Reportáže

Piráti si v divoké předehrávce připsali skalp mistrovské Komety a odlepili se ze dna

Napsal 18.12.2018 David Panuška
C h o m u t o v - Piráti předehrávku sedmadvacátého kola Tipsport extraligy s brněnskou Kometou načali skvěle a již v první třetině vedli o dvě branky. Ve druhé přidali třetí a na startu poslední periody to bylo již 4:0! Kometa se pak ovšem dostala k přesilovkám a utkání ve třetí dvacetiminutovce pořádně zdramatizovala. Domácí družina si ale vedení nakonec pohlídala a vyhrála 6:4. Poprvé se trefil Kevin Klima, dva góly dal Radek Duda a Jan Stránský zazářil třemi body.
27.kolo (O2TV Sport) út 18.12.2018
CHM
6:4(2:0, 1:0, 3:4)
KOM
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Dietz, Knot, Štich, Valach, Trefný – Koblasa, Růžička, T. Svoboda – Sklenář, Klíma, Stránský – Tomica, Vantuch, Duda – Marjamäki, Klhůfek, Havel
Kometa
Kašík (39. Vejmelka) – Němec, Štencel, Schaus, Gulaši, Bartejs, Malec, Kučeřík – Mueller, Holík, Zaťovič – Erat, Plekanec, Zohorna – Mallet, Hruška, Horký – Köhler, Čermák, Dočekal

Branky a nahrávky

Chomutov
1. Duda (Tomica, Vantuch), 9. Klíma (Stránský, Dietz), 39. Duda (Stránský, Jank), 46. T. Svoboda (Koblasa), 54. Sklenář (T. Svoboda, Knot), 59. Stránský (Vantuch)
Kometa
49. Mueller (Erat, Plekanec), 52. Gulaši (Čermák, Němec), 55. Mueller (Němec, Holík), 58. Hruška (Erat, Zaťovič)

Statistiky

Vyloučení
6:5
Využití
0:3
V oslabení
0:0
Střely na branku
23:32
Střely zblokované
8:6
Hity
7:8
Vhazování
35:27
Diváci
3 843
Rozhodčí
Pešina, Horák – Gerát, Hynek
Vyšší tresty
Klíma, Duda – Mallet všichni 10 minut, Dočekal do konce utkání

Shrnutí

Piráti do utkání vletěli jako severní vítr a hned v první minutě se dostali do vedení. Vladimír Růžička z levého kruhu neuspěl, to Radek Duda pár sekund na to již skóroval. Libor Kašík jeho střelu na zadní tyčku nechytil a puk skončil v brance – 1:0. Ve třetí minutě mohl navýšit vedení Petr Koblasa, ale jeho klička před brankou nevyšla. Peter Mueller ujížděl do protiakce, ale před Petersem zakončoval nad. Domácí celek byl aktivní a brzy se dočkal druhé branky. V deváté minutě najel do útočné třetiny Jan Stránský, který po zadovce vyzval ke skórování Kevina Klimu. Chomutovský mladík zakončoval mezi kruhy a jeho střela k levé tyčce skončila v brance – 2:0.

Severočeský celek byl na koni a do desáté minuty mohl přidat třetí trefu. Tomáš Svoboda se objevil před brankou, ale Libora Kašíka střeleckým pokusem nakonec nepřekonal. Domácí si následně zahráli také přesilovku, v níž se o slušný pokus postaral Juraj Valach, ale jeho rána byla vyražena do ochranné sítě. Kometa spálila i další dvě šance, po levém křídle ujel Martin Zaťovič, kterého ale Peters vychytal. Kanadská jednička Pirátů si následně poradila i s pokusem Muellera z mezikruží. Domácí tak první třetinu ovládli.

Začátek prostřední části patřil Kometě, která byla aktivnější, a to hlavně díky nabídnuté přesilovce. V té sice nic nevymyslela, ale následně se šance již kupily. Z brankoviště zakončoval Alexandre Mallet, jenž ale zblízka střílel jen do břevna, pár sekund na to se před brankou otáčel Leoš Čermák, ale mířil jen do betonů připraveného Justina Peterse.

Piráti měli následně přesilovku, kterou se mohli dostat do luxusního tříbrankového vedení. Brno ji ovšem skvěle ubránilo a vypadalo to, že se do kabin půjde za stavu 2:0. Radek Duda se ovšem v předposlední minutě druhé třetiny dostal po pravé straně do pásma a střelou mezi betony navýšil vedení Pirátů na 3:0, zároveň to byla jeho druhá trefa v utkání.

Na startu třetí třetiny viděla ROCKNET ARÉNA skvělý nástup domácího celku, který se brzy dostal do čtyřbrankového vedení. Tomáš Svoboda byl u levé tyčky v momentě, kdy Karel Vejmelka vyrážel puk po střele Petra Koblasy. Chomutovský útočník si připravil bekhend a pohodlně přehodil beton brněnského brankáře – 4:0. Minutu na to fauloval Jakub Sklenář a následně se do sebe pustili Kevin Klíma a Alexander Mallet. Přesilovka Komety byla využita Peterem Muellerem, který v závěru početní výhody mířil přesně do pravé šibenice – 4:1.

Mistr posledních dvou ročníků začal kousat více a byl nadále aktivní. Ondřej Němec na začátku poslední desetiminutovky připravil kotouč pro obránce Michala Gulašiho, jenž dělovkou bez přípravy propálil Peterse a vrátil Kometu zpátky do utkání – 4:2. Piráti ovšem drama nepřipustili, šest minut před koncem třetí třetiny si najel do útočné třetiny Jakub Sklenář, který pokusem na přední tyčku zaskočil Karla Vejmelku – 5:2. Gólové hody ovšem pokračovaly. Peter Mueller se následně dostal na levém kruhu k odraženému kotouči a za záda přesouvajícího se Peterse se prosadil podruhé v utkání během přesilovky – 5:3.

Kometa si následně vybojovala ještě jednu početní výhodu a využila i tu. Martin Erat nahrával od modré čáry před branku, kde se po teči prosadil Jan Hruška a utkání pořádně zdramatizoval – 5:4. Po brance si vzali Brňané time-out, nakonec se ale radovali chomutovští hokejisté, když Lukáš Vantuch vyvezl puk z pásma a předložil jej Janu Stránskému, který se prosadil do opuštěné brněnské klece – 6:4. Piráti posledních pár sekund dohráli a připsali si tři body do ligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Bylo hrozně důležité, jak jsme vstoupili do utkání. Rychle jsme vedli 1:0, pak jsme přidali ještě šťastnou branku, když se trefil poprvé v sezóně Kevin Klíma. Ve druhé třetině nás Kometa zatlačila, takže bylo důležité, že jsme na konci dali třetí gól. Věděli jsme, jaký soupeř do Chomutova zavítal. Kometa ukázala, jak silné mužstvo je, když se i za stavu 0:4 nepoložila a hodně nás trápila. Na konci jsme mohli utkání klidně ztratit, ale měli jsme štěstí. Dali jsme rozdílovou branku. Strašně si ceníme vítězství a jsme rádi, že jsme porazili tak těžkého soupeře. Hráčům patří do kabiny velká pochvala.“

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): „Jednoznačně se nám nepovedl vstup do utkání, kdy nám soupeř odskočil na dva góly. I když jsme ve druhé třetině zlepšili hru a měli jsme převahu, odjel nám soupeř do jediného brejku a dal na 3:0. V kabině jsme si řekli, že se zápasem chceme ještě něco udělat. I když jsme dostali na 4:0, kluci to nevzdali a snažili se náskok stáhnout. Skoro se nám to i povedlo, ale bohužel rozhodla už první třetina.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov