Reportáže

Nepříjemná série trvá, Piráti prohráli také v Olomouci

Napsal 17.10.2017 Libor Kult
O l o m o u c / C h o m u t o v - K úvodnímu duelu druhé čtvrtiny základní části Tipsport extraligy vyrazili Piráti do Olomouce, kde se podruhé v krátkém sledu představili před kamerami České televize, jejichž přítomnost chomutovské družině znovu nesvědčila. Kapitán Vondrka sice v zahajovací třetině vyrovnal na 1:1, jenže pak se třikrát za sebou trefili Hanáci. Ti skórovali také dvakrát během 35 vteřin na přelomu 25. a 26. minuty. Čtvrtý puk za zády Laca znamenal střídání gólmanů a extraligovou premiéru Štěpána Lukeše, který pochytal všech patnáct pokusů na svou branku. Ve třetím dějství snížil stým gólem v nejvyšší soutěži Vladimír Růžička, ale domácí zpečetili výsledek do prázdné klece při power-play Pirátů, kteří prohráli popáté za sebou při zisku jediného bodu.
14.kolo (ČT SPORT) út 17.10.2017
OLO
5:2(2:1, 2:0, 1:1)
CHM
Olomouc
Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas, Staněk – Laš, Knotek, Eberle – Burian, Sundher, Skladaný – Strapáč, Mráz, Ostřížek – Holec, Herman, Vlach
Chomutov
Laco (27. Lukeš) – Mrázek, Flemming, Rašner, Valach, Dlapa, Slovák, Grman – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Tomeček – Poletín, Chlouba, Skokan – Chrpa, Lauko, Koblasa

Branky a nahrávky

Olomouc
1. Škůrek (Vyrůbalík, Laš), 13. Herman (Škůrek, Vyrůbalík), 26. J. Galvas (Mráz, L. Galvas), 27. Herman (Holec, Vyrůbalík), 58. Burian (Strapač)
Chomutov
7. Vondrka (Lauko), 45. V. Růžička (Skokan, Flemming)

Statistiky

Vyloučení
5:3
Využití
0:1
V oslabení
1:0
Střely na branku
33:16
Střely zblokované
16:11
Hity
13:7
Vhazování
39:32
Rozhodčí
Šír, Lacina – Gebauer, Lederer

Shrnutí

Diváci možná ještě nestačili ani dosednout na svá místa, když se domácí dostali do vedení. Vyrůbalík přihrál zpoza branky Davidu Škůrkovi a ten ostrou ranou z pravého kruhu nad Lacovo rameno otevřel střelecký účet – 1:0. Brzy poté hráli Piráti první přesilovku, jenže do nebezpečného zakončení se dostal jen olomoucký Knotek.

V sedmé minutě vystartoval kupředu Lauko, po přejetí útočné modré poslal žabičku do prostoru, kam si najel Michal Vondrka, jenž prostřelil Konráda – 1:1. Na sklonku deváté minuty skončil puk v chomutovské síti podruhé, ale olomoucký hráč ležící v brankovišti ho za čáru posunul rukou, takže gól nemohl platit.

Po polovině zahajovací třetiny se prezentoval ránou Dlapa, jehož bez problémů vychytal domácí gólman. Obránce Pirátů o chvíli později zmařil Hanákům přečíslení dvou na jednoho, takže Laco nemusel vůbec zasahovat. Ve 13. minutě tým kouče Venery podruhé vedl, když si Jakub Herman sklepl kotouč ze vzduchu a bekhendem ho doklepl do odkryté chomutovské klece – 2:1. Do přestávky ještě přestáli Piráti oslabení, takže po první části ztráceli jen jeden gól.

V úvodu prostředního hracího období domácí nevyužili početní výhodu, brzy poté však odskočili během 35 vteřin na rozdíl tří gólů. V čase 25:42 Laco vyrazil Mrázovu střelu z levého kruhu na druhou stranu jen na hokejku přijíždějícího Jakuba Galvase, který i přes Tomicovu snahu zametl puk do sítě a mohl se radovat i se svým otcem, jenž si připsal druhou asistenci – 3:1. O chvíli později vložil Jakub Herman hůl do Holcovy přihrávky do ohně a přidal svůj druhý gól v utkání – 4:1.

Ján Laco toho s oběma góly moc dělat nemohl, přesto poprvé v sezóně pustil do branky Štěpána Lukeše, jenž si tak odbyl extraligovou premiéru. A rozhodně se nenudil. Ještě před polovinou duelu nezužitkovali Piráti přečíslení dva na jednoho. S odpovědí přispěchal agilní Herman, ovšem Lukeš jeho hattrick odmítl perfektním zákrokem.

Ještě před druhou sirénou se za olomouckou obranou objevil Vladimír Růžička, ovšem dojíždějící beci zasáhli a nedovolili mu zakončit. Následovala přesilovka Pirátů, v níž však byl v permanenci Lukešův beton, jenž zabránil puku z Burianovy hole v cestě do sítě. Těsně před pauzou zkrotila Lukešova lapačka i další Burianův pokus.

Krátce po startu závěrečné dvacetiminutovky vytáhl mladý chomutovský brankář další povedený zákrok proti šanci Skladaného a poradil si i o chvíli později s ránou Hermana. Naději dala Pirátům přesilová hra od 44. minuty. Po 57 vteřinách ji využil Vladimír Růžička střelou z vrcholu kruhů přes clonící hráče – 4:2. Centr druhé formace se prosadil v chomutovském dresu po pětatřicáté mezi tuzemskou elitou a celkově vstřelil stý extraligový gól.

Chomutovskou snahu o další snížení umocnila přesilovka od 49. minuty. Během ní Tomica v dobré pozici před brankou jen těsně minul puk vyražený po Růžičkově střele. Na druhé straně netrefil odkrytou branku Vlach, z protiútoku to opět zkoušel Tomica, ale Konrád odolal. To platilo i v 51. minutě, kdy však měl domácí brankář velké štěstí. Sklenářova rána od levého mantinelu mu totiž propadla mezi rukou a tělem, ke smůle Pirátů ovšem kotouč prolétl jen kousíček kolem levé tyče branky Hanáků.

Další přesilovka domácích jen posunula čas o dvě minuty bez vážnějšího ohrožení Lukeše. V polovině 57. minuty byl vyloučen Ondrušek a Chomutovští to rovnou zkusili bez brankáře. Jenže se jim nedařilo dostat puk do blízkosti Konráda, navíc v čase 57:35 zamířil Vilém Burian přesně do opuštěné branky Pirátů a zpečetil výsledek utkání – 5:2. Družina kouče Růžičky tak prohrála popáté za sebou, což se stalo poprvé během trenérovy severočeské éry.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Hodně nám pomohlo brzké vedení, kdy z nás spadla nervozita a tlak. Kluci si začali věřit, což nám pomáhalo v napadaní a soubojích, které se nám dařilo vyhrávat. Dostávali jsme se tak i častěji na puk a zápas jsme vcelku bez problémů kontrolovali. Nicméně ve třetí třetině jsme nechali zbytečnými fauly ještě soupeře nadechnout, to by se nám příště nemuselo vyplatit. Jinak jsme ale samozřejmě spokojeni. Doufám, že naše série hned v příštím kole neskončí.“

Jan Štastný (Piráti Chomutov): „V kabině jsme před zápasem varovali, že Olomouc na nás bude chtít vletět. Leč byla to jen slova řečená do větru, hned při prvním střídání jsme totiž hloupě inkasovali. Další dvě třetiny se to s námi navíc táhlo, nemohli jsme se dostat do rytmu a rozhodně jsme tahali za kratší konec. Domácí byli ve všech aspektech lepší, od nás to byl až ostudný výkon. Zkusili jsme dát hře impuls v podobě střídání brankáře a omluvit se fanouškům zlepšenou třetí třetinou, jenže kromě přesilovkové branky jsme si moc šancí nevytvořili. Vyhrát jsme si tak logicky nezasloužili.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov