Reportáže

V domácím střetnutí nestačili Piráti na Plzeň, o jediný zásah se postaral Jan Havel

Napsal 17.08.2017 Petr Kouba, Michal Luxa
C h o m u t o v - V pátém přípravném utkání přivítali Piráti na ledě SD ARÉNY Plzeň, s níž prohráli 1:4. Západočeši se díky zásahu Milana Gulaše dostali rychle do vedení. Ovšem dvě vteřiny před první sirénou vyrovnal Jan Havel. Další branku Chomutov již nepřidal a musel se před soupeřem sklonit.
přát. čt 17.8.2017
CHM
1:4(1:1, 0:2, 0:1)
PLZ
Chomutov
Dvořák – Dlapa, Flemming, Grman, Valach, Rašner, Slovák, Mrázek – Havel, Huml, Tomica – Tomeček, Růžička, Sklenář – Rob, Lauko, Koblasa – Chrpa, Chlouba, Poletín – Rindoš
Plzeň
Hylák – Sklenička, Čerešňák, Kvasnička, Kaňák, Moravčík, Pulpán – Straka, Kracík, Gulaš – Stach, Preisinger, Indrák – Procházka, Kodýtek, Chalupa – Vracovský, Přikryl, Hollweg

Branky a nahrávky

Chomutov
20. Havel (Mrázek)
Plzeň
1. Gulaš (Čerešňák), 22. Indrák (Preisinger), 36. Indrák (Stach), 47. Sklenička (Procházka, Kodýtek)

Statistiky

Vyloučení
9:11
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
18:31
Rozhodčí
Petružálek, Hlinka – Goltsch, Hynčica
Vyšší tresty
Slovák 10 minut – Hollweg 5 minut a do konce utkání

Shrnutí

Do zápasu vstoupili lépe hosté, kteří se hned v první minutě ujali vedení. Po důrazné práci v brankovišti se prosadil Milan Gulaš, jenž uklidil puk za záda Tadeáše Dvořáka – 0:1. V čase 6:34 zůstal po zákroku jednoho z chomutovských hráčů ležet na ledě ex-pirát Lukáš Pulpán. Nakonec opustil ledovou plochu po svých, i když s krvavým zraněním v obličeji. Bylo odehráno zhruba jedenáct minut, když se ke střele od modré ihned po vhazování dostal Michal Moravčík, ale chomutovský strážce klece zneškodnil tuto nebezpečnou střelu lapačkou.

Šest minut chybělo do konce úvodního dějství, když se do slibné šance dostali Ivan Huml a Jan Havel. Ti ujížděli dva na jednoho, ale druhému zmiňovanému sjel puk z čepele, takže se nedostal ani ke střele. Scházely dvě vteřiny do sirény, která by ukončila první dvacetiminutovku, když Jaroslav Mrázek vystihl rozehrávku ve středním pásmu a přihrál rozjetému Janu Havlovi, jenž zakončil přesně nad vyrážečku Alexandera Hyláka – 1:1.

V úvodu druhé třetiny se skvělým zákrokem vyznamenal Tadeáš Dvořák, který vychytal neuvěřitelným zákrokem střelu Petra Straky, jenž pálil do poloodkryté branky. Minutu poté už ovšem chomutovský gólman nezachránil svůj tým od obdrženého gólu. Dvořák vyrazil Preisingerovu střelu pouze k volnému Miroslavu Indrákovi a ten zakončil přesně ke vzdálenější tyči – 1:2. V čase 24:27 pokus Milana Gulaše orazítkoval pouze bližší tyč domácí svatyně.

Po šestadvaceti minutách byl v další slibné šanci Vladimír Růžička, jenž projel kolem mantinelu a protáhl se až před Hyláka, ale jeho zakončení nebylo přesné – střela jen těsně minula plzeňskou branku. V polovině střetnutí se sám před gólmanem Plzně ocitl Jakub Lauko, jenž bekhendovým zakončením vysoko přestřelil hostující branku.

Piráti začali mít v utkání navrch, a tak se dostávali do šancí víc než soupeř. Jakub Chrpa zakončoval bekhendem jen do Hylákových betonů, od kterých se puk odrazil před Petra Koblasu, ale ten trefil pouze brankovou konstrukci. O dvě minuty později se dostal do další šance benjamínek Pirátů Jakub Lauko, jenž přebruslil Lukáše Pulpána, ale jeho střela skončila v náručí maskovaného strážce plzeňské branky.

Druhá perioda se pomalu chýlila ke konci, když Plzeň vstřelila třetí gól. Miroslav Indrák dostal po vhazování přihrávku od Davida Stacha na brankoviště a překonal Tadeáše Dvořáka kličkou do protipohybu – 1:3. V čase 37:09 byl Marek Tomica nepříjemně naražen Ryanem Hollwegem na mantinel. Chomutovského veterána šel mstít Jaroslav Mrázek. Pěstní souboj nakonec skončil nerozhodně. Plzeňský ranař se už po tomto incidentu do hry nedostal, neboť ho rozhodčí poslali do sprch.

Čtyřiačtyřicet vteřin po začátku třetího dějství si Juraj Valach sjel z modré čáry až mezi kruhy, odkud nastřelil beton plzeňského gólmana. Puk se následně odrazil před Ivana Humla, ale ten se špatně zorientoval, takže se k zakončení nedostal. Po pár vteřinách se do útočného pásma probojoval Vladimír Růžička, který přenechal puk Vojtěchovi Tomečkovi. Ten ale nepřekonal Alexandra Hyláka. V čase 42:49 se po dlouhé době dostali do větší šance také hosté, neboť už nehráli oslabení. Pokus od mantinelu se nakonec zastavil o vnější stranu branky.

Čtrnáct minut před koncem zápasu se dostal Jakub Lauko do třetí šance. Když si nabruslil až před Hyláka, ale znovu si na něm vylámal zuby. Ze zápasu bylo odehráno přesně 46 minut a 41 vteřin, když vsítili indiáni čtvrtý gól. Odražený puk se dostal před Davida Skleničku, jenž zamířil přesně do horní části chomutovské branky – 1:4. V závěru duelu se za brankou Plzně strhla další mela. V hlavních rolích byli Ivan Huml a Miroslav Preisinger. Hostující útočník první ranou trefil bradu domácího kapitána.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Bohužel momentálně nemáme herní pohodu a od toho se vše odvíjí. Chybí nám jednoduchost a drajv, co jsme měli minulou sezónu. Trošku se trápíme. Nedokážeme přenést do zápasu věci z tréninku, i přesto, že na tréninku nám jdou. Podle toho to taky tak vypadá. Na druhou stranu máme štěstí, že to je zatím jen příprava. Máme ještě nějakou dobu na to, abychom se z chyb poučili. Věříme, že už to bude jen lepší.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Viděli jsme atraktivní utkání. Celý zápas byl svižný. Chtěli jsme, aby tam byly herní prvky, které trénujeme, což tam bylo. Musím říct, že celých šedesát minut bylo vidět aktivní soustředění všech hráčů. I přesto, že jsme byli několikrát v oslabení, jsme nevypadli z našeho rytmu. Jsem rád, že jsme utkání zvládli a zvítězili.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov