Koblasa, Huml, Havel

Branky a nahrávky

Karlovy Vary
35. Beránek (Rachůnek, Gríger), 51. Mikúš (Stloukal, Skuhravý)
Chomutov
22. Vantuch (Duda, Flemming)

Statistiky

Vyloučení
6:3
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
18:34
Střely zblokované
4:4
Hity
11:6
Vhazování
35:23
Diváci
3231
Rozhodčí
Šír, Hradil – Gebauer, Lederer

Shrnutí

Utkání v Karlových Varech zahájili přečíslením domácí, kteří ale kvůli nepovedené přihrávce branku Justina Peterse neohrozili. Z opatrného průběhu vybočila akce vedená Vladimírem Růžičkou, který v přečíslení sice neprocpal přihrávku na Jana Stránského, ale vypadnutý puk namířil z mezikruží jenom těsně vedle levé tyčky. V poslední minutě zahájili Piráti první početní výhodu, která se však příliš nepovedla. Až pár vteřin před sirénou to zkoušel nadvakrát Petr Koblasa.

V úvodu prostředního dějství Energie držela pásmo, čehož Chomutovští využili. Brett Flemming vyslal dlouhou přihrávkou Radka Dudu, který předložil puk Lukáši Vantuchovi, jenž ránou z první vymetl pravou šibenici karlovarské klece – 0:1.

Krátce poté mohli zvýšit vedení Marek Tomica nebo Pavel Klhůfek, ani jednomu se to však v těžké pozici nepovedlo. Ve pětadvacáté minutě Jan Stránský uvolnil Jakuba Sklenáře, který ránou mezi betony na mladého Jana Bednáře nevyzrál.

V první přesilovce Energie i přes tlak do brány neskórovala, což si vynahradila o chvíli později, když Ondřej Beránek zužitkoval Rachůnkovu přihrávku zpoza brány – 1:1. V závěrečné početní výhodě Chomutova se k dobrému pokusu dostal Adam Raška, který však u první tyčky nespěl.

Do závěrečné třetiny vletěl Dávid Gríger, který se protáhl po levém křídle, ale tváří v tvář chomutovské jedničce zaváhal. O chvíli později dostal křižnou přihrávku do druhé vlny Petr Šenkeřík, jenž bombou minul vzdálenější tyčku. To odstartovalo rychlý sled akcí, ve kterých se skóre neměnilo.

V polovině dějství se ze souboje u mantinelu dostal puk na hůl Tomáše Mikúše, jenž ránou mezi betony otočil vývoj utkání – 2:1. Další průběh přinesl tři vyloučení, ze kterých vzešly půlminutové přesilovky čtyř a pěti proti třem ve prospěch Chomutova, který velké příležitosti nevyužil. Na vítězi už nic nezměnilo oslabení Pirátů ani jejich hra bez brankáře.

TOPfoto: Kateřina Macečková.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Máme za sebou bitvu s velmi houževnatým soupeřem. Všech pět zápasů, co jsme s Chomutovem odehráli, vypadalo úplně stejně. Jsou vybojované a většinou platí to, že kdo dá první branku, celý zápas dominuje. Jsem rád, že jsme to tentokrát otočili a přes inkasovanou branku jsme zvítězili. Chtěl bych poděkovat fanouškům, kteří náš hnali ke třem bodům. Za to, jak naši hráči odehráli závěr utkání, včetně ubráněného oslabení ve třech, ve čtyřech, jim patří velký dík. Byl to týmový výkon podpořený skvělou prací Honzy Bednáře, který nás v šestnácti letech drží a pomáhá nám. Jsme rádi, že jsme to zvládli a musíme pracovat a bojovat dál.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Věděli jsme, o co hrajeme. Utkání bylo velmi náročné, ale vstoupili jsme do něj velmi dobře. Ve druhé třetině jsme hráli hokej, tak jak jsme ho hrát chtěli, zodpovědně zezadu a chtěli jsme jako první vstřelit branku, což se nám povedlo. Bohužel po naší ojedinělé chybě jsme inkasovali gól na 1:1. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme vstřelit tu rozhodující branku, což se nám nepovedlo a inkasovali jsme podruhé. Měli jsme spoustu šancí dostat kotouč ven, to se však nezdařilo a domácí vše patřičně potrestali, díky čemuž vyhráli. Musím říct, že máme výborného gólmana, jenže v dnešním moderním hokeji rozhodují maličkosti. Máme špatnou koncovku, toto bylo již devatenácté, nebo dvacáté utkání, ve kterém jsme vstřelili jen jeden gól. Musíme zlepšit práci v brankovišti a být schopni dávat góly z předbrankového prostoru. Měli jsme přesilovky čtyři na tři, pět na tři a nebyli jsme schopni je využít. S Karlovými Vary jsme hráli pět utkání, čtyřikrát jsme prohráli, je to o šest bodů a míříme tam, kam jsme nechtěli.“

×
Odehrané v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov