Reportáže

Chomutovští v Brně rychle vedli, přesto odjíždějí domů bez bodového zisku

Napsal 11.10.2015 Marcel Holl
B r n o / C h o m u t o v - V rámci desátého kola Tipsport extraligy cestovali Piráti do Brna. V DRFG Aréně začali výborně, neboť po třinácti sekundách otevřel skóre Červenka. Kometa do první přestávky skóre otočila. Prostřední část patřila brankově Pirátům, takže po čtyřiceti minutách platil vyrovnaný stav 3:3. Ve třetí třetině odskočila Kometa na tříbrankový rozdíl, který už pouze zkorigoval Štěpán Hřebejk a Piráti odjíždějí z Brna bez bodového zisku.
10. (ČT SPORT) ne 11.10.2015
KOM
6:4(2:1, 1:2, 3:1)
CHM
Kometa
Čiliak – Kaberle, Spang, Hanzlík, Kováčik, Stehlík, Kuboš, Malec – Ostřížek, Hruška, Němec, Káňa, Špirko, Vondráček, Burian, Čermák, Dočekal, H. Zohorna, Koreis, R. Zohorna, Dvořák.
Chomutov
Strmeň (23. Hanuljak) – Drtina, Rutta, Dlapa, Rýgl, Redlihs, Jánošík, Blaha, Šidlík – Vondrka, Červenka, Pospíšil, Sklenář, Dušek, Hovorka, Hřebejk, Kämpf, Chlouba, Tomica, D. Kaše, L. Květoň.

Branky a nahrávky

Kometa
14. Káňa (Špirko, Hanzlík), 20. Vondráček (Kováčik, Káňa), 23. Burian (Dočekal), 46. Hruška (Spang, Němec), 54. Vondráček (H. Zohorna, Hanzlík), 54. Němec (Hruška)
Chomutov
1. Červenka (Pospíšil), 29. Chlouba (Pospíšil, Vondrka), 33. Pospíšil (Rutta), 55. Hřebejk (Hovorka, Rutta)

Statistiky

Vyloučení
3:3
Využití
2:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:22
Střely zblokované
16:8
Hity
9:10
Vhazování
32:41
Diváci
7395
Rozhodčí
Polák, Fraňo – Jelínek, Pešek

Shrnutí

Sotva se diváci usadili do hlediště, dostali pořádně ledovou sprchu. Při prvním střídání zakombinovali Pospíšil s Romanem Červenkou a druhý jmenovaný po třinácti vteřinách hry překonal překvapeného Čiliaka. Kometa se dlouho hledala, nehrála vůbec dobře a soupeř toho mohl několikrát využít. Především bývalý hráč Brna Pospíšil si najel mezi kruhy a mohl zvýšit na 2:0, jenže trefil břevno. To už bylo na kouče Hadamczika moc a vybral si oddechový čas.

Domácí se po něm pomaličku rozjížděli a začali si vytvářet tlak, ve dvanácté minutě jej zahájil Hynek Zohorna, jehož střelu Strměn ještě dokázal vyrazit. O pár chvil později bylo ovšem vyrovnáno a někdejší juniorský gólman Komety musel lovit puk ze sítě. Novic v brněnském dresu Špirko přihrál v brejkové situaci na najetého Jana Káňu, který uklidil kus černé pryže do sítě – 1:1. V závěru třetiny dostali Moravané přesilovku a tu dokázali zhodnotit. Kováčikovu bombu Strmeň ještě vyrazil do tyče, pohotový Tomáš Vondráček však poslal kotouč do chomutovské klece – 2:1.

Druhé dějství odstartovalo obrovskou šancí Hovorky, kterého ale vychytal fantastickým zákrokem Čiliak. Následovalo známé pořekadlo nedáš – dostaneš. Vilém Burian si najel zpoza brány před Strmeně a překvapil ho střelou mezi betony. Chybujícího gólmana nahradil kolega Hanuljak, který se ve svém pracovišti musel další minuty nudit. Piráti totiž opět přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a těsně před polovinou utkání z toho bylo snížení. Pospíšil krásně našel před brankou volného Romana Chloubu, který jednoduše dorazil kotouč do sítě – 2:3.

A aby toho nebylo málo, o čtyři minuty později se hosté dostali zpátky do zápasu. Rutta poslal přihrávku na pravou stranu a v dobré formě hrající Tomáš Pospíšil svižnou ránou překonal marně se natahujícího Čiliaka – 3:3. Hrál se oboustranně vyrovnaný hokej, v závěru třetiny měly šance oba týmy, leč další pokusy brankáři pochytali.

Tým kouče Růžičky nehrál vůbec špatně a zlobil protivníka dál. Jánošík měl před sebou polovinu odkryté brány, ale Čiliak se proti jeho pokusu stačil přemístit. Kometa se bránila a měla co dělat, avšak se k ní přiklonilo štěstí. Spangovu bombu tečoval před brankou stojící Jan Hruška a po konzultaci s videorozhodčím šla domácí družina do vedení - 4:3. Poté předvedl krásnou akci Tomáš Vondráček, který se prohnal jako vítr kolem obránce Rýgla a perfektní ranou pod víko překonal Hanuljaka - 5:3.

Střelecké dostihy pokračovaly i v dalších minutách. Kometa hrála krátkou přesilovku a tu dokázal bleskově využít Vojtěch Němec, před kterým zela opuštěná svatyně - 6:3. Piráti ještě upravili výsledek, pět minut před koncem dorazil za Čiliaka odražený kotouč Štěpán Hřebejk - 6:4. Gólové manévry tak zvládlo brněnské mužstvo, které bere vydřené tři body.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik: Čekal jsem rychlý nástup spíš z naší strany, ale bylo to přesně naopak. V prvních deseti minutách jsme nehráli dobře a musel jsem reagovat oddechovým časem. Mužstvo se zvedlo a nakonec duel otočilo. Koreis a Špirko se zranili, což je kaňka na utkání. Musím uznat, že Chomutov byl nejlepším soupeřem, se kterým jsme letos hráli. Moc mě překvapili v pohybu a v agresivitě. Jsem spokojený s výhrou a šesti vstřelenými góly, ale na obraně musíme stále pracovat.

Břetislav Kopřiva: Odehráli jsme letos nejlepší utkání venku. Vytvořili jsme si řadu šanci, pro výhru jsme udělali maximum, ale naše obranná hra byla špatná, což rozhodlo o výsledku. Zahráli jsme slušné utkání, ale v defenzivě máme velké rezervy a musíme na tom pracovat.