This text will be replaced


Reportáže

Piráti prohráli s Libercem i čtvrtý duel, úspěšná sezóna končí ve čtvrtfinále

Napsal 21.03.2016 Kateřina Kundertová, David Panuška
C h o m u t o v - Před čtvrtým pokračováním čtvrtfinálové série Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy bylo jasné, že případná porážka ukončí Pirátům sezónu. Liberecký soupeř vykročil za postupem opravdu zostra. Piráti své šance v úvodním dějství nevyužili a třikrát inkasovali. Ve zbytku duelu Bílí Tygři náskok navýšili, což však domácím příznivcům nezabránilo, aby své oblíbence odměnili za úspěšnou sezónu ovacemi ve stoje. Premiérová účast Pirátů v extraligovém play-off skončila po postupu z předkola ve čtvrtfinále.
ČF4 po 21.3.2016
CHM
2:7(0:3, 1:2, 1:2)
LIB
Chomutov
Kristan (19. Strmeň) – Rutta, Skinner, Jánošík, Mrázek, Dlapa, Tejnor, Šidlík, Blaha – Račuk, Červenka, Tomica – Ölvecký, Růžička, Vondrka – Květoň, Kämpf, Hřebejk – Kaše, Dušek, Chrpa.
Liberec
Lašák – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk, Plutnar – Bakoš, Vampola, Radivojevič – Řepík, Bulíř, Birner – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Lakatoš, Jonák – Ordoš.

Branky a nahrávky

Chomutov
35. Rutta (Květoň, Červenka), 42. Jánošík (Mrázek, Růžička)
Liberec
5. Stránský (Jelínek, Jonák), 14. Bakoš (Vampola), 19. Bulíř (Řepík, Birner), 32. Bulíř (Výtisk, Radivojevič), 38. Stránský (Šimek, Radivojevič), 57. Lakatoš (Krenželok), 60. Ordoš

Statistiky

Vyloučení
4:4
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:35
Střely zblokované
10:11
Hity
12:10
Vhazování
34:33
Diváci
4 988
Rozhodčí
Šindler, Polák - Frodl, Zavřel
Vyšší tresty
Jelínek (Liberec) 5 minut a do konce utkání

Shrnutí

Piráti si zpočátku zápasu vytvořili několik nadějných šancí. Nejvýraznější byla příležitost ve třetí minutě. Jan Rutta vypálil od modré, poté se k vyraženému kotouči dostal David Květoň, kterému se rychlou střelou nepovedlo prostřelit Jána Lašáka. V dalším průběhu se hosté vystavili zakázanému uvolnění a darovali tím Pirátům výhodu střídaní, ale byli to Liberečtí, kteří skórovali. Nepřesnou rozehrávku domácích vystihl Vít Jonák, který poslal kotouč na Petra Jelínka najíždějícího do pásma. Jeho střela se od Roberta Kristana odrazila, volný puk našel Jan Stránský, jenž otevřel na konci páté minuty gólové konto zápasu – 0:1.

Hned vzápětí měli Liberečtí příležitost navýšit vedení, ale Michal Bulíř ve vyložené šanci před prázdnou brankou netrefil. Ve dvanácté minutě měl obrovskou šanci domácí obránce Jan Rutta, ale radost z gólu mu překazil Ján Lašák, jenž vleže vystrčil ruku a letící kotouč vyrazil. Ve čtrnácté minutě byl dvakrát v šanci Martin Bakoš. Nejprve liberecký útočník trefil tyčku, ale poté ze stejného místa vypálil z první po Vampolově přihrávce a trefil odkrytou část branky – 0:2

Od šestnácté minuty se hra otevřela a oba celky se dostaly do několika šancí. Mezi domácími neuspěl z mezikruží Roman Červenka a z následné dorážky Marek Tomica. Na druhé straně se uvolnil Martin Ševc a následně přihrál na volného Radima Šimka, který u pravé tyčky Kristanovy branky netrefil kotouč. V osmnácté minutě Antonín Dušek vybojoval kotouč za bránou a přihrál mezi kruhy na nejproduktivnějšího chomutovského útočníka, který Lašáka nepřekonal. Michal Bulíř si v čase 18:31 sjel zpoza branky do kruhu pro vhazování a rychlou nenápadnou střelou našel mezírku v Kristanově výstroji – 0:3. Ve shodném čase Roberta Kristana nahradil v chomutovské svatyni Jan Strmeň.

Druhá třetina začala zostra, což dokázal tvrdý zákrok na Jana Ruttu, jenž po chvilce odjel na střídačku a na šití. Petr Jelínek dostal za zákrok pět minut plus do konce utkání. Během dlouhé přesilovky si domácí vypracovali několik slibných pokusů. Nejprve z pravé strany pálil Peter Ölvecký, poté dorážel vyražený kotouč z levé strany Brett Skinner. Ve 24. minutě mohl Liberec navýšit skóre, do úniku se dostal Petr Vampola, ale vystřídavšího Jana Strmeně nepřekonal. Hned vzápětí se hra přesunula před Jána Lašáka, který zachránil Liberec. Z výborné pozice střílel Marek Račuk, jenž z otočky přestřelil.

Krátce po polovině zápasu Vladimír Růžička mladší hrál vysokou holí a dostal dvě minuty na trestné lavici. Liberec zvýšil vedení už po pěti vteřinách početní výhody. Nahozený kotouč propadl domácímu obránci, puku se ujal Michal Bulíř a přidal svou druhou trefu v zápase – 0:4. Ve 35. minutě byl před bránou Michal Birner, ale z blízkosti se mu nepovedlo překonat Strmeně. Ještě ve stejné minutě Piráti snížili. K volnému kotouči před bránou se dostal Jan Rutta, jenž prostřelil Jána Lašáka pod horní tyč – 1:4.

Tři minuty do konce druhé periody Liberec využil tlak v útočném pásmu, který si vytvořil. Po střele Radima Šimka od modré se ke kotouči dostal Jan Stránský, jenž z otočky Jana Strmeně prostřelil – 1:5. V samém závěru periody hosté hráli v šesti, což sudí potrestali dvěma minutami. Minuta a 53 vteřin se přesunula do posledního dějství.

Piráti vstoupili do třetí třetiny dravě. Minutu a dvacet vteřin po úvodní buly Jaroslav Mrázek nabídl na modré kotouč navrátilci do sestavy Adamu Jánošíkovi, který rychlou střelou vymetl levou šibenici Lašákovy brány - 5:2. Za pár okamžiků se do šance dostal Liberec. Michal Řepík stál v dobré pozici, ale trefil pouze dobře postaveného Jana Strmeně.

Ve 49. minutě Piráti dobře kombinovali v pásmu, ale po chybě o něj přišli a ještě šli do rychlého protiútoku hosté. Situaci tři na dva Liberečtí vyřešili zpětnou přihrávkou na Michala Řepíka, který z mezikruží vyprášil Strmeňovy betony. Krátce na to dostal Michal Vondrka dvě minuty za držení protihráče a poslal svůj tým do čtyř. V početní výhodě měl největší příležitost Jakub Valský, který naštěstí pro domácí netrefil klec.

Po přelomu třetiny domácí tlačili do liberecké brány, ale ke snížení jejich snažení nevedlo. V 57. minutě Dominik Lakatoš projel chomutovskou obranou a přesnou střelou k levé tyčce překonal Strmeně – 2:6. Poslední okamžiky zápasu se dohrávaly v obranném pásmu Pirátů. Pětapadesát vteřin před koncem jeden z libereckých obránců vypálil na chomutovského brankáře, ze kterého kotouč vypadl. Poté se k dorážce dostal Jan Ordoš, který uzavřel zápas na konečných 2:7.

Pirátům končí úspěšná sezóna čtvrtým zápasem ve čtvrtfinále a Liberec postupuje v nejkratším možném čase do semifinále, kde se střetne s nejhorším týmem ze základní části, který postoupí do semifinále.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička starší (Piráti Chomutov): „My jsme měli dobrý vstup do zápasu. Liberec vsadil na výbornou obranu, potom zaútočil, dal první gól a za chvíli druhý. Myslím si, že i když jsme se snažili a hráči bojovali, tak si to Liberec pohlídal. Soupeř dal do konce třetiny na 3:0 a zápas se pak dohrával v duchu, že Liberec vyhrál sérii 4:0. Nám nezbývá nic jiného, než soupeři pogratulovat.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Zápas odpovídal zápasům v celé sérii. Chomutov hrál s enormním nasazením a s agresivním forčekinkem. My jsme měli zpočátku zápasu problémy dostávat se ven z pásma. Domácí tam měli několik šancí, které výborně zlikvidoval Jánko Lašák. My jsme potom z naší první šance vstřelili gól, který nás trochu uklidnil. Potom jsme pomalinku začali přebírat otěže zápasu. Trpělivou hrou a efektivní koncovkou jsme zápas uhráli. Jsem rád, že se nám povedlo vyhrát sérii v nejkratší možné době.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov