Reportáže

Piráti vedli o dva góly, ale Dynamo v minutě vyrovnalo a pak rozhodlo

Napsala 07.10.2018 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti odjeli k osmému kolu Tipsport extraligy do Pardubic, kde ani tentokrát neuspěli. Chomutovští sice prohrávali, ale v prvních deseti minutách druhé části třemi góly otočili vývoj utkání. Zlomovým momentem byla pravděpodobně poslední minutě zmíněného dějství, kdy se Dynamo prosadilo dvakrát v půl minutě. Do konce utkání skórovali domácí ještě dvakrát, což rozhodlo o třech bodech. Vladimír Růžička vstřelil dva góly, pak nastřelil spojnici tyčí, takže si na hattrick musí počkat.
8.kolo (ČT Sport) ne 7.10.2018
DPA
5:3(1:0, 2:3, 2:0)
CHM
Pardubice
Kacetl – Trončinský, Wishart, Hrabal, Budík, Miromanov, Čáslava, Holland – Vondráček, Bubela, Rolinek – Treille, Marosz, Kusý – Sýkora, Poulíček, Perret – Mandát, Dušek, Svoboda
Chomutov
Lukeš – Jank, Mrázek, Štich, Knot, Dietz, Valach – Sklenář, Růžička, Duda – Tomica, Huml, Marjamäki – Koblasa, Klhůfek, Skokan – Dlouhý, Vantuch, Stránský

Branky a nahrávky

Pardubice
15. Wishart (Bubela, Dušek), 40. Treille (Dušek, Bubela), 40. Wishart (Svoboda, Trončinský), 44. Dušek (Bubela, Budík), 57. Mandát (Perret)
Chomutov
21. Huml (Marjamäki, Tomica), 26. Růžička (Stránský), 30. Růžička (Dietz, Duda)

Statistiky

Vyloučení
5:8
Využití
2:1
V oslabení
0:1
Střely na branku
27:26
Střely zblokované
17:24
Hity
4:10
Vhazování
32:22
Diváci
7085
Rozhodčí
Jeřábek, Veselý – Kis, Lhotský
Vyšší tresty
Trončinský (Pardubice) 5 minut a do konce utkání

Shrnutí

Pirát Štěpán Lukeš nastoupil do utkání jako jednička a měl na svědomí první chybu, kterou ale Petr Sýkora bekhendem po objetí branky nepotrestal. Před polovinou úvodního dějství mělo Dynamo dvě nadějné šance, které v signalizované výhodě nevyužilo stejně jako následnou přesilovku.

Zanedlouho Masi Marjamäki nevyužil nadějnou pozici před bránou, což domácí za pár okamžiků potrestali. V patnácté minutě Ty Wishart dostal dobrou přihrávku do levého kruhu, odkud se trefil přesně nad rameno chomutovského brankáře – 1:0.

Ve druhé části se svěřenci Vladimíra Růžičky prosadili už po pětapadesáti vteřinách, když finský novic našel Ivana Humla a ten rychle vyrovnal – 1:1. Za necelých pět minut už vedli Chomutovští a to zásluhou Vladimíra Růžičky, jenž objel branku a prostřelil Ondřeje Kacetla do bližší šibenice – 1:2. O chvíli později měly Pardubice přesilovku, ve které mohly inkasovat z přečíslení dva na jednoho z hole Jana Stránského.

Před polovinou duelu ránu Davida Šticha v přesilovce tečoval před brankovištěm Vladimír Růžička, který tak zaznamenal druhou trefu v utkání – 1:3. Za pár okamžiků mohl střelec dvou chomutovských gólů přidat i třetí, jenomže jeho rána skončila na spojnici tyčí. Závěrečná minuta dějství se Chomutovu vůbec nepovedla, jelikož se během 29 vteřin prosadili Sacha Treille z dorážky v přesilovce a od modré čáry Ty Wishart – 3:3.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky mělo Dynamo přesilovku čtyři na tři a poté pět na čtyři, kterou už využilo a to zásluhou bývalého hráče Pirátů Antonína Duška, jenž vrátil domácím vedení – 4:3. Další průběh byl protkán vyloučeními, z čehož se snažil těžit Petr Sýkora, tomu ale vystavil stopku výborným zákrokem Štěpán Lukeš.

Přibližně osm minut do konce Marek Trončinský sestřelil Bohumila Janka, takže začala pětiminutová přesilová hra pro Piráty. Družina Vladimíra Růžičky ale v dlouhé početní výhodě neskórovala a naopak se musela sklonit před Janem Mandátem, jenž doklepl vyražený puk za Lukešova záda – 5:3.

TOPfoto: Jan Jedlička, HC Dynamo Pardubice.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Pro nás to bylo strašně důležité vítězství. Nebylo to jednoduché, protože každý tým čeká, kdy Chomutov konečně vyhraje. Začátek byl podle našich představ, ale pak nás postihl výpadek ve druhé třetině, kdy jsme nepokryli situace a pustili soupeře do dvougólového náskoku. S mužstvem to strašně moc zatřepalo, ale hráči v sobě našli sílu, zejména druhá přesilovková formace, která vzala zápas na sebe a otočila výsledek. Mohli jsme ještě soupeři pomoci pětiminutovou přesilovkou na konci, ale útočné dvojice odvedly neskutečnou práci, navíc jsme vstřelili pátý gól. Za bojovnost a víru jsme si vítězství zasloužili.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Je to pro mě těžké hodnotit. Začátek zápasu byl vyrovnaný, i když na nás bylo vidět, že nejsme v pohodě. Věřili jsme, že konečně můžeme bodovat, měli jsme úžasnou druhou třetinu, kdy jsme hráli přesně tak, jak jsme chtěli. Vedli jsme 3:1 a přišel klíčový okamžik celého zápasu. Domácí získali po naší chybě přesilovku, v ní jsme inkasovali a vzápětí dostali gól na 3:3. Naše sebevědomí bylo po sedmi porážkách křehké, přesto jsme chtěli ve třetí třetině vyválčit body, ale bohužel jsme udělali při hře čtyři na čtyři další zbytečný faul a následně inkasovali. Ten gól nás položil. Jsme strašně zklamaní, ale soupeř si výhru zasloužil.”