This text will be replaced


Reportáže

Piráti získali po reprezentační pauze důležité tři body v domácím zápase s Olomoucí

Napsal 17.02.2016 Kateřina Kundertová, Marcel Holl
C h o m u t o v - V rámci 45. kola Tipsport extraligy hostili Piráti na domácím ledě Olomouc. Po první bezbrankové třetině otevřeli skóre hosté, ale Piráti dvěma góly rychle otočili stav zápasu. Do konce druhé dvacetiminutovky padly ještě dvě branky, po jedné na každé straně. Vítězství Pirátů zařídily ve třetí periodě trefy Kämpfa a Červenky. Chomutov díky nim porazil Olomouc 5:2.
45.kolo st 17.2.2016
CHM
5:2(0:0, 3:2, 2:0)
OLO
Chomutov
Kristan – Skinner, Šidlík, Jánošík, Valach, Pereťagin, Dlapa, Tejnor – Tomica, Červenka, Pospíšil – Hřebejk, Kämpf, Květoň – Sklenář, Dušek, Ölvecký – Račuk, Chlouba, Veselý – Kaše
Olomouc
Vošvrda – Vyrůbalík, Skrbek, Staněk, Houdek, Ondrušek, Jaroměřský – Laš, Herman, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Húževka, Skladaný – Holec, Rác, Kucharczyk

Branky a nahrávky

Chomutov
21. Květoň (Hřebejk), 23. Pospíšil (Skinner, Červenka), 39. Sklenář (Dlapa, Dušek), 41. Kämpf (Valach), 45. Červenka
Olomouc
21. Buc (Herman, Laš), 30. Húževka (Skladaný, Holec)

Statistiky

Vyloučení
3:4
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
22:21
Střely zblokované
15:6
Hity
13:10
Vhazování
30:25
Diváci
3 912
Rozhodčí
Pešina, Horák – Frodl, Špůr

Shrnutí

Oba celky začaly utkání aktivně a dravě s velkým tlakem do brány. V šesté minutě stál Marek Račuk před odkrytou bránou, ale kotouč se od olomouckého gólmana odrazil tak rychle, že ho chomutovský forvard nestihl doklepnout do sítě, a tak první větší šance skončila jen na mantinelu. Krátce nato domácí ubránili oslabení a zneškodnili všechny akce, které si Mora vytvořila. Následně si i Piráti díky dobrému tlaku v předbrankovém prostoru vyzkoušeli početní výhodu, která se domácím moc nepovedla.

V osmnácté minutě Květoň zastavil Staňkovu střelu. Od chomutovského útočníka se kotouč odrazil a Piráti se následně hnali do rychlého protiútoku, po němž byla hra přerušena kvůli Húževkovi, který zůstal ležet v obranném pásmu Pirátů. Brzy poté si Herman před brankou vyměnil kotouč se spoluhráčem, ale potom před prázdnou bránou selhal a přestřelil. V protiútoku ujel Dušek, jenže přihrávku do brankoviště přes clonícího obránce neprocpal.

Olomouc na sebe nenechala na začátku druhé třetiny dlouho čekat. Již po dvaadvaceti vteřinách otevřel skóre střelou o tyč Dávid Buc, jenž využil Hermanovu přihrávku - 0:1. O třicet vteřin později se začala chomutovská aréna otřásat v základech. Hřebejk zavezl kotouč do pásma a po krátkém manévrování za brankou přihrál před ni na Davida Květoně, který vyrovnal utkání - 1:1. Ve 23. minutě měli Piráti možnost přesilové hry, díky které otočili vývoj zápasu. Skinner nadvakrát přihrál na Tomáše Pospíšila, jenž neměl s dorážkou do prázdné brány problém - 2:1.

V dalším průběhu hry oba celky předváděly útočný a dravý hokej, přesto si ale nevypracovaly nebezpečnější akce. To se změnilo až ve 29. minutě, kdy Šidlík zaváhal na modré čáře a poté ujížděli dva Olomoučtí do rychlého protiútoku, který uhasil povedeným zákrokem Kristan. O minutu později si Hanáci vytvořili velký tlak, který přetavila ve vyrovnávací branku. Po přihrávce zpoza Kristanovy klece se se štěstím prosadil Peter Húževka - 2:2.

Ve 36. minutě Červenka ujel spolu s Pospíšilem, ve finální fázi byl druhý jmenovaný faulován Vyrůbalíkem, který dostal dvě minuty. Následně byl Hřebejk před bránou povalen Staňkem, oba poté putovali na lavici hanby. V devětatřicáté minutě šli Piráti opět do vedení. Dlapovu střelu Vošvrda vyrazil pouze před sebe, kde se nejlépe zorientoval Jakub Sklenář a dorazil kotouč do sítě - 3:2.

Piráti vstoupili do třetí periody nejlépe, jak mohli. Valach vyslal hned v úvodu do brejku Davida Kämpfa, který prostřelil olomouckého brankáře mezi vyrážečku a beton - 4:2. O tři minuty později vstřelil pátý gól Roman Červenka, když od vlastní obranné modré ujel olomoucké obraně a v situaci dva na jednoho vystřelil - 5:2. Poté si oba celky vypracovaly několik šancí. Na straně hostů byla viděna příležitost Hermana, který byl poté vyhlášen hvězdou zápasu v olomouckém dresu. Mezi domácími byl dvakrát výrazný na kotouči Valach, jenž to zkoušel nejprve skoro z poloviny hřiště a poté ze spojnice kruhů.

V 51. minutě si Valach v souboji před vlastní bránou pomohl faulem a byl vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění. Pirátům se klasické oslabení podařilo přečkat, aniž by Olomouc ohrozila Kristana v brance. Zbytek třetiny Piráti přečkali v klidném tempu hry a připsali si tři body za „bůra“.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „My jsme se hodně zlepšili od druhé třetiny. Vítězství jsme potřebovali a šli jsme za ním. Hráči dali do zápasu velké úsilí a po dlouhé době zahráli výborný zápas. Možná, jak říkal trenér soupeře, Olomouc na našem ledě nepodala tak dobrý výkon, jak byla zvyklá. Jde o silné mužstvo hlavně z hlediska bránění. Jsme rádi, že jsme dali nějaké branky a mohli jsme celé utkání dohrát v klidu.“

Jan Tomajko (HC Olomouc): „My jsme proti Chomutovu nepodali takový výkon, jako jsme předváděli před reprezentační přestávkou. Hráli jsme příliš složitě a moc bezstarostně. Za to nás Piráti potrestali protiútoky, kterými rozhodli zápas. Musíme se do dalšího střetnutí v tomhle zlepšit a zjednodušit celou hru.“

×
Odehrané v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov