Reportáže

Piráti dobyli Hradec Králové a opět prodloužili bodovou sérii. Dva góly vstřelil David Květoň

Napsal 29.11.2015 Marcel Holl
H r . K r á l o v é / C h o m u t o v - Piráti o první adventní neděli zajížděli k zápasu 24. kola do Hradce Králové. Chomutovským se povedlo před polovinou střetnutí vypracovat tříbrankový náskok, který i přes snížení Mountfieldu udrželi až do konce. Pojistku na pirátské vítězství dal v 52. minutě Roman Červenka. Svěřenci trenéra Růžičky natáhli bodovou sérii po reprezentační pauze už na osm duelů.
24.kolo ne 29.11.2015
MHK
2:4(0:1, 2:2, 0:1)
CHM
Hradec Králové
Svoboda (od 29. Kacetl) – Pláněk, Vydarený, Pilař, Čáp, Dietz, Jank, Vašíček – Kudrna, Ihnačák, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Červený, Knotek, Courchaine – Köhler, Honejsek, Pavlík.
Chomutov
Strmeň – Rutta, Skinner, Jánošík, Dlapa, Šidlík, Pereťagin, Mrázek – Pospíšil, Červenka, Tomica – Květoň, Růžička, Vondrka – Hovorka, Kämpf, Sklenář – Veselý, Dušek, Hřebejk.

Branky a nahrávky

Hradec Králové
36. Vydarený (Courchaine, Ihnačák), 37. Knotek (Šimánek, Pláněk)
Chomutov
18. Květoň (Růžička, Pereťagin), 28. Hřebejk (Dušek), 29. Květoň (Jánošík, Růžička), 52. Červenka (Vondrka)

Statistiky

Vyloučení
5:4
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
31:19
Střely zblokované
4:12
Hity
23:5
Vhazování
26:34
Diváci
4 359
Rozhodčí
Hradil, Úlehla - Ondráček, Komárek

Shrnutí

Byť byli v první pětiminutovce o něco aktivnější Piráti, do dobrých šancí se dostaly oba týmy. Tomáš Knotek vystihl chomutovskou rozehrávku a ze střední vzdálenosti prověřil Strmeně. Na druhé straně se střelou z úhlu prezentoval Roman Červenka, na jeho pokus se však Adam Svoboda vrhl celým svým tělem a nedopřál tak chomutovské desítce gólovou radost.

I v dalším průběhu první dvacetiminutovky byl ve FORTUTNA aréně k vidění svižný hokej. Roman Kukumberg se už už chystal vypálit, Chomutovští mu ale na poslední chvíli stihli zablokovat hůl. Z pravé strany zkoušel překvapit Adama Svobodu Marek Hovorka, hradecký gólman si ale prostor u tyče pohlídal a změna skóre se tak zatím nekonala.

Při první východočeské přesilovce se do velké šance dostal Brian Ihnačák, kotouč jím vyslaný ale o centimetry minul svůj cíl. A tak se jako první radovali z branky hosté. Vladimír Růžička vyslal křížnou přihrávku na Davida Květoně, jenž svou přesnou ranou vymetl bližší růžek Svobodovy svatyně a poslal Severočechy do vedení 1:0.

Druhou periodu začal Mountfield díky přesilovce aktivně, nicméně ani jeden z jeho pokusů za brankovou čárou neskončil. Výbornou akci si na své konto připsal Radovan Pavlík. Věkem teprve starší dorostenec se od levého mantinelu prosmýkl až před bránu, jenže bekhendový blafák mu na poslední chvílí zmařila hostující obrana.

Domácí aktivita vyrovnávací trefu nepřinesla, a tak se ke slovu dostali znovu Piráti. V akci dvou na jednoho zvyšoval na rozdíl dvou branek Štěpán Hřebejk a o chvíli později se skóre měnilo znovu. David Květoň prostřelil východočeského brankáře mezi betony a Adama Svobodu vystřídal v hradecké bráně Ondřej Kacetl – 0:3.

Třígólového náskoku si však Severočeši moc neužili. V 36. minutě se při hře čtyři na čtyři dostal do úniku Adam Courchaine s Reném Vydareným a druhý jmenovaný se střelou do poloprázdné branky nemýlil. To ale nebylo z hradecké strany vše. Střela Martina Pláňka se odrazila od tyčky přesně na hůl Tomáše Knotka a východočeská jedenadevadesátka vrátila Mountfield do hry o body – 2:3.

V průběhu zápasu se hradecká sestava vrátila do starých vítězných kolejí a východočeským hokejistům tato změna evidentně prospěla. Hned v úvodu třetí části se prudkou střelou zkoušel prosadit Adam Courchaine a Mountfield v tlaku na bránu nepolevoval ani po jeho pokusu. Neustále se tlačil do zakončení a Chomutovským dovolil minimum šancí.

Velmi blízko vyrovnání byl Rudolf Červený, jenž však osamocen před bránou nedokázal propasírovat puk za Strmeňova záda. A jelikož Hradečtí svou střeleckou převahu nedovedli proměnit v branku, zavlnila se síť za Ondřejem Kacetlem. Akci téměř na vlas stejnou té, která vedla k prvnímu hradeckému i chomutovskému gólu, předvedla dvojice Michal Vondrka a Roman Červenka, přičemž druhý jmenovaný neměl větší problém prostřelit přesouvajícího se Kacetla – 2:4.

Dobré příležitosti ke změně stavu byly k vidění i v následujících minutách. Teč Jaroslava Bednáře se však za Strmeně nedostala a stejně tak na druhé straně neuspěl svým pokusem David Kämpf. Třiaosmdesát vteřin před koncem třetí části se trenér Peter Draisaitl rozhodl zariskovat a zkusil hru bez brankáře. Hradečtí měli sice v závěru několik slibných možností, skóre zápasu se jim už ale změnit nepodařilo a po prohře 2:4 tak klesli na sedmé místo extraligové tabulky a naopak Piráti se vyhoupli do elitní šestky soutěže.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Mountfield HK): Stav 0:3 se samozřejmě těžko obrací, tak daleko to nesmí dojít. Je vidět, že se k nám dostavila nejistota, chybí nám sebedůvěra a klid na hokejkách. Hráči se prostě trápí, teď je to očividné. Na pořadu dne pro nás bude, abychom je dostali do pohody, aby byli schopni hrát ten hokej, který umí.

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): Utkání potvrdilo, že naše výkony se zvedají a i venku jsme schopni bodovat. Zápas jsme dobře rozehráli, góly nám hodně pomohly a stav byl velice nadějný. Ve druhé třetině ale hrozilo, že zápas můžeme ještě ztratit. Přestávka ale Hradec zarazila a nám hodně pomohla. Mužstvo se zkonsolidovalo, dali jsme mu pokyny a do třetí třetiny jsme vstoupili velice slušně. Nějaké problémy jsme sice měli, ale pak jsme dali gól a ten všechno rozhodl. Jsme velice spokojeni, kluci tady odvedli dobrou práci.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov