Reportáže

Piráti dvakrát vedli, sparťané strhli vedení na svou stranu až ve třetí třetině

Napsala 15.10.2017 Kateřina Kundertová
P r a h a - Piráti se střetli ve třináctém kole Tipsport extraligy s pražskou Spartou na ledě největší české arény. Dvě chomutovská vedení zajistil kapitán Michal Vondrka, ale Pražané pokaždé vyrovnali a vedení získali až ve třetí části. Piráti prohráli počtvrté v řadě a pokračovat budou opět venku, v úterý hrají v Olomouci.
13.kolo ne 15.10.2017
SPA
3:2(1:1, 1:1, 0:1)
CHM
Sparta
Honzík – Pavelka, Tomáš Dvořák, Mikuš, Kalina, Piskáček, Zámorský – Saponari, Pech, Smejkal – Klimek, Hlinka, Forman – Říčka, Vrána, Uher – Kumstát, Reichenberg, Kudrna
Chomutov
Laco – Mrázek, Flemming, Rašner, Valach, Dlapa, Slovák, Grman – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Tomeček – Poletín, Chlouba, Skokan – Chrpa, Lauko, Koblasa

Branky a nahrávky

Sparta
6. Uher (Vrána), 32. Reichenberg (Kudrna), 53. Smejkal (Vrána, Říčka)
Chomutov
5. Vondrka (Mrázek), 24. Vondrka (Huml, Tomica)

Statistiky

Vyloučení
3:3
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
24:26
Střely zblokované
11:6
Hity
9:24
Vhazování
25:28
Diváci
6582
Rozhodčí
Hradil, Kika – Brejcha, Jelínek

Shrnutí

Piráti se střetli ve třináctém kole Tipsport extraligy s pražskou Spartou na ledě největší české arény. Dvě chomutovská vedení zajistil kapitán Michal Vondrka, ale Pražané pokaždé vyrovnali a vedení získali až ve třetí části.

Piráti si hned na začátku utkání vybojovali početní výhodu, ve které nebezpečně pálil pouze Juraj Valach. V páté minutě Jaroslav Mrázek vyslal za obranu domácích Michala Vondrku, jenž nedal sparťanskému gólmanovi střelou z vrcholu levého kruhu žádnou šanci – 0:1. Chomutovští se neradovali z vedení dlouho, jelikož hned o čtyřiatřicet vteřin později Petr Vrána položil Jána Laca a naservíroval kotouč před bránu, odkud vyrovnal Dominik Uher – 1:1.

V polovině dějství si zahráli početní výhodu i domácí, kteří se ale do žádné větší šance nedostali. Ve čtrnácté minutě Alex Rašner nejprve od modré čáry trefil tyčku za Davidem Honzíkem, který poté odolal dorážkám Ivana Humla i Michala Vondrky. Na druhé straně se blýskla také chomutovská jednička, která zastavila dorážku na brankové čáře. Pražané v závěru nevyužili ani druhou nabídnutou přesilovku, a tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu.

V úvodu prostřední části se sparťané prezentovali nenápadnou akcí, kterou nakonec přerušil slovenský gólman ve službách Pirátů. Naopak se radovali Piráti, když Ivan Huml vyslal spoluhráče Michala Vondrku, jenž byl opět sám za obranou a tváří v tvář podruhé prostřelil Davida Honzíka – 1:2. Chvíli poté, co Severočeši nevyužili přesilovku, udeřila Sparta. Andrej Kudrna zatáhl puk do pásma a adresoval přihrávku přesně na hůl Alexandera Reichenberga, jenž podruhé v utkání vyrovnal – 2:2.

Krátce po polovině dějství mohl Chomutovským vrátit vedení odchovanec Roman Chlouba, ale sám proti sparťanskému brankáři forhendovou kličkou neuspěl. V dalším průběhu si svěřenci Vladimíra Růžičky zahráli opět v hráčské přesile, ale gólový náskok už si nevzali, proto se ve třetí třetině začínalo od nuly.

Do závěrečné třetiny vstoupily oba celky opatrně, ani jeden nechtěl udělat osudnou chybu. Výhodu o jednoho hráče si vybojovali domácí ve 45. minutě, více práce měl ale David Honzík. Po polovině periody měl dvě šance Lukáš Klimek, který nejprve neuspěl dorážkou u tyčky a poté sám před Jánem Lacem. V čase 52:21 šli Sparťané poprvé do vedení. Petr Vrána našel na pravé straně Jiřího Smejkala, jenž bekhendem z pravého kruhu trefil přesně mezírku mezi betony chomutovského brankáře – 3:2.

Srovnat mohl z pravé strany Vojtěch Tomeček, chomutovští fanoušci už jásali, ale mladý forvard nastřelil pouze boční síťku. Necelých čtrnáct vteřin před koncem si Piráti vzali oddechový čas a zkoušeli to v šesti s odkrytými zády. Závěrečnou ránu Juraje Valacha od modré chytil současně se sirénou David Honzík, takže Piráti venku poprvé v letošním ročníku nebodovali.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Vítězství se nám nerodí úplně jednoduše, že by to šlo samo, o to je ale cennější. Tentokrát parádní výkon a parádní hokej. Myslím si, že si diváci přišli na své, šance byly na obou stranách. Nakonec se to štěstím a důrazem před brankou přiklonilo na naší stranu. Jsme rádi, že jsme udělali sérii, která by nám mohla přinést klid na hokejky. Byl to zlepšený výkon, hlavně v defenzivě. Góly nám nepadají lehce, takže jsme trochu chtěli zatáhnout obranu, což se nám od druhé třetiny dařilo a soupeře jsme do brejků moc nepouštěli. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli. Výborný výkon podal brankář David Honzík. Všem hráčům děkuji za zodpovědný výkon.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Myslím si, že jsme od začátku viděli výborné utkání. Bylo vidět, že obě mužstva chtějí vyhrát a tomu byla samozřejmě podřízena i hra. Hráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli. Chtěli jsme Spartu zatlačit, vytvořit si šance, hrát ze zodpovědné obrany, vystrkovat drápky a pokusit se o brejkové situace, což jsme plnili. Bohužel je škoda, že jsme nedali třetí branku, protože věřím, že kdybychom ji dali, minimálně bod bychom si odsud odvezli. Končíme první čtvrtinu s 21 body a nemáme hráčům co vytknout. Podali výborný výkon. Spartě gratulujeme k vítězství.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov