This text will be replaced


Reportáže

Chomutov opět neprohrál po základní hrací době, neboť porazil Hadamczikovu Kometu

Napsal 27.11.2015 Kateřina Kundertová, Marcel Holl
C h o m u t o v - Piráti v rámci 23. kola Tipsport extraligy hostil na vlastním ledě brněnskou Kometu a díky rychlému gólu Jana Rutty vedli po úvodní periodě 1:0. Brnu se podařilo srovnat, ale v závěru druhé části vrátil Pirátům vedení Vladimír Růžička. Ve třetí třetině si Piráti dvěma góly pojistili výhru a po reprezentační pauze ještě neprohráli v základní hrací době.
23.kolo pá 27.11.2015
CHM
4:2(1:0, 1:1, 2:1)
KOM
Chomutov
Kopřiva – Skinner, Rutta, Jánošík, Harant, Pereťagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Pospíšil – Vondrka, Růžička, Květoň – Sklenář, Kämpf, Chlouba – Hřebejk, Dušek, Veselý
Kometa
Čiliak – Kaberle, Štindl, Hanzlík, Kuboš, Malec, Kováčik, Dujsík – Ostřížek, Němec, R. Zohorna – Káňa, Čermák, Svoboda – Burian, Koreis, H. Zohorna – Mrázek, Dočekal, Raška

Branky a nahrávky

Chomutov
1. Rutta (Červenka, Pospíšil), 39. Růžička (Červenka, Vondrka), 44. Dlapa (Šidlík, Dušek), 55. Červenka (Vondrka)
Kometa
25. Dočekal (Kováčik, Káňa), 53. Čermák (Dujsík)

Statistiky

Vyloučení
6:5
Využití
1:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
27:31
Střely zblokované
5:8
Hity
9:15
Vhazování
26:31
Diváci
5 056
Rozhodčí
Hribik, T. Svoboda – Lhotský, J. Svoboda

Shrnutí

Piráti si nemohli přát lepší začátek. Roman Červenka nejprve vyhrál úvodní buly, po které šli domácí hned do útoku, poté poslal kotouč do mezikruží, kam si nabruslil Jan Rutta a nekompromisně po třiceti pěti vteřinách hry zakončil - 1:0. Do první přesilové hry Pirátů ve čtvrté minutě se do šance dostaly oba celky. Pokusy domácího Ondřeje Dlapy a Štěpána Hřebejka neuspěly. Dále měl práci i domácí brankář. Miroslav Kopřiva musel zlikvidovat střelu od levého mantinelu a poté být v pozoru, když se Kometa dostala během třetí minuty do tlaku.

Na konci čtvrté minuty již přišla zmíněná přesilovka, která se přetavila na minutu a jedenáct vteřin na výhodu o dva hráče. Ale žádný z pokusů domácích se neujal. Brett Skinner si nejprve nechal vypíchnout čitelnou přihrávku na Romana Červenku a v další části trefil jen prvního bránícího hráče, tudíž se Kometa vždycky osvobodila. V osmé minutě se do šance dostal David Kämpf, elegantně se za bránou zbavil obránce, ale zakončit už nedokázal. O něco později dostali domácí další nabídku navýšit své vedení, ale ani další dvouminutový trest bývalého chomutovského hráče Tomáše Malce jim nestačil.

Do konce první třetiny se urodily ještě šance na obou stranách, žádná ale nebyla gólová. Dasvid Ostřížek vystřelil z prostoru mezi kruhy, Kopřiva kotouč vyrazil a domácí se dostali ke kotouči jako první. Dále David Květoň přihrál do brankoviště, ale jeho nahození dřív než jakýkoliv z Pirátů lapil Marek Čiliak. Na začátku patnácté minuty se zahřál domácí brankář Miroslav Kopřiva, nejprve pokryl Burianův pokus od mantinelu a poté byl pozorný, když hned po buly vypálil Tomáš Malec. V sedmnácté minutě po možnostech Romana Červenky a Sergeje Pereťagina se před Markem Čiliakem strhla menší potyčka, ale sudí hned zakročili. Na konci třetiny už domácí pouze kontrolovali hru a do žádných velkých gólových příležitostí se nedostal ani jeden tým.

Hned v úvodu druhé třetiny si přesilovku zahráli i hosté. Jan Rutta ve snaze hrát kotouč podrazil Vojtěcha Němce a odpykal si dvouminutový trest. Piráti zahráli oslabení velmi dobře, nepustili Kometu do žádné gólové situace a vrátili se do pěti. Hra v klasickém počtu trvala pouhé tři vteřiny, neboť domácí brankář Miroslav Kopřiva hrál vysokou holí a dostal dvě minuty, které odjel odpykat na trestnou lavici Petr Šidlík. Ve vlastní oslabení se do samostatného uniku dostal David Kämpf, ale ležícího Marka Čiliaka nepřekonal. O pár momentů později se potvrdilo: Pravidlo nedáš, dostaneš. Dvacet vteřin před vypršením Kopřivova trestu Kometa vyrovnala. Jozef Kováčik u modré čáry napřáhl, jeho pokus Kopřiva ještě vyrazil, ale pohotový Martin Dočekal z předbrankového prostoru došťoural kotouč za záda brankáře Pirátů - 1:1.

Piráti se po inkasovaném gólu dostali do tempa. Přicházela jedna šance za druhou. Adam Jánošík dobře operoval v rohu kluziště, přidělal starosti brněnským obráncům, ale k zakončení se nedostal. Později nahození Ondřeje Dlapy vyrazil Marek Čiliak do vzduchu, kde si ho sklepl Michal Vondrka, ale branku už neohrozil. Ve 29. minutě přišla nejvýraznější šance domácích ve druhé třetině. David Květoň přenechal kotouč Michalu Vondrkovi, který našel Vladimíra Růžičku mladšího, jenž ovšem trefil pouze brankovou konstrukci Čiliakovy klece. Do poloviny zápasu stihla ještě ohrozit Kopřivovu branku dvojice Adam Raška s Jakubem Koreisem, ale ani oni na domácího brankáře recept nenašli.

Po rozhárané hře kolem 35. minuty přišla další přesilovka domácích, kterou využili a zlepšili produktivitu v početních výhodách. Michal Vondrka našel za brankou Romana Červenku, který poslal rychlou a přesnou přihrávku na hůl Vladimíra Růžičky mladšího, jenž neměl s dorážkou k první tyči žádný problém a vrátil Pirátům vedení - 2:1. Kometa se na konci třetiny usadila v obranném pásmu Pirátů a se závěrečnou sirénou byl vyloučen Marek Tomica za podražení, tudíž měli domácí v úvodu třetí třetiny na ledě o jednoho hráče méně.

Piráti oslabení v úvodu třetí třetiny zvládli a nepustili Kometu do žádné šance. Kometa si i nadále vytvářela tlak, ale nic z toho nevytěžila. Na druhé straně kluziště vznikl ve 44. minutě sporný moment, který si musel hlavní rozhodčí ověřit s kolegou u videa. Ondřej Dlapa vystřelil, jeho rána prošla Čiliakovi mezi betony a potom i sítí. Domácí obránce zajistil domácím pohodlné vedení o dvě branky - 3:1. Od kuriózního gólu Ondřeje Dlapy do 51. minuty se hra přelévala ze strany na stranu bez gólového ohrožení branky.

V čase 50:27 dostal Vladimír Růžička mladší menší trest za hru vysokou holí a odjel na trestnou lavici. Kometa těsně před vypršením dvou minut snížila na rozdíl jediné branky a znovu využila přesilovku. Po nepřesné rozehrávce zachytil kotouč Tomáš Dujsík, jenž ho poslal na Leoše Čermáka, který střelou z levého kruhu překonal Kopřivu nad levé rameno - 3:2. Dvě minuty poté ujeli dva na jednoho Michal Vondrka a Roman Červenka, druhý jmenovaný však zakončil nepřesně. Za pár okamžiků se dostala reprezentační dvojice znovu do akce a tentokrát už byla úspěšná. Kapitán Michal Vondrka zachytil brněnské vyhození, obloučkem z pravé strany našel Romana Červenku, který překonal Marka Čiliaka a vrátil Pirátům dvoubrankové vedení, které vydrželo až do závěrečné sirény - 4:2.

Piráti v posledních pěti minutách nabídli Kometě ještě dvě přesilové hry, ale Jihomoravané recept na domácí jedničku nenašli. V čase 59:24 byl vyloučen David Květoň a zároveň si vzal hostující kouč oddechový čas, po kterém Marek Čiliak zůstal na střídačce. Kometa posledních pár vteřin svírala Piráty v obranné třetině, ale kotouč už za Miroslava Kopřivu nedostala

.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Opět se nám výborně povedla první třetina, ve které jsme byli rychlejší, agresivnější a měli jsme hodně šancí. Mrzelo nás, že jsme ji vyhráli jen 1:0 a neproměnili jsme přesilovku pět na tři. Obávali jsme se, aby nám to pak nechybělo. Ve druhé třetině Brno přidalo, začalo víc bruslit, bylo agresivní a houževnaté, což nám dělalo dost problémy. Věděli jsme o síle Komety v přesilovkách, což se potvrdilo, když jednu z nich ve druhé třetině využila. Ve třetí třetině jsme chtěli udržet vedení a vrátit se k tomu, co nás zdobilo v prvním dějství. Pomohla nám branka na 3:1, i když Kometa využila další přesilovku a snížila. Měli jsme tentokrát i trochu štěstí, ale zápas jsme zvládli díky výbornému kolektivnímu výkonu v čele s Romanem Červenkou, který v posledních zápasech ukazuje, že je rozdílovým hráčem. Jsme rádi a vděční, že ho v naší organizaci máme.“

Karel Beran (HC Kometa Brno): „Zápas v podstatě rozhodly začátek první a konec druhé třetiny, kdy jsme úplně zbytečně inkasovali. O první přestávce jsme si něco řekli v kabině, chtěli jsme být aktivnější, což se povedlo možná i díky přesilovkám. Vyrovnali jsme, ale nechali jsme si dát zbytečný gól po chybách v oslabení. To bych řekl, že rozhodlo. Snížili jsme, jenže pak jsme nevyhodili kotouč z našeho pásma a dostali jsme čtvrtý gól. V závěru jsme si ještě nějaké šance vytvořili, ale bylo to už v době, kdy zbývalo málo času a v podstatě bylo rozhodnuto.“

y
×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov