This text will be replaced


Reportáže

Skvělá forma pokračuje! Chomutov přetlačil Spartu a dostal se před ní v tabulce

Napsal 04.12.2015 David Panuška
C h o m u t o v - K dalšímu kolu Tisport extraligy zajížděla na chomutovský led pražská Sparta. Nejen díky skvělým formám obou celků se od utkání očekávalo hodně. Do vedení šli Chomutovští poté, co střelu Jana Rutty tečoval Marek Tomica. Stejný hráč se podílel i na druhé brance. Po krásné kombinaci mu nabídl puk ke skórování Roman Červenka. Spartě se povedlo snížit po rychlé kombinaci, na jejímž konci byl Martin Procházka. Rozhodnutí přišlo v poslední desetiminutovce, kdy se hodně šťastně prosadil Tomáš Pospíšil a zařídil již páté domácí vítězství v řadě!
25.kolo pá 4.12.2015
CHM
3:1(1:0, 1:1, 1:0)
SPA
Chomutov
Kopřiva – Rutta, Skinner, Harant, Jánošík, Šidlík, Pereťagin, Dlapa – Pospíšil, Červenka, Tomica – D. Květoň, Růžička, Vondrka – Chlouba, Kämpf, Sklenář – Veselý, Dušek, Hřebejk.
Sparta
Lukáš – Švrček, Čajkovský, Polášek, Eminger, Mikuš, Hrbas, Glenn – Kumstát, Pech, Sabolič – Buchtele, Klimek, Procházka – Kudrna, Hamilton, Forman – Dvořáček, Černoch, Havel.

Branky a nahrávky

Chomutov
10. Tomica (Rutta, Červenka), 21. Tomica (Červenka, Pospíšil), 52. Pospíšil
Sparta
25. Procházka (Pech)

Statistiky

Vyloučení
7:8
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
27:22
Střely zblokované
6:10
Hity
9:15
Vhazování
34:30
Diváci
5082
Rozhodčí
Pešina, Kaukokari – Barvíř, Blümel

Shrnutí

Piráti vstoupili do zápasu dravě. David Květoň dotíral před sparťanskou bránou, vybojoval kotouč, ale obránce stihl chybu napravit a vyvézt puk z pásma. Ve třetí minutě Sergej Pereťagin daroval hostům první přesilovou hru. Domácí oslabení pohodlně zvládli a ihned po vypršení trestu se do šance dostal chomutovský viník. Ruský obránce vystřelil z ostrého úhlu pouze nad bránu Jana Lukáše. Za pár okamžiků si zahráli přesilovku i domácí. Piráti obléhali sparťaNskou bránu, ale střelby bylo pomálu. Dvakrát to zkoušel Brett Skinner, ale brankář hostů byl pozorný.

V desáté minutě došlo ke změně skóre, radovali se domácí. Jan Rutta dostal přihrávku od Romana Červenky, od modré poslal dělovku z první a jeho střelu před bránou tečoval Marek Tomica - 1:0. Domácí vstřelený gól nabudil k tlaku na obranu hostů. Do šance se postupně dostali David Kämpf, Vladimír Růžička a Roman Chlouba, ale ani jeden pokus za brankovou čáru nezapadl. V samém závěru třetiny začala dotírat i Sparta, ale její pokusy skončily jenom vyhozením pirátské brány ze základního postavení.

Piráti ve druhé třetině bránili nejtěsnější náskok, který se rychle navýšil na rozdíl dvou branek. Dvaatřicet vteřin po úvodním buly se prosadil opět Marek Tomica, který využil výhodnou pozici na spojnici kruhů - 2:0. Po druhém inkasovaném gólu jako by se Sparta probudila. Andrej Kudrna nahodil na bránu, k teči se ale nikdo nedostal. O pár okamžiků později to zkoušel Jan Buchtele, ale ani jeho pokus se neujal. Tlak sparťanů vyústil v pětadvacáté minutě v kontaktní gól. Lukáš Pech zamířil za bránu, odkud přihrál na Martina Procházku, jenž neměl ze zakončením k přední nechráněné tyči problém - 2:1.

Krátce poté dostal Tomáš Harant další dvě minuty, přesto se v oslabení dostal do šance Roman Červenka, který ujel obraně hostů a v samostatném úniku prověřil Jana Lukáše. K Tomáši Harantovi se před vypršením trestu přidal Robert Sabolič, jenž dostal dvě minuty za nedovolené bránění. Vyrovnaný počet hráčů, ani zkrácená přesilová hra domácích nepřinesly žádné výrazné šance. Hra v klasickém počtu moc dlouho nevydržela. Miroslav Kopřiva dostal dvě minuty za podražení, jeho trest odjel odpykat Roman Chlouba, k němuž za necelou minutu přisedl Marek Tomica a poslal tím Piráty do třech. Piráti i dvojnásobné oslabení zvládli a přečkali bez inkasovaného gólu.

Na přelomu 33. minuty se dvakrát prodral do šance Jan Rutta, ale ani jeden z jeho pokusů neuspěl. O pár vteřin později Marek Tomica ujel za obranu Sparty, ale jeho zakončení Jan Lukáš vystihl. Další přesilová hra se domácím nevyvedla, jedinou střelu na bránu vyslal Adam Jánošík, ta se však neujala a těsně přeletěla horní tyč. V závěru třetiny se ani jeden z celků nedostal do šance, a tak odešly týmy do kabin za stavu 2:1.

Z počátku posledního dějství byla hra od obou mužstev opatrná. Zaváhání ze strany hostů přišlo až ve 44. minutě, kdy Jan Lukáš zalehl kotouč za vlastní bránou před útočícím Romanem Červenkou. Piráti v následné přesilovce nebezpečně kombinovali v útočném pásmu, ale nikdo nevystřelil, což nejednou zapříčinilo, že o pásmo přišli. Hra se do 50. minuty přelévala ze strany na stranu, ale na konci každé akce byla výstroj gólmanů nebo zadní mantinel.

V 52. minutě se Piráti dostali opět do dvoubrankového vedení. Tomáš Pospíšil chtěl nahrát před bránu, ale někdo ze sparťanských obránců si nešťastně srazil kotouč do branky - 3:1. V 54. minutě Marek Hrbas dotíral na Miroslava Kopřivu a vysloužil si dvě minuty za sekání. Tato přesilovka domácích se nesla úplně v jiném duchu než předchozí. Do šance se postupně dostali kapitán Michal Vondrka, Tomáš Pospíšil a Tomáš Harant, ani jeden z nich však puk za záda sparťanského brankáře nedostal.

Další minuty se nesly v přesilovkovém stylu útočné hry domácích. Brett Skinner trefil pouze obránce, Jan Rutta mířil nad a Michal Vondra trefil jen Lukášovy betony. Od 58. minuty Sparta hrála bez brankáře. Jiří Černoch po odpískání šťoural do Miroslava Kopřivy, kterému přijel na pomoc Adam Šidlík a uštědřil devatenáctiletému útočníkovi Sparty pár rán. Oba dostali trest v délce čtyř minut. V šedesáté minutě agresivní Petr Kumstát poslal na mantinel Davida Květoně, který za doprovodu lékaře odjel do šaten. Poslední minuty přečkali domácí v držení kotouče a připsali si tři cenné body.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „Myslím, že jsme si vítězství zasloužili, přestože zápas jednoduchý nebyl. Sparta potvrdila své kvality, které ukázala v nástupu do utkání, kdy jsme měli trochu štěstí. Postupně jsme hru srovnali, ale domnívám se, že rozhodl náš výkon ve třetí třetině. Za stavu 2:1 jsme hráli velice dobře, vždyť jsme Spartu pustili snad jen do jediné větší šance. Kluci odehráli tuhle část výborně, což nás nasměrovalo k vítězství.“

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): „Nepodali jsme dobrý výkon. V naší hře panoval určitý nelad, což se projevilo hlavně ve druhé třetině, kdy jsme domácí pustili do několika samostatných úniků, které naštěstí pro nás brankář Lukáš vychytal a podržel nás tak. Bohužel jsme neskórovali ve dlouhé přesilovce pět na tři, což pro nás bylo v konečném účtování nepříjemné.“