Reportáže

Domácí trápení s Litvínovem pokračuje, Piráti z derby berou bod

Napsal 04.11.2018 David Panuška, Ondřej Bartůněk
C h o m u t o v - Piráti před reprezentační přestávkou hostili v rámci sedmnáctého kola Tipsport extraligy sousední Litvínov. Utkání se dá nazvat jako duel brankářů, Justin Peters i Jaroslav Janus své celky drželi. Piráti se dostali do vedení na startu třetí periody, ale o nejhubenější náskok vzápětí přišli. V prodloužení pak rozhodl Juraj Mikúš.
17.kolo ne 4.11.2018
CHM
1:2p(0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)
LIT
Chomutov
Peters – Flemming, Jank, Knot, Dietz, Valach, Štich, Mrázek – Tomica, Klhůfek, Svoboda – Koblasa, Huml, Duda – Marjamäki, Vantuch, Stránský – Chrpa, Růžička, Havel
Litvínov
Janus – Březák, Baránek, Hunkes, Ščotka, Romančík, Suchánek – Petružálek, Mikúš, Hanzl – Válek, Hübl, Lukeš – Černý, Gerhát, Trávníček – Jurčík, Řehoř, Havelka

Branky a nahrávky

Chomutov
41. Marjamäki (Klhůfek, Flemming)
Litvínov
46. Trávníček (Jurčík, Gerhát), 64. J. Mikúš (Ščotka, Petružálek)

Statistiky

Vyloučení
5:3
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
27:32
Střely zblokované
13:12
Hity
11:9
Vhazování
44:29
Diváci
5 250
Rozhodčí
Pešina, Pavlovič – Brejcha, Jelínek

Shrnutí

Již po čtyřiceti vteřinách od startu utkání vyslal překvapivou ránu od pravého mantinelu Radek Duda. Jeho zakončení ovšem zaplulo do výstroje Jaroslava Januse, který následně kotouč několik desítek vteřin vyklepával. Velký závar před bránou Pirátů byl v osmé minutě, kdy hráli hosté přesilovku. Verva měla několik střeleckých pokusů od modré. Pálili například Marek Baránek nebo Jiří Hunkes. Nikdo ale neskóroval.

Ve čtrnácté minutě vyslal dělovku od modré čáry Jiří Hunkes. Justin Peters zasáhl betonem, ale puk se odrazil jen před volného hráče černožlutých. Ten na něj těsně nedosáhl. Další důležitý zákrok si připsal maskovaný Pirát v sedmnácté minutě proti bombě Jiřího Hunkese. Zakončení od modré mu sice vypadlo, ale následně puk pohotově našel před sebou. O několik vteřin později mohl poslat Litvínov do vedení Michal Trávníček. Po pasu z pravé strany od Jakuba Černého nepřekonal kanadského gólmana.

Tři minuty po začátku druhé periody proskočil obraně Pirátů František Lukeš. Obránci mu nakonec ještě znesnadnili zakončení, a tak přišla bomba z úhlu. Justin Peters se štěstím uhájil čisté konto. O dvě minuty později nabral rychlost podél pravého mantinelu Vladimír Růžička, jenž nebezpečně prozkoušel připravenost gólmana Litvínova. Kotouč poskakoval kolem pravé tyče, ale za brankovou čáru nakonec nedoputoval.

Ve dvacáté osmé minutě od modré čáry nahodil David Štich. Jeho pokus tečoval těsně před Janusem Jan Havel. Černá guma však skončila vedle branky. Další podobná šance byla k vidění o dvě minuty později. Od modré čáry nahodil Brett Flemming. Puk nejspíše i díky teči skončil na tyči. Justin Peters se v brance opravdu nenudil. Důležitý zákrok si připsal v třicáté první minutě proti bombě Marka Baránka od modré čáry.

Parádní akce poslala do vedení Piráty už sedmatřicet vteřin po prvním buly třetího dějství. To se protáhl po pravé straně do útoku Pavel Klhůfek a křižnou nahrávkou do brankoviště našel hokejku Masi Marjamäkiho, jenž se nemýlil – 1:0. O jedenáct vteřin později se ROCKNET ARÉNOU rozlehlo cinknutí tyče po bombě Ronalda Knota z pravého kruhu. Ve čtyřicáté třetí minutě se k odraženému puku dostal Ivan Huml. Pirát s číslem 71 na zádech několikrát dorážel, ale Jaroslav Janus uhájil branku. Vyrovnáno bylo ve čtyřicáté šesté minutě, kdy puk z pravé strany téměř z nulového úhlu trefil o masku Justina Peterse do branky Michal Trávníček1:1.

Necelé čtyři a půl minuty před koncem periody se do útoku hnal Pavel Klhůfek. Po předávce s Radkem Dudou se do zakončení z otočky dostal Masi Marjamäki. Z bezprostřední blízkosti Januse nepropálil. O dvě minuty později pálil od modré David Štich, jehož pokus ještě dorážel před brankářem Ivan Huml. Na dvakrát ovšem neuspěl.

O vítězství Litvínova rozhodl až v prodloužení Juraj Mikúš, jenž před Petersem tečoval střelu Jana Ščotky. Stanovil tak konečný stav na 1:2.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Než o krásný hokej šlo spíše o bojovné utkání. Oba týmy věděly, o co hrají. Litvínovu se nějaké zápasy nepovedly, takže začal hrát opatrně a čekal na naše chyby. Z naší strany byla nervozita taky kvůli tomu, kde se nacházíme. Dvě třetiny jsme si nevytvořili žádnou gólovou šanci, až ve třetí se nám hned na začátku podařilo skórovat. Hodně nás to nabudilo. Hned potom jsme dali tyč. Kdyby z toho byl gól na 2:0, utkání bychom dotáhli do vítězného konce. Bohužel jsme inkasovali po smolném gólu a opět ztratili body. Prodloužení jsme sehráli velmi špatně. Místo, abychom dávali puk dopředu, přidrželi jsme si ho, Litvínov toho využil a bere zaslouženě dva body.“

Milan Razým (HC VERVA Litvínov): „Bylo to bojovné utkání, které mělo nádech pravého derby na ledě i v hledišti. Bylo to vyrovnané. Ve druhé třetině jsme měli více gólových příležitostí, ale domácí brankář chytal velmi dobře. Ve třetí šli domácí do vedení, ale šťastnou brankou jsme vyrovnali. Remíza po šedesáti minutách byla spravedlivá. Prodloužení už je loterie, vítězný gól jsme zrovna dali my. Po zápasech, které jsme odehráli v poslední době, jsou to hodně cenné body. Je to dobré i před reprezentační přestávkou, protože budeme mít klid na práci.“

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov