Reportáže

Piráti historickou výhrou přeťali vítězné tažení Plzně, rozhodl Jan Stránský

Napsala 15.02.2019 Kateřina Kundertová
P l z e ň - Piráti porazili ve 44. kole Tipsport extraligy ve formě hrající Škodovku po nájezdech, když si vítěznou branku připsal plzeňský rodák Jan Stránský, který také otevřel střelecký účet utkání. Chomutovští vyhráli v západočeské metropoli poprvé od sezóny 1966/1967, čekání v nejvyšší soutěži však trvalo od 20. listopadu 1962. K přerušení série osmnácti proher na ledě Škody přispěl dvěma asistencemi Adam Raška, a Růžičkova družina tak vyhrála i druhý duel po únorové reprezentační přestávce.
44.kolo pá 15.2.2019
PLZ
4:5sn(1:2, 2:2, 1:0 - 0:0)
CHM
Plzeň
Frodl – Pulpán, Vráblík, Allen, Jones, Moravčík, Kaňák – Pour, J. Kovář, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Němec, Preisinger, D. Kindl – Kantner, Nedorost, Indrák – Roubal
Chomutov
Peters – Jank, Knot, L. Kovář, Buchtela, Dietz, Zeman, Trefný – Sklenář, Růžička, T. Svoboda – Marjamäki, Vantuch, Duda – Tomica, Raška, Stránský – Koblasa, Chlouba, Klhůfek

Branky a nahrávky

Plzeň
7. Indrák (Nedorost, Kantner), 34. Gulaš (Allen, J. Kovář), 40. Němec (D. Kindl, Jones), 55. Moravčík
Chomutov
5. Stránský (Raška, Tomica), 5. Vantuch (Marjamäki, Knot), 35. Trefný (Raška, L. Kovář), 36. Sklenář (T. Svoboda, Dietz), rozh. nájezd Stránský

Statistiky

Vyloučení
2:7
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
49:28
Střely zblokované
13:9
Hity
10:11
Vhazování
38:27
Diváci
6335
Rozhodčí
Hribik, Lacina – Lhotský, Klouček

Shrnutí

Do utkání vstoupila o něco lépe Plzeň, ale hra se rychle srovnala a Piráti zasadili dvě tvrdé rány. V páté minutě nejprve vyraženou střelu Adama Rašky doklepl z hranice brankoviště mezi Frodlovy betony Jan Stránský, následně Lukáš Vantuch odmítl obránce a forhendovou ránou za sedmnáct vteřin zvýšil už na rozdíl dvou gólů – 0:2.

Indiáni měli připravenou rychlou odpověď z dorážky, a to konkrétně Miroslav Indrák, který zůstal u pravé tyčky z pohledu útoku úplně nepokrytý – 1:2. Kontaktní gól posunul Škodu do lepší části třetiny, vyrovnání však nezískala, a to kvůli skvělým zákrokům Justina Peterse.

Na druhé straně tečovali nahození svých spoluhráčů Tomáš Svoboda, Masi Marjamäki nebo Jakub Sklenář, ani jeden však už puk za Dominika Frodla nedostal. V šestnácté minutě ujel domácí Vojtěch Němec, který si však na chomutovskou jedničku nepřišel. V závěrečném oslabení Pirátů vyraženou ránu Bohumila Janka vrátil Vladimír Růžička pouze do tyče.

Plzeňští dostali v úvodu prostřední části minutu a 35 vteřin v pěti proti třem, z čehož nakonec zbyla pouze minuta, ani tu domácí nevyužili. Piráti dopadli ve zkrácené přesilovce stejně. Indiáni byli v dalším průběhu lepší, ale i Milan Gulaš na konci svého sóla selhal na betonu Justina Peterse.

Krátce po polovině duelu Ondřej Buchtela našel v přečíslení dva na jednoho Adam Rašku, jenž trefil jenom přesouvajícího se brankáře domácích. Ve 34. minutě se Milan Gulaš uvolnil v levém kruhu, odkud našel bližší horní rok chomutovské klece a vyrovnal – 2:2. Za třináct vteřin Adam Raška našel skvělou přihrávkou Jakuba Trefného na vrcholu kruhů, odkud se zkušený zadák nezmýlil – 2:3.

Za minutu a pětadvacet vteřin Tomáš Svoboda v klasickém přečíslení vyzval Jakuba Sklenáře, a tomu stačilo nastavit hůl – 2:4. Sedm vteřin před koncem dějství Miroslav Indrák snížil na rozdíl jediného zásahu ve sporně odpískané přesilovce pro indiány – 3:4.

Srovnání měl na holi ve 43. minutě Denis Kindl, jenomže gólman Pirátů byl proti, a to i proti velkému tlaku Škody v její početní výhodě nebo o chvíli později Vojtěchu Němcovi, který ujel po levém křídle. V polovině dějství Jan Kovář byl vyrovnání nejblíže, jeho ránu však zastavila horní tyčka. V 55. minutě se Plzeň dočkala nerozhodného stavu, když rána Michala Moravčíka od prolétla až do sítě – 4:4.

Přibližně tři minuty do konce základní hrací doby začali Piráti přesilovku, před její poslední čtvrtinou udělil Vladimír Růžička svým svěřencům v oddechovém čase poslední pokyny, které k brance nevedly.

Poslední minutu základní hrací doby i první minutu prodloužení Chomutovští zvládli v oslabení. Celých pět minut se odehrálo bez přerušení, a tak rozhodly nájezdy, v nich si vítězný zásah připsal Jan Stránský – 4:5 sn.

TOPfoto: Roman Turovský.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Přijel houževnatý soupeř. Vstup do zápasu jsme měli katastrofální a soupeř to potrestal. O přestávce jsme si něco řekli, zlepšili se, ale za stavu 2:2 nesmíme dělat takové individuální chyby. Hodně dobré je, že i když prohráváme 2:4, dokážeme se vrátit do zápasu a srovnat, i když soupeř velmi dobře brání. Piráti byli pak při nájezdech šťastnější. Musím apelovat na lepší začátky třetin, to musíme zlepšit.“

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Přijeli jsme s cílem dobře bránit a pokusit se rozbourat hru Plzně. Podle mě domácí hrají nejlepší hokej v extralize, hlavně když přišel Honza Kovář. Dali jsme rychlé dva góly, ale Plzeň se vrátila do zápasu, totéž se stalo ve druhé třetině. Ve třetí části jsme byli pod tlakem a domácí srovnali. Vážím si toho, že jsme v prodloužení zvládli hru čtyři na čtyři. Za dva body jsme nesmírně rádi, chtěl bych pochválit gólmana za vynikající výkon.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov