Reportáže

Piráti na Spartu nestačili, před plnými tribunami prohráli šestigólovým rozdílem

Napsala 22.01.2016 Kateřina Kundertová
P r a h a / C h o m u t o v - Piráti se po deseti dnech vrátili do zápasového kolotoče porážkou. V rámci 38. kola Tipsport extraligy se střetli s pražskou Spartou. Zaplněná O2 arena viděla celkem osm gólů, o které se postarali především domácí. Jedinou trefu Pirátů přidal v závěru zápasu Jan Rutta, když upravil skóre na konečných 7:1.
38.kolo pá 22.1.2016
SPA
7:1(3:0, 2:0, 2:1)
CHM
Sparta
Pöpperle – Eminger, Polášek, Švrček, Čajkovský, Hrbas, Mikuš, Kalina – Netík, Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Hlinka, Kumstát – Procházka, Dragoun, Kudrna.
Chomutov
Kristan (od 28. Čech) – Skinner, Rutta, Jánošík, Valach, Pereťagin, Dlapa, Mrázek, Blaha – Tomica, Červenka, Pospíšil – Vondrka, Růžička, Květoň – Sklenář, Kämpf, Hřebejk – Ölvecký, Dušek, Kaše.

Branky a nahrávky

Sparta
2. Čajkovský (Klimek), 3. Sabolič (Klimek, Hamilton), 15. Buchtele (Přibyl, Mikuš), 25. Buchtele (Přibyl, Procházka), 28. Polášek (Sabolič), 47. Hlinka (Buchtele, Přibyl), 48. Hlinka (Forman)
Chomutov
56. Rutta

Statistiky

Vyloučení
6:8
Využití
3:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
31:22
Střely zblokované
3:7
Hity
30:14
Vhazování
27:45
Diváci
14243
Rozhodčí
Fraňo, Souček - Jindra, Zíka

Shrnutí

Sparta šla do vedení v zápase s Chomutovem už po 78 vteřinách hry, kdy Michal Čajkovský prostřelil Kristana, jež v brance hostů debutoval, z levého kruhu. Následný závar hasil Kämpf pomocí faulu a v přesilovce Sparty ve 3. minutě se prosadil Robert Sabolič – 2:0 pro domácí. V první desetiminutovce zápasu Sparta na ledě dominovala a Chomutov se především bránil.

Až v 10. minutě nahazoval před branku Rutta a o pár desítek vteřin později se do doposud největší šance dostali Vondrka s Růžičkou. Sparta na vzrůstající tlak hostů odpověděla dvěma fauly v rozmezí jedné minuty, nicméně 65 vteřin trvající přesilovku 5 na 3 Piráti nevyužili. Naopak na druhé straně v 15. minutě Jan Buchtele využil chyby v chomutovské rozehrávce a zvýšil už na 3:0. Následně ale Sparta nevyužila 48vteřinovou dvojnásobnou přesilovku.

Na vlas stejnou chybu v rozehrávce předvedli Piráti i v 25. minutě a opět ji využil Jan Buchtele, který svou druhou brankou v zápase poslal Spartu do vedení 4:0. Pátou přesnou trefu do Kristanovy klece přidal v následné přesilovce Adam Polášek, který tvrdě vystřelil od modré, poté nový chomutovský gólman ještě před polovinou zápasu střídal.

Chomutov se po inkasovaných brankách ještě víc stáhl a vršil chyby. V pirátské přesilovce v polovině zápasu si tlak vytvořila Sparta, chvíli poté Kumstát málem vstřelil branku z nulového úhlu a blízko další brance byl i Jaroslav Hlinka. Chomutov se herně zvedl až v závěru třetiny.

Juraj Valach to proti Pöpperlemu ve 46. minutě zkusil dvakrát z bezprostřední blízkosti, následně ale dostal dvě minuty za podražení a Sparta přidala šestou branku – přesilovku využil po 22 vteřinách Jaroslav Hlinka po pohledné kombinaci s Buchtelem a Přibylem. Sparťanský kapitán přidal ve 48. minutě i sedmou branku, když se dostal k puku odraženému od zadního mantinelu. V 53. minutě jel Martin Procházka sám na Čecha, chomutovský gólman ho ale vychytal.

Šanci korigovat výsledek dostali Piráti v 56. minutě – krátce po sobě byli vyloučení Hrbas s Kudrnou, dvojnásobnou přesilovku využil už po sedmi vteřinách Jan Rutta, a Pöpperle tak přišel o čisté konto. Rekordně zaplněná O2 arena nakonec viděla výhru Sparty 7:1.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Sparta): "Mužstvo hraje poměrně dobře a uvolněně. Napadaly nám tam góly. A když rozhodneme utkání tahle brzy, tak se každému týmu hraje daleko líp. Branky naskakují, jsou to pohledné akce a jsme za to rádi, ale také víme, kde nás pálí bota a snažíme se i na tom zapracovat. Zase jsme dnes udělali stupidní fauly. I když je zápas rozhodnutý, tak dostaneme gól poté, co hrajeme dvouminutové oslabení ve třech. To jsou věci, které nás sráží."

Jan Šťastný (Chomutov): "Připravovali jsme se na to, že nás tady čeká těžké utkání a udělali jsme proto maximum, ale ke hře, kterou jsme si připravovali, jsme se de facto ani nedostali. Z prvních čtyř střel jsme inkasovali tři branky. Sparta momentálně hraje úžasný hokej, který je plný nápadů a je vidět, že je v pohodě. Pak už to pro nás bylo těžké a těžko se k tomu něco říká. Pro nás je to obrovská facka. Mysleli jsme si, že po té pauze se trošičku zvedneme a nějakým způsobem zabojujeme o to, co všichni v Chomutově chceme. Teď bude důležité si to vyříkat, protože je za minutu dvanáct a měli bychom přestat koukat na horu a spíš koukat pod sebe."

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov