This text will be replaced


Reportáže

Vítězná chomutovská premiéra v play-off! Kometu sťal v prodloužení druhým gólem Skinner

Napsal 07.03.2016 David Panuška
C h o m u t o v - První předkolo letošního Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy mezi Chomutovem a Kometou začalo velice aktivní hrou domácího celku. Do vedení šli ovšem v půlce úvodní třetiny hosté. Vojtěch Němec našel volného Petra Mrázka, který šťastnou střelou překonal Kristana. Chomutovským se povedlo vyrovnat Brettem Skinnerem, který v přesilovce skóroval střelou od modré čáry. To stejné se mu povedlo i v prodloužení, a tak první bod získali Severočeši.
PK1 po 7.3.2016
CHM
2:1p(0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
KOM
Chomutov
Kristan – Rutta, Skinner, Valach, Tejnor, Šidlík, J. Mrázek, Pereťjagin – Červenka, Růžička, Vondrka – Květoň, Kämpf, Hřebejk – Ölvecký, Dušek, Sklenář – Račuk, Kaše, Tomica
Kometa
Čiliak – Kaberle, Kozák, Hanzlík, Kováčik, Malec, Trška, Kuboš – Dočekal, Čermák, R. Zohorna – Káňa, Němec, Špirko – Ostřížek, Hruška, H. Zohorna – Burian, Koreis, P. Mrázek – Dvořák

Branky a nahrávky

Chomutov
50. Skinner (Červenka, Rutta), 63. Skinner (Červenka, Rutta)
Kometa
10. Mrázek (Němec, Káňa)

Statistiky

Vyloučení
1:6
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:21
Střely zblokované
19:9
Hity
15:11
Vhazování
30:33
Diváci
4 621
Rozhodčí
Hribik, Hejduk – Lhotský, Svoboda

Shrnutí

V první šanci zápasu se objevili domácí. V úvodní minutě Červenka našel před bránou Vondrku, který trefil puk, ale Čiliaka nepřekonal. Na druhé straně zahrozil o minutu později z přečíslení Hruška. Jeho pokus vytěsnil připravený Kristan. V další dobré šanci se objevil opět brněnský Hruška, jehož střela z bezprostřední blízkosti zamířila nad horní tyč. Po pěti minutách hry mohl otevřít skóre Vondrka. Včas se mu do cesty postavil Kováčik a puk zastavil tělem. Vzápětí se za obranu Brna objevil Sklenář. Zpětnou přihrávku ale odrazili obránci pod svého gólmana.

I po polovině třetiny nebylo o šance nouze. Sklenář tečoval nahození Valacha a brankář se musel ohánět. Gólová radost ovšem propukla na straně Komety. Po Němcově střele převzal puk PETR MRÁZEK a poslal ho pod ležícího Kristana – 0:1. Odpovědět mohl Račuk ve dvanácté minutě. Při přečíslení mu Čiliak zmenšil úhel a vykopl puk betonem. Skórovat mohl i Vondrka. Ten byl při průniku hákován a jeho střelu lapil Čiliak. V přesilové hře krátce poté vyslal zajímavou střelu Tejnor. Tu těsně před bránou srazil mimo nebezpečí bránící hráč.

Na úvod druhé periody přišla zajímavá šance Chomutova. Červenka našel Květoně, který tvrdou střelou poslal kotouč do náruče brankáře. Brno se dočkalo ve třiadvacáté minutě přesilové hry. V ní z mezikruží tvrdě zakončil Špirko a brankář se štěstím odolal. Po vypršení trestu zahrozil Kaše. Táhlá střela ale na Čiliaka nestačila. Kämpf pro změnu zkusil střelu přes obránce, ale trefil jen beton. Valach posléze prudkou ranou označkoval brankářovu helmu.

Ve druhé polovině zápasu se v gólové situaci objevil Rutta. Jeho tvrdou střelu vytěsnil brankář do ochranné sítě. Piráti se v této fázi hry snáze dostávali do útočného pásma. Chyběla ovšem četnost střelby. Za Kometu zahrozil vážnější akcí Němec až v pětatřicáté minutě. Z křídla vystřelil nehlídán a poslal kotouč těsně vedle vzdálenější tyče. Vzápětí Kristan čelil tvrdé ráně Ostřížka. Jeho rychlá lapačka ovšem šanci přerušila. Druhá perioda se tedy obešla bez branek a hosté drželi nejtěsnější možné vedení.

V první minutě poslední dvacetiminutovky základní hrací doby zahrozil chomutovský Mrázek. Jeho střela rozvlnila boční síť. S další šancí přišel Červenka. Před bránou zakončil těsně nad horní tyč. Ve čtyřiačtyřicáté minutě přišla chyba Pirátů ve středním pásmu. Po ní mířil na bránu Němec, avšak Kristan vytěsnil jeho zakončení betonem. O dvě minuty později zakončovali Valach s Pereťaginem. Jejich tvrdé rány nadělaly Čiliakovi starosti. Kometa mohla ihned poté skórovat. V mezikruží opomenutý Hynek Zohorna trefil jen nohu obránce.

Další branky se dočkala SD ARÉNA až v polovině poslední třetiny. V přesilové hře BRETT SKINNER vyslal puk z modré a ten zaplul až do sítě – 1:1. Povzbuzení domácí nepřestávali útočit. Pereťagin těsně minul bránu, Rutta nastřelil lapačku. Tejnor posléze málem rozjásal stadion, puk ovšem prolétl okolo tyče. Za Kometu mohl na opačné straně kluziště skórovat unikající Dočekal. Jeho pokus vyrazil brankář. Zbývaly tři minuty a Květoň zavezl puk do brankoviště. Zde dorážel Kämpf a brankář hostů jen se štěstím zkrotil kotouč. V závěru zahrozila i Kometa. Špirko převzal puk a mířil do horního rohu, kde kotouč vyrazil gólman Chomutova.

Zápas dospěl do dvacetiminutového prodloužení. To ale trvalo jen krátce přes dvě minuty. BRETT SKINNER totiž opět vystřelil ze slušné vzdálenosti a rozhodl o vítězství Pirátů – 2:1.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Musím se přiznat, že jsem měl ze zápasu trochu obavy. Máme hráče, kteří jsou zvyklí hrát extraligové play-off, a máme zde hráče, co ho hrají poprvé. Trochu se potvrdila nervozita. Právě v prvních zápasech hraných doma je v hlavách hráčů, že se utkání musí vyhrát. Nám se zápas příliš nedařil. Od druhé třetiny jsme se trochu zvedli a hráli jsme lépe. Byly určité momenty, kdy za stavu 0:1 mělo Brno pár dobrých šancí, ale náš brankář je chytil. V prodloužení nás Kometa motala, my jsme udělali protiútok a povedlo se nám dát gól. Víme, že série nebude jednoduchá a musíme se připravit na další zápas.“

Martin Pešout (HC Kometa Brno): „Byl to typický zápas play-off dvou zkušených mužstev. Chomutov ho hrál sice poprvé, ovšem spousta hráčů už takové zápasy zná. Bohužel jsme doplatili na časté vylučování. Nepřidali jsme druhý gól ze dvou brejků za stavu 0:1, za což jsme byli potrestáni.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov