Reportáže

Čekání na tříbodové vítězství je u konce, Piráti zdolali v dramatickém duelu Jihlavu

Napsal 10.12.2017 Marek Douda, Michal Luxa
C h o m u t o v - Ve třicátém kole Tipsport extraligy přivítali Piráti v SD ARÉNĚ Jihlavu, kterou zdolali 4:2, čímž ukončili dlouhé čekání na tříbodové vítězství. Chomutovští se ve třiadvacáté minutě dostali do vedení, když se poprvé v modrobílém dresu prosadil Stanislav Dietz. Dukle se podařilo vyrovnat, ale Nicolas Hlava vrátil klid na domácí hokejky. O vítěznou trefu se nakonec postaral Vladimír Růžička, jehož gólem do prázdné branky napodobil ještě Ivan Huml.
30.kolo ne 10.12.2017
CHM
4:2(0:0, 2:1, 2:1)
JIH
Chomutov
Laco – Dietz, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák, Chalupa – Poletín, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, V. Tomeček – Koblasa, Chlouba, Lauko – Dlouhý, Šťovíček, Hlava.
Jihlava
Volden – de la Rose, Suchánek, Ulrych, Kajínek, Bryhnisveen, Šidlík, Váňa – Rys, Skořepa, Jiránek – Čachotský, Zeman, Dostálek – Žálčík, Hlinka, Anděl – Diviš, Hubáček, Seman.

Branky a nahrávky

Chomutov
23. Dietz (Flemming), 36. Hlava (Dlouhý), 42. Růžička (Grman, Tomeček), 59. Huml (Vondrka)
Jihlava
36. Žálčík (Bryhnisveen, Anděl), 58. Jiránek (Hubáček, Čachotský)

Statistiky

Vyloučení
3:4
Využití
2:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
23:23
Střely zblokované
13:5
Hity
14:12
Vhazování
35:35
Diváci
3415
Rozhodčí
Šír, Petružálek – Zavřel, Klouček

Shrnutí

Do utkání vstoupili aktivněji domácí, kteří byli brzy blízko vedoucí brance. Jakub Sklenář se po zaváhání norského brankáře hostů dostal k puku, ale jeho dorážka se nevešla mezi tři tyče. O dvě minuty později vypálil Tomeček do Voldenova betonu, k dorážce se nakonec nedostal. První ohrožení pirátské branky přišlo v sedmé minutě, kdy Zeman rozezněl brankovou konstrukci střelou od levého kruhu. Jihlavští nasklonku osmé minuty vysoce napadali rozehrávku domácí posádky a vysloužili si první trestný zápis, ze kterého Chomutovští nic nevytěžili.

Po skončení oslabení si Tomáš Čachotský vyjel zpoza branky mezi kruhy, střelou z bezprostřední blízkosti však skóre neotevřel. Lukáš Anděl prozkoušel Laca o minutu později v šanci jeden na jednoho, jeho pokus slovenský brankář vyrazil mimo svou svatyni. Dvě minuty před koncem třetiny hráli domácí první oslabení, ve kterém Jánko Laco úspěšně odrazil všechny jihlavské pokusy. Diváci v SD ARÉNĚ tak v první třetině branku neviděli.

V úvodu druhé části se hosté provinili faulem a Piráti jejich nedovolený zákrok po devíti vteřinách využili k otevření skóre zápasu. Po buly v útočném pásmu přihrál Flemming přímo na Stanislava Dietze a nová posila Pirátů zaznamenala první gól v letošní sezóně – 1:0. Hra pokračovala v duchu častých vyloučení, kdy domácí bránili čtyřicet vteřin ve třech, ale Dukla v této době faulovala, takže se poté sama musela bránit. Ani jedna ze situací gólem neskončila.

Dukla docílila vysokým napadáním vyrovnání, když Lukáš Žálčík přerušil rozehrávku domácí obrany a přesně zamířil mezi Lacovy betony – 1:1. Piráti ovšem odpověděli hned z protiútoku. Chomutovský odchovanec Nicolas Hlava před brankou úspěšně tečoval nahození Adama Dlouhého od levého mantinelu, čímž rychle umlčel gólovou radost Jihlavy – 2:1. Hosté se poté snažili napodobit domácí celek, ale změna skóre se nekonala.

Na počátku posledního dějství se opakovala situace z předešlé třetiny při opětovném oslabení hostujícího týmu. Vladimír Růžička napřáhl z pravé strany a trefou ke vzdálenější tyči předčasně ukončil jihlavské oslabení – 3:1. Piráti dále zvolili defenzivní taktiku, od čehož se odvíjelo tempo hry. Domácí si pečlivě hlídali dvoubrankový náskok a do ofenzivních akcí se pouštěli pouze formou rychlých protiútoků.

V pětapadesáté minutě se Vondrka ocitl po dlouhé přihrávce ve velké šanci, ale obtěžován dvojicí beků nezakončil. Ján Laco vychytal na druhé straně zajímavý pokus Diviše z ostrého úhlu, snížení přesto nezabránil. Dukla se dvě minuty před koncem odhodlala ke hře v šesti a po chvíli se jí tento tah vyplatil. Tomáš Jiránek se nejlépe zorientoval při zmatku před brankovištěm domácích a snížil – 3:2. Přesně o minutu později Ivan Huml využil zaváhání obrany soupeře a střelou do prázdné branky zajistil tři body pro domácí Piráty – 4:2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Už jsme dlouho prohrávali. Proti Jihlavě bylo už od začátku vidět, že má mužstvo nasazení a že si jde za vítězstvím. Víme, že Jihlava je kvalitní mužstvo, což potvrzují i poslední výsledky. Zápas byl vyrovnaný, Jihlava měla na začátku pár šancí, které ale chytil Jánko Laco. Ve druhé třetině bylo dobře, že jsme šli do vedení, potom už jsme zápas měli ve svých rukách. Chci poděkovat hráčům, že zabrali a podařilo se nám vyhrát.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Nevstoupili jsme do utkání špatně, měli jsme gólové šance, ale bohužel jsme je nevyužili. V dalším průběhu Chomutov vytěžil z minima maximum a my jsme mu to moc ulehčovali. Nepotvrdili jsme výkonnost z posledních zápasů, což nás mrzí.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov