This text will be replaced


Reportáže

Piráti získali cenný finský skalp, Kärpät zdolal elegantní nájezd Petra Koblasy

Napsal 18.08.2017 David Panuška
C h o m u t o v - Piráti se čtyřiadvacet hodin po utkání s Plzní postavili finskému Kärpätu. Domácí celek hrál v prvních sedmi minutách hned čtyři oslabení, a to poslední bylo z hole Nicklase Lasa potrestáno. Tři minuty na to ovšem srovnal Mário Grman, kterého na začátku třetí třetiny povedeným nájezdem napodobil Petr Koblasa. Piráti ve vyrovnaném klání přetlačili Oulu 2:1 a poprvé v přípravě vyhráli v normální hrací době!
přát. pá 18.8.2017
CHM
2:1(1:1, 0:0, 1:0)
KAR
Chomutov
Laco – Rašner, Flemming, Mrázek, Valach, Dlapa, Slovák, Chalupa, Grman – Tomica, Růžička, Vondrka – Poletín, Sklenář, Tomeček – Koblasa, Šťovíček, Lauko – Chrpa, Chlouba, Hlava.
Kärpät
Vehviläinen – Heshka, Koivisto, Niemelä, Kukkonen, Kivihalme, Hakanpää, Siikaluoma, Mäkelä – Junttila, Ruohomaa, Bertrand – Mäenalanen, Lasu, Leskinen – Karvinen, Kestilä, Kangas – Anttila, Humaloja, Junnila.

Branky a nahrávky

Chomutov
10. Grman (Sklenář, Poletín), 43. Koblasa (TS)
Kärpät
7. Lasu (Leskinen, Junnila)

Statistiky

Vyloučení
9:7
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
11:31
Diváci
2 031
Rozhodčí
Battěk, Pavlovič – Frodl, Klouček.

Shrnutí

Zápas sotva začal a hosté šli hned do dvojnásobné přesilovky. Během ní se v zajímavé střelecké pozici ocitl Lasse Kukkonen, který však z levého kruhu přesně nezamířil. V páté minutě zachytil pirátskou rozehrávku Taneli Siikaluoma a následně pálil od modré čáry. Jeho pokus ukryl Ján Laco v lapačce. Další oslabení pěti proti třem hráli Chomutovští v šesté minutě. Tuto výhodu už finští soupeři rychle využili, když po pár vteřinách Nicklas Lasu převzal mezi kruhy přihrávku Ville Leskinena a poprvé rozvlnil síť v chomutovské kleci – 0:1.

V polovině úvodní třetiny si přesilovou hru zkusili i domácí hokejisté. Pěknou ránou od modré čáry se v ní blýskl Mário Grman. Puk z jeho hole se zastavil až v brance a slovenský obránce poprvé rozjásal domácí publikum – 1:1. Ve 13. minutě se kolem domácí svatyně zajímavě obtáčel Ville Leskinen, kotouč však mezi tři tyče neposlal. Chomutovští si v 17. minutě podruhé vyzkoušeli hru pěti proti čtyřem. Jakub Lauko a Petr Koblasa měli zajímavé šance, když oba pálili z levého kruhu, ale ani jeden Vehviläinena nepřekvapil. Na závěr první třetiny pelášil sám na Laca Kristian Kangas, nicméně jeho kličku do forhendu pirátský strážce branky vystihnul.

Ve 23. minutě se do úniku podél levého mantinelu dostal domácí útočník Roman Chlouba, avšak jeho pokus na vzdálenější tyč šel mimo. Po třech minutách se při hře ve čtyřech ukázal Vojtěch Tomeček, který se protáhl s kotoučem za obránce. Poté se snažil i s pukem natlačit do branky, avšak finský gólman měl betony pevně přitlačené k ledu. Růžička s Vondrkou se ve 27.minutě hnali na brankáře soupeře. Druhý jmenovaný střelou z vrcholu pravého kruhu Vehviläinena nepropálil.

Ville Leskinen tečoval Hakampääho nahození od modré čáry. Puk však nasměroval mimo tři tyče, a tak zůstalo skóre v polovině zápasu nerozhodné. Hned poté měl velkou příležitost Charles Bertrand, který obkroužil pirátskou svatyni a snažil se zakončit pod víko. Ale Ján Laco byl připraven. Ve 35. minutě měli soupeři z Oulu šanci jít znovu do vedení. Z pravého kruhu vyslal dělovku na Laca Mikael Ruohomaa. Jeho ránu ještě tečoval Lasse Kukkonen, nicméně slovenský gólman v dresu pirátů střelu zlikvidoval.

Do třetí části vstoupili aktivněji hosté. Nejprve z mezikruží pálil Julius Junttila a ihned poté se s pukem tlačil do branky Charles Bertrand, ani jeden však na chomutovského gólmana nevyzrál. Ve 42. minutě zavezl Jakub Lauko kotouč do útočného pásma a přihrál Petru Koblasovi, jenž byl faulován. Rozhodčí nařídili trestné střílení, při kterém Petr Koblasa kličkou do forhendu překvapil strážce finské klece – 2:1. Ve 49. minutě převzal Michal Vondrka mezi kruhy nahrávku od Růžičky, ale jeho následná dělovka skončila vyražená za klecí hostů.

Finští hokejisté hráli v 51. minutě přesilovou hru, při níž měl velkou příležitost na vyrovnání Saku Mäenalanen, jenž z bezprostřední blízkosti nepřekonal gólmana Pirátů. Jako otloukánek se musel cítit domácí kapitán, který v utkání schytal štědrou porci hitů. V 56. minutě však opět ukázal své kvality, když zavezl puk až za svatyni soupeřů. Na jeho přihrávku bohužel nikdo z domácích bruslařů nedosáhl. Pět minut před koncem zápasu unikl za obranu Marek Tomica, ale Vehviläinen sklapl betony včas, a tak sebral českému útočníkovi velkou šanci. Ani v závěrečné hře bez brankáře hokejisté Kärpätu nevyrovnali, a tak tedy Piráti vyhráli 2:1.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Zápas nás hodně prověřil. Hráli jsme náš bojovný hokej. Tým Kärpät Oulu ukázal, že má velkou sílu. Všichni jejich hráči jsou rychlí a dobře technicky vybavení. Zápas se pro nás vyvíjel jako většina přátelských utkání, protože jsme zase prohrávali. Naštěstí se nám ho podařilo otočit a myslím si, že hráči podali vynikající výkon.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov