Reportáže

Čtvrtá lajna zdolala Spartu, Piráti zakončili základní část výhrou

Napsal 04.03.2018 Ondřej Bartůněk, David Panuška
C h o m u t o v - Piráti zakončili základní část Tipsport extraligy výhrou nad pražskou Spartou. Hostům již o nic nešlo, a tak do Chomutova přijeli s okleštěnou sestavu. Výhru Chomutova řídila čtvrtá lajna. Martin Šťovíček vstřelil dvě branky, tu třetí pak dal Jakub Lauko. Chomutovské hokejisty čeká v úterý první kolo play-out, v derby vyzvou Litvínov.
52.kolo ne 4.3.2018
CHM
4:2(1:0, 0:2, 3:0)
SPA
Chomutov
Lukeš – Dietz, Flemming, Knot, Valach, Szathmáry, Slovák, Mrázek – Sklenář, Růžička, Vondrka – Koblasa, Skokan, Tomeček – Poletín, Huml, Vantuch – Lauko, Šťovíček, Hlava.
Sparta
Laco – Pavelka, Voráček, M. Jandus, Mikuš, Jeřábek, Švrček, Eliáš – Jarůšek, Klimek, Kudrna – Kumstát, Pšenička, Říčka – Uher, Černoch, Kropáček – O. Procházka, Komárek, Wojnar.

Branky a nahrávky

Chomutov
2. Flemming, 46. Šťovíček (Hlava, Slovák), 52. Šťovíček (Lauko, Dietz), 59. Lauko (Vantuch, Poletín)
Sparta
34. Voráček (Jarůšek, Kudrna), 37. Kropáček (Černoch)

Statistiky

Vyloučení
6:5
Využití
1:1
V oslabení
1:0
Střely na branku
19:25
Střely zblokované
6:12
Hity
6:5
Vhazování
35:24
Diváci
3 825
Rozhodčí
Pešina, Svoboda – Brejcha, Zíka
Vyšší tresty
Švrček (Sparta) 10 minut

Shrnutí

Už ve druhé minutě byli diváci svědky dvou vyloučení. Při hře ve čtyřech proti čtyřem sebral Brett Flemming kotouč ve středním pásmu a po levé straně projel kolem obránců. Svižnou ránou k levé tyči překonal bývalého spoluhráče Jána Laca – 1:0. Několik vteřin poté se Brett Flemming dostal opět k zakončení po akci Jakuba Sklenáře. Jeho pokus však mířil mimo tři tyče. V šesté minutě Ján Laco rychle rozehrál a hosté se hnali do přečíslení dva na jednoho. Zakončení Tomáše Pšeničky na zadní tyčku zlikvidoval Štěpán Lukeš betonem. Za necelou minutu se Martin Šťovíček prodral po pravé straně až ke střele. Z hranice kruhu vyprášil betony gólmana hostů.

Ve třinácté minutě vybojoval Nicolas Hlava puk v levém rohu a tlačil se s ním do brankoviště. Zkoušel prostřelit brankáře nad rameno, ale ten prostor u tyčky uzavřel a nedovolil Pirátům podruhé skórovat. Chvíli na to od modré čáry pálil Petr Kumstát. Štěpán Lukeš však jeho bombu vyrazil a poradil si i s dorážkou Roberta Říčky. Třetí velkou šanci v rychlém sledu vytvořil Petr Koblasa, který se podél levého mantinelu protáhl do útoku a křížnou nahrávkou hledal Dávida Skokana. Ten však byl dobře bráněn, a tak kotouč do odkryté klece netrefil.

Ve dvacáté páté minutě hráli Piráti přesilovou hru. Zpoza branky dostal přesnou nahrávku na hokejku Jakub Sklenář, ale z voleje poslal kotouč těsně mimo klec. O čtyři minuty později se rána od modré odrazila od zadního mantinelu do brankoviště. Tam z otočky chtěl poslat puk pod Štěpána Lukeše Richard Jarůšek, ale ani v tento moment se nenechal strážce pirátské svatyně překonat. Necelá minuta uběhla a Sparta měla další šanci. Z bezprostřední blízkosti zakončoval mladý Vojtěch Kropáček, trefil však výstroj maskovaného Piráta.

Hosté měli možnost hrát v třicáté třetí minutě přesilovku. Po náporu se odrazil kotouč k Tomáši Voráčkovi na modrou čáru, který dělovkou rozvlnil poprvé síť za Štěpánem Lukešem – 1:1. O dvě minuty později získal za bránou puk Martin Šťovíček. Elegantní kličkou se dostal před Jána Laca, nicméně bekhendovým zakončením ho nepřekonal. Tři minuty před koncem druhé části využil Jiří Černoch chybné rozehrávky Štěpána Lukeše a poslal kotouč z rohu na odkrytou klec. Tento pokus ještě domácí gólman zastavil, ale na následnou dorážku Vojtěcha Kropáčka už byl krátký – 1:2.

Po špatné rozehrávce domácích se ke kotouči ve čtyřicáté čtvrté minutě dostal Ondřej Procházka. Z ostrého úhlu však nezamířil přesně do levé šibenice. Po necelých dvou minutách se ke střele od modré odhodlal Nicolas Hlava. Jeho bombu tečoval Martin Šťovíček a puk nasměřoval k pravé tyči – 2:2. Kotouč zhruba v polovině poslední periody přebral ve středním pásmu Ivan Huml. Po přejetí modré čáry jej zasekl, čímž překvapil obránce hostů. Následnou ránou zpoza kruhů mířil jen milimetry od levé tyčky.

Neuvěřitelnou rychlost ukázal v padesáté osmé minutě Jakub Lauko, jenž v oslabení přebruslil obránce Sparty a následně zpoza branky přihrál zcela volnému Martinovi Šťovíčkovi. Ten už neměl problém si roztáhnout Jána Laca a zakončit do odkryté brány – 3:2. V závěru zkoušel skórovat brankář Pirátů Štěpán Lukeš do prázdné klece, ale jeho pokus zastavil Lukáš Klimek, jenž následně ve velké šanci mířil z mezikruží jen nad horní tyč. O několik chvil později vyhodil přes celé hřiště puk Lukáš Vantuch. Nejrychleji k němu dobruslil Jakub Lauko, který už neměl problém skórovat - 4:2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Bylo cítit zklamání, že jsem se nedostali do předkola play-off, protože jsme o to chtěli se Spartou bojovat. Sparta nastoupila s mladšími hráči a nechala odpočívat zkušenější. Pro nás to bylo strašně těžké utkání, raději bychom hráli proti kompletní Spartě, protože mladí kluci čekají na šanci. Podle toho se zápas také vyvíjel. Sparta hrála výborně a my jsem rádi, že nakonec bereme tři body.“

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Celý rok jsem se chystali, že budeme hrát na trochu více mladých kluků, což se nám bohužel povedlo až v posledním zápase základní části, protože jsem v předchozích 51 kolech tahali nějaké kaštany z ohně. Jsme moc rád, že si kluci zahráli a odehráli utkání se ctí. Nehodnotím zápas, ale jsem rád za kluky, kteří mi od mladšího dorostu prošli rukama. Alespoň v závěru sezóny dostali možnost zahrát si před vlastním play-off extraligu. Gratuluji Chomutovu k vítězství. V závěru byl zkušenější.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov